söndag 28 juni 2009

Ohly osar osanning och orsakar otrevliga omdömen

Har nyss via SVT24 kikat på Lars Ohly (V) när han under en dåligt producerad sändning presterade ett tal som minst sagt spretade. Han hade ett antal bra poänger när det gäller saker som behöver göras i samhället, exempelvis att klyftor ska minskas (som alltid), fler hyresbostäder byggas, satsningar på järnvägar göras, kvinnors löner i allmänhet höjas och framtida kriser motverkas.

Problemet för Ohly är att han i mångt och mycket fokuserar på idealet och saknar verklighetsförankring. Visst ska man vara ideologisk i ett tal av den här sorten, men... Hur ska allt göras? Hur ska det finansieras? Lån? Lån, som är en stor del av finanskrisen? Lån från pensionssparandet? Lån, som belastar ekonomin ytterligare? Högre skatter för vanliga människor? Högre skatter för "de rikaste" som gör att de i stället för att investera flyttar utomlands?

Svaren saknas. Allt ska naturligtvis förstatligas också, men till vilket pris? Banker, järnvägar och apotek pratades det om - men ska det inte också gälla exempelvis telefoni (fast och mobil) - det var ju så bra förr..? Eller? All privatisering är inte av ondo, tvärtom.

Detaljstyra individer verkar också vara populärt med exempelvis en exakt 50/50-delning av barnledigheten för föräldrar. Ska Ohly också bestämma i vilken utsträckning som den ena eller andra partnern i ett förhållande diskar, tvättar, lagar mat, klipper gräset, lagar bilen eller passar barnet? Incitament och morötter - ja tack. Jämställdhet in absurdum - nej tack.

Dessutom sprider Ohly lögner omkring sig, helt medvetet. Regeringen sågas som alltid (vad annars?) vid fotknölarna eftersom man inte skjuter till extra pengar till kommuner och landsting (eh?) och inte höjer studenternas ersättning (eh?). Dessutom är det en gräslig människosyn Ohly visar sig ha när han framställer statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg som föraktfulla människohatare som kommer att införa straffskatt för fattigdom och till råga på allt nämner Sveriges regering i samma andetag som den "högerkupp" som nyss ägt rum i Honduras. Pinsam "retorik" ovärdig en svensk partiledare.

Liknande syn verkar vänsterledaren också ha på arbetsgivare, som naturligtvis är onda och enbart är ute efter en sak - vinst. Pengar. Självklart finns det avarter även inom företagande och arbetsgivande, men att kategoriskt framställa dem som onda är pinsamt, Ohly. Pinsamt.

Det mest underhållande var ändå när kommunisten (hans eget ordval) försökte kritisera Maud Olofsson (C) genom att prata om att det behövdes en bättre näringsminister och slutade med just den formuleringen för att vänta på applåder. Åtminstone i TV-sändningen blev det inte direkt någon rungande respons, även om det kan ha berott på den taskiga produktionen... Talande tystnad.

För allvarligt, vilken tung ministerpost ska Lars Ohly ha i en eventuell kommande rödgrön regering?

Finansminister? "Budgetkrav - glöm det! Kör så det ryker!"
Näringsminister? "Förstatliga allt! Ner med kapitalet!"
Utbildningsminister? "Avskaffa läxor! Likrikta alla!"
Arbetsmarknadsminister? "Ner med arbetsgivarna! Ner med kapitalet!"
Utrikesminister? "Ut ur EU! Heja Kuba!"
Försvarsminister? "Lägg ner! Heja Kuba!"

För att använda en parafras på Ohlys egen: Sverige behöver inte en ny regering, men Sverige behöver delvis en ny politik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar