onsdag 24 juni 2009

Laglös länkning lägger lokal landgång

Efter framgångarna för Piratpartiet i valet 2009 har analyserna föga förvånande spretat rätt mycket - vissa framhåller som alltid fildelningen, andra integriteten, ytterligare några fokuserar (felaktigt) på formen som enfrågeparti.

Nu verkar ett underligt åtal (SvD, IDG, Signerat Kjellberg med kommentarer) vara på gång där en person som publicerat en länk till streamat material på Internet ställs till svars. Om nu det som framkommit runt omkring artikeln är sant har personen publicerat en länk till upphovsrättsmannens obegränsade stream. Olagligt? Jag kan ju lugnt säga att den svenska rättsapparaten bereder väg för ytterligare framgångar för Piratpartiet, om nu inte våra "klassiska" partier mirakulöst skulle behaga vakna och ta tag i dylika frågor.

Om det nu skulle falla under upphovsrätt (därom tvistas det tydligen) finns för övrigt liknande exempel (Privata Affärer) med publika länkar som inte borde vara publika... Den undermåliga tekniken i det nu aktuella fallet är ändrad sedan ett bra tag tillbaka, men det förändrar inte målet i sig - hur kan det vara olagligt/åtalbart att länka?

Om det nu blir så är hela Internet (eller snarare World Wide Web) hotat, eftersom länken är en grundpelare i hela systemet. För övrigt - även om länken (adressen) i sig är konstant kan innehållet ändras. Betyder det att jag som länkar ständigt måste gå tillbaka och kontrollera så att jag inte helt plötsligt länkar till något "olagligt"? Det faller på sin egen orimlighet.I en opinionsundersökning (Aftonbladet/United Minds, bilden ovan) går Folkpartiet framåt 0,9 procentenheter och det är naturligtvis trevliga siffror - däremot leder det rödgröna blocket totalt sett. Mycket intressant är också att Piratpartiet får 3,9 procent och Sverigedemokraterna 4,7% - det kan alltså komma att bli två nya partier i Riksdagen efter nästa val! Vem sa något om tvåpartisystem..?

Både Piratpartiet och Sverigedemokraterna representerar frågor och problem som de klassiska partierna har försummat. Det är dags att vakna nu och ta tag i saken, om inte slaget ska vara förlorat och de båda "utbölingarna" ska promenera rätt in i Riksdagen - och för den delen också i landstingen och kommunerna av bara farten, trots att de kanske över huvud taget inte har profilerat eller engagerat sig på den nivån. Så illa är det med flera viktiga frågor i dag.

2 kommentarer:

  1. Tja - det är egentligen ofattbart att FP går framåt med en upphovsrätts"talisman" som Johan Pehrson - *skrattar* - Förhoppningen är att inte resten av FPs styrande elit är lika rabiat i den frågan - Det är nog bäst att gömma undan Pehrson före valet - Den mannen kan konsten att skada partiets rykte fullständigt

    Att ha en uppfattning är en sak - att försvara den med direkta lögner och idiotiska exempel i TV är oförlåtlig!

    SvaraRadera
  2. Hej Donsan, tack för kommentaren! Jag gissar att "taliban" är det uttryck du letar efter - och jag kan bara instämma i att Pehrson (och för den delen Pilsäter) inte är någon personlig favorit i partitoppen. Bra i vissa frågor förvisso, men fullständigt snett ute i andra.

    SvaraRadera