måndag 30 augusti 2010

Att se sitt ansikte i brevlådan...

...är kanske inte något man räknar med, men det var precis det jag fick uppleva i dag. Det var uppenbarligen "stora folderutdelardagen" politiskt, men jag tror att vi i Folkpartiet i Mjölby stack ut på ett bra sätt eftersom vi inte låg inklumpade i reklamklumpen. Åtminstone inte hos mig.

Mitt ansikte finns för övrigt på folderns baksida i egenskap av kommunens högst placerade riksdagskandidat - och i morse fick jag apropå det ett härligt mail från en östgötsk företagsledare som klargjorde att han kommer att kryssa mig! Snacka om egotripp, och dessutom med en rejäl genomgång av personens åsikter i många olika frågor. Tack!

Noterbart är annars att postskörden innehöll dubbla upplagor av utskick från den rödgröna trion - en variant med valsedlar för Boxholm och en med diton för Mjölby. Det är problematiskt med postnummer som sträcker sig över flera kommuner, kan jag lugnt konstatera...

Centerpartiet skickade sin information i ett vanligt kuvert som var lätt att öppna, och vi i Folkpartiet hade en folder med en liten klisterlapp som inte bör vålla alltför stort förtret.

S, V och MP däremot hade en konstruktion som var väldigt svår att ha att göra med, först på tredje försöket lyckades jag öppna utskicket utan att ha sönder detsamma. Det känns inte särskilt genomtänkt, inte minst med tanke på dem som har svårare med finmotoriken.

Dessutom tycker jag att vi i Folkpartiet var klart bäst på att tänka på textstorleken. Det är inte alla som kan läsa liten text... och dessutom blir det lätt alldeles för mycket information i ett utskick av det här slaget. Det bör vara relativt lätt att ta till sig det som står, och samtidigt ska det ges information om var/hur man kan få veta mer. I vårt valmanifest, till exempel.

Apropå ansikten måste jag som avslutning bara dela med mig av denna underbara bild som Joakim Nilsson ligger bakom, om jag har förstått saken rätt. Tack för skrattet!

söndag 29 augusti 2010

En levande landsbygd - för hela Sveriges skull

I dag är det tre veckor kvar till valdagen och det har blivit dags att berätta mer ingående om vad landsbygden innebär för mig. "En levande landsbygd" är ju som bekant en av de två profilfrågor som jag har valt ut och som jag känner extra mycket för.

Landsbygdsfrågorna verkar för det mesta ha glömts bort i den allmänna debatten, även om Centerpartiet då och då lyckas ge sken av att uppmärksamma den.

Jag som folkpartist vill ändra på det, eftersom att jag anser att landsbygden är viktig för hela Sverige och människors valfrihet att leva sitt liv på det sätt de själv vill. En levande landsbygd krävs för att hela Sverige verkligen ska kunna leva.

Fysiska kommunikationer
Att vi kan ha ett fungerande vägnät är centralt för att vi som bor på landsbygden ska kunna förflytta oss, och vi måste kunna göra det utan att bli ruinerade på kuppen. En kraftigt höjd bensinskatt utan en rimlig kompensation till dem som inte klarar sig utan bilen som transportmedel är därför helt orimligt.

Frågan om bensinskatt är i ärlighetens namn inte lätt i och med att vi måste ställa om inriktningen för miljöns skull - men det bör i första hand göras med morötter och inte med piska. Stimulans av lokala satsningar på exempelvis biogas är en viktig del, både för drivmedelsanvändning och för företagandet på landsbygden. Vindkraften har också en viktig funktion att fylla.

Inom rimlighetens gräns vill jag också bevara busstrafik på landsbygden, och om möjligt bygga ut densamma. Jag vill också se fler tågstopp där det så är möjligt, exempelvis i Strålsnäs i Boxholms kommun, samt i Fågelsta och Godegård i Motala kommun.

I Mjölby är pendeltåget oerhört viktigt för kommunen, inte minst hoppas jag innerligt på att Skänninge kan få ett välförtjänt och välbehövligt lyft när pendeltåget stannar där från och med 2012. Men lyftet kommer inte gratis, det krävs engagemang och drivkraft från invånare, företag och kommun.

Nästan lika viktiga är anslutningar med buss till exempelvis Väderstad, Sya, Ödeshög, Vadstena och så vidare. Det gäller att inte tänka för snävt. Jag själv skulle önska en linje mellan Västra Harg och Mjölby som inte tar "omvägen" via Sya, men tyvärr är det väl rent krasst så att underlaget är för litet. Än så länge - förhoppningen är att framtiden kan visa på någonting annat.

Digitala kommunikationer
Att verka för en utbyggnad av bredband i glesbygd är en självklarhet för mig. Det finns många vinster att göra med en sådan satsning. Företagare och näringsliv på landsbygden kan dra direkt nytta av det, invånarna får bättre möjligheter och en bygd med kvalificerat bredband lockar till inflyttning. Dessutom förbättrar det ungdomars situation och på sikt stärks även demokratin när de digitala avstånden mellan människor minskar. Vi närmar oss allt mer val och omröstningar som kan göras via Internet.

I dag är det bevisligen så i Mjölby kommun att vi går miste om inflyttare på grund av frånvaro av bra internetuppkopplingar på landsbygden. Det måste vi motverka, och ta vara på de positiva krafter som finns runt om i kommunen. Det är från gräsrötterna som byalag och föreningar som initiativen måste komma - och kommunen ska stötta så gott den kan. Betydelsen av ett utbyggt bredbansnät på landsbygden kan inte nog understrykas.

Bra digitala kommunikationer kan också ha en positiv effekt för miljön. Jag själv arbetar till exempel en del på distans, vilket minskar mina resor och därmed min påverkan på miljön. Potentialen till verksamheter på landsbygden och till att nå ut med information om densamma ökar påtagligt med en bra digital kontakt med omvärlden.

Dessutom är det en trygghetsfråga. I takt med att telefonnätet kommer att läggas ner dyker nya problem upp med telefonförbindelser och internetuppkopplingar, men även med andra saker som trygghetslarm och villalarm. Mobiltelefonin kommer med stor sannolikhet aldrig att vara tillräckligt utbyggd eller pålitlig för att räcka till på landsbygden. Även problem med dålig TV-mottagning kan arbetas bort med ett utbyggt bredbandsnät.

Skolor och barnomsorg på landsbygden
Varje liten ort och bygd som i dag har en skola vet hur viktig den är. Inte minst gäller det framtiden, för om en landsbygdsskola läggs ner får det förödande konsekvenser. Jag vill så långt det praktiskt är möjligt arbeta för bevarande av de landsbygdsskolor vi har i dag och om möjligt också verka för utbyggnad av både skolor och barnomsorg.

Det kan till exempel ske i form av kooperativ eller friskolor, det är ingen nödvändighet att driften av verksamheten ska vara kommunal. Vi måste ta vara på alla initiativ som finns för att klara av den svåra utmaning som landsbygdsfrågorna innebär. Samtidigt måste barnens intressen tas tillvara, för om grupperna blir alltför små riskerar den pedagogiska biten av utbildningen att bli lidande. Det är svåra gränsdragningar som måste göras, men svårigheter är till för att övervinnas.

Stimulera företagande
Företagen är en viktig del av landsbygdens framtida överlevnad. Det gäller naturligtvis de tappra lantbrukare som kämpar på och hittar lösningar på nästan all världens problem, men det gäller också småföretagare som i hemmet startar upp sin verksamhet. Förhoppningsvis kan också ett utbyggt bredband på landsbygden få en positiv effekt på företagandet.

Samtidigt vill jag att regler för exempelvis hästföretagare måste göras mycket tydligare, i dag är det en rejäl snårskog att ta sig igenom. Det är inte lätt att dra gränser, men en översyn bör göras för att ta tillvara på hästnäringens potential som faktiskt är väldigt stor. Det gäller inte minst i Mjölby, där vi nu bland annat satsar på mycket bra förutsättningar kring ridskolan.

Jag vill också att både ridning och golf ska räknas som friskvård och därmed bli avdragsgillt för företag som månar om sina anställda. Det har en positiv effekt för utövarna, men också för landsbygden med dess möjligheter.

Vindkraft och skogsbruk är två andra faktorer som är viktiga för företagandet på landsbygden. Jag vill till exempel göra det lättare och mer förmånligt att driva vindkraftverk i kooperativ form. Det gör att bygdens invånare själva får ta del av de vinster och fördelar som vindkraften kan föra med sig och ger samtidigt en ökad acceptans för ingreppen i närmiljön.

...och mycket, mycket mer
Det finns så klart mängder av fler saker att ta upp kring landsbygden, men det här är det som jag tycker är de viktigaste sakerna att ta upp inför det kommande valet.

Jag hoppas verkligen att jag kan göra skillnad för landsbygden!

lördag 28 augusti 2010

Kort kvällsinlägg, krubbet kallar

Okej, kanske inte historiens bästa rubrikalster, jag erkänner... men ändå, jag tänkte bara kort lägga in en bild från mitt resultat i Expressens valkalkylator.


Onekligen lite annorlunda än tidigare, efter Folkpartiet. Men, å andra sidan - hur kan man ta ställning till hur pass viktigt ren fakta är? Den är väl snarare sann eller falsk...

Läs för övrigt Ankersjös blogginlägg om LO:s smutskastningskampanj.

Kvällsmat väntar!

söndag 22 augusti 2010

Valpejl viktig värdemätare?

Jag har som riksdagskandidat fått vara med och svara på SVT:s och SR:s enkät som resulterat i sidan Valpejl. Några av frågorna var underligt ställda och knepiga att riktigt hitta ett svar på - och det var ett antal veckor sedan jag svarade.

När nu alla väljare kan testa sina åsikter via Valpejl var jag naturligtvis tvungen att göra det jag också. Resultatet blev "bra", eftersom jag är folkpartist...


Som synes är jag 85% folkpartist, med alliansvännerna strax efteråt. De jag enligt testet har minst gemensamt med är enligt Valpejl Piratpartiet och Vänsterpartiet, men gällande PP beror det sannolikt mest på att de inte tar ställning till så många frågor - i många frågor är vi nämligen överens. Vänsterpartiet däremot var ingen större överraskning. Att Moderaterna är mitt andrahandsalternativ är det heller inga konstigheter kring.

De frågor där jag skiljer mig från Folkpartiet i allmänhet är antagligen FRA (som jag vill riva upp) och tankar kring icke-kommersiell fildelning av kommersiellt material (som jag vill reformera på lämpligt sätt).

När det gäller enskilda kandidater då, vilka ska jag rösta på?


Topp 5 visade sig vara folkpartister - tack och lov jag själv i topp även om det "bara" var 91%. Som sagt, vissa frågor var konstiga och inte helt glasklara när det gäller svaret... God tvåa var min politiske vän Mathias Sundin och det var kanske inte heller så förvånande med tanke på att vi är överens i det mesta - utom när det gäller kamphundsförbud. Jag är helt emot ett sådant. Trots det hoppas jag verkligen att Mathias kommer in i Riksdagen, självklart gärna tillsammans med ytterligare en person från Folkpartiet i Östergötland så att vi fördubblar antalet platser!

Även namn tre, fyra och fem var folkpartister som jag känner, kanske föga förvånande. Det känns bra att finnas i en sådan skara, jag har uppenbarligen hittat rätt!

lördag 21 augusti 2010

Lyckad ledig lördag

Jag måste bara inleda kvällens blogginlägg med att spinna vidare kring ärendet rättsröta. Under dagen har tidningar och nyheter frodats i att Wikileaks grundare Julian Assange varit anhållen i sin frånvaro för våldtäkt och ofredande. Konspirationsteoretikerna vaknade omgående till liv - och det verkar nästan som att de har fått rätt den här gången. Det finns med största sannolikhet mycket starka (främst amerikanska?) krafter som vill få bort Wikileaks. Med alla medel.

Tack och lov lever vi än så länge i ett land där man är oskyldig tills motsatsen bevisats, även om medier och bloggare inte alltid lever efter den principen. Och visst ja, inte vissa statsministerkandidater heller... Åklagarmyndigheten har nu i kväll hävt anhållan, men i Mona Sahlins Sverige hade Assange kanske redan varit utkastad. Utan anledning, utan rättegång.

Den som tycker att det här är smutskastning av Sahlin är naturligtvis i sin fulla rätt att tycka det, men i mina ögon är hennes agerande tyvärr värt att ta upp. Jag vill inte ha ett samhälle där principen om oskyldig tills motsatsen bevisats åsidosätts.

Artiklar: DN om misstankarna, DN om icke-misstankarna, SvD om icke-misstankarna


I övrigt har jag haft en ledig lördag - en produktiv sådan. Förutom att hjälpa till med att bygga på stallet (bilden ovan) har jag bland annat hunnit med att laga ett tiotal matlådor, läsa en halv biografi av Per-Olof Ahl (grundaren av KappAhl, bördig från Mjölby) och bekantat mig ännu mer med min nya MacBook Pro.

Den sistnämnda är väldigt trevlig att handskas med, men framför allt vissa "ändringar" (jämfört med PC så klart) är för mig helt obegripliga och gör programmering mer otympligt. Men men, det är väl en vanesak också...

Nu är det snart dags att bege sig mot sängen och lite mer läsning, innan morgondagen tar vid.

Ruggig rättsröta regeringskandidat

Nog för att jag anser att justitieminister Beatrice Ask (M) har varit ute och cyklat rejält några gånger under de senaste åren, men den tänkte statsministerkandidaten Mona Sahlin (S) och hennes gelikar är bevisligen ännu värre.

Två personer i partiet är misstänkta för sexköp, en av dem har erkänt och den andra nekar. Oavsett om de döms eller inte är de inte välkomna i Mona Sahlins parti. Hur var det nu med rättssäkerheten och principen om att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats? Låt oss nu säga att det verkligheten var sådan att personen som nekar verkligen är oskyldig? I så fall blir han utkastad utan reell anledning.

För att förtydliga så är min egen ståndpunkt självklart att alla är just oskyldiga, tills motsatsen bevisats. Hetsjakten mot misstänkta och utpekade personer är stundtals skrämmande att se i den mediala världen i dag, och stundtals även den politiska världen. Att en person som aspirerar till posten som statsminister inte verkar stå bakom principen ovan är skrämmande.

Jag är inte själv något helgon och jag gör också fel. Jag har förståelse för att människor kan hamna i konstiga situationer, exempelvis beroende på grupptryck eller ren slump. Det i sig är dock inget brott.

Den 19 september röstar jag på Folkpartiet och Alliansen. Jag vill inte se Sahlin som statsminister, utan jag vill se ett fortsatt borgerligt styre. Gärna Jan Björklund (FP) som statsminister, men mer troligt är väl att Fredrik Reinfeldt (M) hamnar där om så blir fallet. Det kan jag helt klart leva med.

Artiklar: DN om brott utan proportioner, DN om Sahlins nolltolerans, Liberati om Sahlin
Bloggar: Helena von Schantz, Zac, Tokmoderaten

söndag 15 augusti 2010

Lågt LO, löjligt lågt

Att LO har en förkärlek för Socialdemokraterna är väl knappast någon nyhet och en viss koppling kan vara förståelig. Men, typiskt nog bara dagar efter mitt förra blogginlägg presenteras deras smutskastningskampanj... suck. Lågt LO, löjligt lågt. Uppochnervända ansikten med diverse förnedrande ord, är det att stötta sina åsikter?

Jag vill se visioner och åsikter, inte smutskastning.

Nyhetsartiklar: Svd om LO:s kampanj, Svd ledare, GP

Bloggar: Tokmoderaten, Cwejman, Ankarsjö, Thomas Böhlmark, Mary, Soilander, Szyber, Magnus Andersson, Frispinn, Kent Persson, HBT-sossen, Annika Beijbom, Per Altenberg

söndag 8 augusti 2010

Smutskastning största skrämselhickan

Det är intressant att möta reaktioner från människor när jag berättar att jag vill bli eller är på väg att bli politiker "på riktigt". Oftast är det ett positivt intresse som möter mig, samtidigt som folk inte verkar vara särskilt förvånade över mitt engagemang. Det väljer jag att tolka som någonting bra, eftersom jag troligtvis då har gett ett intryck av att bry mig om samhället.

Samtidigt funderar jag då och då vad jag ger mig in på. Jag hoppas att jag kommer att ha många givande och lärorika år framför mig med det politiska engagemanget, men är samtidigt inte naiv. Jag är mycket väl medveten om att det kan ha och att det kommer att ha sina baksidor. Ganska ofta, antagligen.

Mina värsta farhågor handlar nog ändå om smutskastning, som bevisligen förekommer i olika grad. Jag har konstaterat det förut och får tyvärr göra det igen, alltför många gånger handlar blogginlägg, insändare och debattartiklar om hur dålig motståndarsidan är.

Det kan låta fånigt och jag vet att jag inte alltid själv har varit något ideal i den här frågan, men jag försöker hela tiden tänka på hur jag beter mig och vill bli bättre.

Jag har i varje fall gett mig katten på att inte ryckas ner till den låga nivån. Jag tänker tala om vad jag vill, och varför. Jag tänker tala om vad jag inte vill, och varför. Men att kasta skit på andra för deras åsikter är inte det jag vill.

Jag hoppas att jag är stark nog att stå emot. Det lär inte bli lätt, men jag har åtminstone ambitionen.

torsdag 5 augusti 2010

Födelsedagen firad

Jaha, då har jag på pappret blivit 30 år i dag och passar på att tacka för alla gratulationer som har trillat in på olika sätt! Ärligt talat känns det inte någon större skillnad gentemot i går och någon 30-årskris har jag inte fått uppleva. Fast det är klart, den kanske kommer när man väl har passerat 30? Eller är det dags för 40-årskris?

Frekvensen på bloggandet har inte riktigt blivit vad jag tänkt mig de senaste veckorna, men jobbet är härligt stimulerande och valet närmar sig med stormsteg. Jag kommer inte att hinna kampanja så mycket på gator och torg, men det är väl ärligt talat inte min starkaste sida heller. I stället har jag till exempel jobbat med folders med mera till Folkpartiet i Mjölby och även hjälpt partivännen Maths Andersson i Motala. Framöver kommer också ett antal nya annonser för olika media att skapas.

Några ledare till MVT har det också blivit, en av dem är publicerad på nätet hittills: Oansvariga satsningar - utan finansiering

I övrigt kommer det utspel till höger och vänster, från både höger och vänster. Det finns mängder att tycka och tänka om, men åter igen slås jag åtminstone i debatt/insändare i papperstidningar att det är väldigt mycket "klanka ner på" som gäller från oppositionen. Det är inte många egna förslag som kommer från vänstersidan, varken lokalt eller riks.

Sverigedemokraterna får också stort utrymme i viss media för att de enligt vissa opinionsundersökningar hamnar som "vågmästare". Visst är det intressant, men de får i mitt tycke oproportionerligt mycket utrymme för det. Fokusera på deras politik och dess brister i stället, om de nu ska få det spelrummet.

Nåväl, det var allt för denna gång - snart väntar sömn och en ny relativt tidig arbetsdag innan helgen och en liten lördagstripp till Småland tar vid.