onsdag 3 december 2014

Chans till revansch

Historiska dagar i den politiska världen. För blott fjärde gången någonsin genomförs sannolikt ett nyval (eller särskrivet "extra val" som det heter enligt juridiken), närmare bestämt den 22 mars 2015.

Här kommer några tankar från mig.

  • Huvudansvaret för den uppkomna situationen ligger hos statsminister Stefan Löfven.
  • Sverigedemokraterna har brutit mot praxis, när det passade dem själva. Praxis var väldigt viktigt när de skulle få en talman, men inte när det gällde budgeten. Utlösande faktor.
  • Alliansen och dess partier har agerat precis som man lovat inför valet, men har ändå ett delansvar för den uppkomna situationen.
  • Jag tror att det hade funnits en god chans för Löfven att lyckas regera om han hade hållit sig till en S-regering med stöd från andra partier i olika frågor. Han försökte inte ens ta chansen, utan höll fast vid vänsterkompisarna in absurdum.
  • Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti. Det finns ingen annan förklaring till att partiet vill göra valet till en "folkomröstning om invandringen".
Våren 2015 ges chans till revansch. Jag har för avsikt att kandidera till riksdagen för Folkpartiet Liberalerna även i detta extra val. Mer information kommer.

tisdag 18 november 2014

Sverigedemokraterna visar vad de står för

Nyss inkommen från den dagliga dosen med skyfflande av hästbajs är det dags att reflektera i textform över kvällens sammanträde i kommunfullmäktige. "No pun intended", som det heter på engelska...

Häromsistens fick jag kritik och beskylldes för personangrepp för nedanstående (publika) inlägg på Facebook. Det skrevs efter mandatperiodens första KF.

Första kommunfullmäktige för mandatperioden avklarat. Odramatiskt. Sverigedemokraternas insats, förutom att svara "ja" vid uppropet, var en avsägelse från femte (och sista) namnet på listan. Inget anspråk på en plats i valberedningen, inte ett knyst. 
Men men, stolarna var åtminstone fyllda den här gången.

Vari personangreppet skulle ligga förstår jag fortfarande inte, trots följdfråga om det. Nåväl, i kväll var två av de andra nya sverigedemokraternas insats desto mer aktiv, och sannolikt också signifikant för deras engagemang i politiken.

I ett till synes "oskyldigt" ärende om ny organisation för överförmyndaren i kommunen kom de första inläggen från Runar Öhman (ny i fullmäktige för kvällen, ny gruppledare, fanns inte med på valsedeln) och Roger Larsson. Det fanns förvisso meningsskiljaktigheter mellan olika partier i sakfrågan, där Mjölby nu kommer samorganisera sig med bland andra Motala, men debatten tog en delvis annan vändning.

Sverigedemokraterna tog chansen att växla in på ett sidospår och utan omsvep angripa de allra svagaste i samhället. Ensamkommande flyktingbarn. Den förväntade ökningen från i storleksordningen 7 till 10 sådana verkade väldigt farlig för kommunens ekonomi (det är ju en ökning med över 40 procent..?). Lite mer verklighetsförankring än så krävs allt. Det påstods utan omsvep att ökningen i fråga utgjorde åtminstone större delen av kostnadsökningen för den nya organisationen. Trovärdigt?

Jag var på väg upp för att besvara Roger Larsson – ja, jag är en av de som funderar på varför inte andra länder tar emot lika många flyktingar som vi, men ur en helt annan vinkel – men valde efter ordförandens motiverade önskan om fokus på sakfrågan att avstå. Den här gången.

Jag får nämligen nya chanser inom kort att säga vad jag tycker. Nästa avtryck som SD satte var nämligen att lämna in en interpellation om asylmottagningen i kommunen, plus en interpellation kring gymnasieskolan som jag ännu inte riktigt har fått grepp om vad den rörde. Båda förväntas besvaras i decembermötet, som även innehåller budgetbeslut. Det kommer att bli en lång natt.

Agerandet från den nya aktören (ja, förra mandatperioden var det inte mycket aktivitet) är i och för sig berömvärt, på ett sätt. Personerna står åtminstone för vad de tycker och vad de anser är viktigt i politiken. Det är långt ifrån alla som vågar det.

Tacknämligt fick jag också ta emot ett exemplar av SD Mjölbys partipolitiska program i kväll. Det inleds med följande ämnesområde.

Invandringspolitik

Det säger väl en del.

Jag funderade samtidigt på vad vi själva valde att inleda vår Val 2014-sida med på hemsidan och i flygblad. Det första man anger brukar väl ändå sätta någon ton och är viktigt, men hur gjorde vi? Jo...

Det finns väldigt mycket som är bra i Mjölby kommun, men Folkpartiet vet att det finns väldigt mycket annat som kan förnyas och förbättras. Kommunens bristfälliga ekonomi måste ligga i fokus, men samtidigt måste verksamheten utvecklas. Vi vill mer!

Notera skillnaden i angreppsvinkel på politiken. Vi vill mer, vi vill påverka positivt.

Sverigedemokraterna vill stoppa människor i nöd och utestänga behövande, trots att vi har goda möjligheter att hjälpa de som flyr från förtryck, tortyr, mord och andra vidrigheter. Jag är högst tveksam till att angreppssättet "vi mot dem" ger lösningar på de problem som mjölbyborna hittar i sin beskrivning av situationen i kommunen i dag.

Det kan bli fyra intressanta år i fullmäktige. Både tack vare SD och tack vare den nya kvartetten som ska styra kommunen.

--

Inget nytt namn på bloggen ännu, för övrigt. Funderingar fortsätter. Kanske en allitteration?

onsdag 15 oktober 2014

Vad ska bloggen heta?

Det är dags att byta namn på bloggen nu när valet är passerat, som jag tidigare reflekterade kring här i bloggen. Politikern i mig får nog vara sägas född nu, och jag har åtminstone passerat spädbarnsstadiet. Bloggens första inlägg kom till världen i november 2008. Dags för förändring!

Därmed tänkte jag också be om hjälp från dig som läser här. Vad ska bloggen heta? Svara gärna i kommentarsfältet och/eller via Facebook. Tack på förhand!

söndag 5 oktober 2014

Stiltje av en anledning

Bloggen har varit lugn i valets efterdyningar. Jag har skrivit en del i Folkpartiet Mjölby blogg kring det knepiga parlamentariska läget i kommunen och rösträkning - men sedan har det tystnat från mig.

Skälet är enkelt, i onsdags den 1 oktober föddes vårt andra barn, en dotter vid namn Annie. Allt är väl med oss i familjen, som nu prioriteras. Politiken får helt enkelt vänta lite...

torsdag 18 september 2014

77 personkryss hedrar

I riksdagsvalet 2010 fick jag som nia på Folkpartiets östgötalista 59 personkryss och den gången var det främst integritetsfrågor som var mitt fokusområde. Det gav en elfteplats sett till resultatet.

I riksdagsvalet 2014 som nu är färdigräknat fick jag som sjua på listan 77 personkryss (0,52%) och har lyft fram landsbygds- och integritetsfrågor som "mina". Det ger också en sjundeplats sett till antalet kryss i länet.

Det ska bli intressant att se om 2018 har något mer att bjuda på, om jag då satsar på en reell personvalskampanj – tack till alla som har velat ge mig ert förtroende! Jag hade bara behövt tiodubbla kryssen för att komma in... ;)

I övrigt har jag de senaste dagarna följt utvecklingen kring kommunalvalet i Mjölby, och rapporterat om det på partiets lokala blogg. Dramatik och förtvivlan, med en gnutta hopp inför den sluträkning som påbörjas inom kort...

onsdag 3 september 2014

En politisk debatt om Mjölby utan politiker från Mjölby?!

Förmiddagen bjöd på ett komplett fiasko för Sveriges Radio Östergötland som i en lokal politisk debatt om "Mjölby" hade med en kristdemokrat från Motala och en sverigedemokrat från Ödeshög.

Eh... okej? Hur tänkte ansvariga?

Visst förekom ordet Mjölby ett antal gånger i debatten, åtminstone från debattledaren, men det gavs inte ett enda konkret exempel kring situationen och politiken som vill drivas i Mjölby under diskussionerna. Allt handlade om rikspolitik och översiktliga formuleringar, möjligen med ett undantag i form av ett konkret exempel från Motala om ett privatiserat demensboende.

Ämnen som äldreboenden, skattesatser, integration, ett visst årtal då kommunens bilar ska köras på fossilfria bränslen ett visst år lämnades helt utan konkreta svar.

När företrädarna formulerade sig som "vi" när de försökte förklara politiken i Mjölby blev jag både irriterad och skrattfärdig på samma gång.

"Titta på vårt program" pläderade sverigedemokraten från Ödeshög i sina slutord. Det finns så vitt jag vet ingenting lokalt att titta på för Mjölby, åtminstone inte på nätet. Det har inte hänt ett dugg på partiets hemsida den senaste månaden. Ingenting finns om politiken - och ändå röstar människor på dem. Det är en sak i livet jag inte begriper mig på.

Kristdemokraternas företrädare avslutade åtminstone snyggt med ett förberett tal om trygghetsboenden i Mantorp, Skänninge och Väderstad samt lägenhetsbyggande med Bostadsbolaget. Men, det lät inte naturligt.

Nej, SR Östergötland, det här blev verkligen inte bra. Verkligen inte. Hade det inte varit bättre att släppa fram politiker och partier som är engagerade och vill visa någonting?

söndag 24 augusti 2014

Mjölbys bäste politiker

I täten på väg mot mållinjen i valspurten! Foto: Maria Josefsson

Under lördagen hade jag förmånen att representera Folkpartiet i Mjölby i politikerloppet som ägde rum under Östgötamässan Häst på Mantorptravet. Jag fick chansen redan förra året, men då blev det platt fall och en hedrande sistaplats. Revanschsuget fanns definitivt.

Detta år var det glädjande nog inte mindre än åtta personer som deltog från politikerhåll, varav vinnaren Helene Oscarsson från Vreta Kluster mer klassar in som tjänsteman – grattis igen till totalsegern! Både jag och Helene fick förmånen att i kvalet få känna farten hos hästen Espoir och få hjälp av kusken/tränaren Oskar Svanberg, vi vann nämligen våra respektive kvallopp på samma häst.

Upploppet i kvalloppet. Foto: Maria Josefsson

Jag fick äran att besegra Maria Gillberg (C), Annette Ohlsson (M) och Franco Sincic (V) i kvalet med enbart politiker från Mjölby. I och med att Monika Gideskog (M) i sitt kval hamnade efter Helene och därmed inte gick till final kan jag titulera mig som "Mjölbys bäste politiker"! Åtminstone på travet den här gången...

Tack till alla medtävlare, kuskar och hästar, samt givetvis till Östgötamässan Häst för möjligheten att delta både under mässan och i travloppen. Jag är väldigt glad att se engagemanget som finns från så många, inte minst för att jag vill lyfta fram och stötta hästnäringen i Mjölby, Östergötland och Sverige.

Intresset för travet i sig blev för övrigt inte heller mindre den aktuella dagen. Väl genomfört lobbyarbete...

lördag 16 augusti 2014

Valfilm: För din personliga integritet



Direktlänk till filmen: http://youtu.be/araDNDSi7mY

En människa som ständigt är övervakad är begränsad. En människa som är begränsad är inte fri. En människa som inte är fri kan aldrig nå sin fulla potential.

Utifrån mina liberala grundvärderingar vill jag arbeta för att försvara medborgarnas grundläggande rättigheter. Massövervakning och misstänkliggörande av oskyldiga medborgare utan konkreta brottsmisstankar ska motverkas, samtidigt som öppenheten ska främjas.

FRA-lagen, IPRED och Datalagringsdirektivet är direkta hot mot den personliga integriteten. Brevhemligheten är en grundläggande rättighet, oavsett om brevet är fysiskt eller virtuellt.

Öppen data och öppen källkod är däremot naturliga delar av både nuet och framtiden. Det är bara genom att lära av varandra och hjälpas åt vi kommer att kunna nå vår fulla potential.

Juridiken ska anpassa sig efter människorna, inte tvärtom. Det är dags att vakna och se Internet för vad det är - ett nytt sätt att leva och utvecklas, tillsammans.

Om du håller med mig tycker jag att du ska rösta på mig i valet den 14 september.

onsdag 13 augusti 2014

Debattartikel om mer flexibilitet för 15-timmarsbarnen

Hemkommen efter en kväll i Gottlösa med ibladning av hushållsutskick, över 7 000 foldrar är klara av de totalt ca 12 500. Det är härligt att se allt engagemang från såväl gammal som ung! Valfilmerna kommer i tät takt också, varannan dag är det premiär för en ny just nu - håll koll på bland annat http://www.folkpartiet.se/mjolby-valfilmer.

Höstens första Östgötatidningen (digital version, se sidan 14) levererades i dag per post och innehöll en debattartikel av undertecknad angående 15-timmarsbarnen i förskolan. Texten återfinns även nedan.

Dagens debattartikel i Östgötatidningen.

Tre eller fem timmar? Du bestämmer!

Jag vill som politiker bidra till att varje individ ska kunna uppnå sin fulla potential. Med det som utgångspunkt är mitt viktigaste uppdrag att så långt som möjligt undanröja hinder som står i vägen för människors utveckling och de saker som ger mening i livet.

Vad som ger mening i livet varierar med tiden och förutsättningarna, dessutom är varje individs sökande efter mening unik. En sak som ändå många av oss värdesätter högt är att få umgås med våra barn under de tidiga levnadsåren. Det är också viktigt att vi får göra det på det sätt som vi själva önskar och har möjlighet till. Vissa kan och vill tillbringa mycket tid med sina barn, medan andra av olika skäl har det knepigare.

Förskolan spelar i sammanhanget en viktig roll för barnens mentala och sociala utveckling. Därför är det viktigt att även förskolan är anpassningsbar. Men, i Mjölby kommun är så inte fallet för de barn som enbart har rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan. För dessa barn och deras föräldrar finns i praktiken bara ett val. Det som gäller är tre timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Denna begränsning av både barns och föräldrars möjligheter är inte acceptabel. Därför vill jag och Folkpartiet som ett första steg till ökad flexibilitet införa möjligheten att i stället välja barnomsorg fem timmar om dagen, tre dagar i veckan. Det ger exempelvis barnen möjlighet att även delta i måltider.

Förbättringen innebär en ökad kostnad för kommunen, men det är en prioritering som vi väljer att göra. Vi gör det eftersom vi vill mer. För barnens skull. För föräldrarnas skull. För familjens skull.

Tobias Josefsson (FP)

lördag 9 augusti 2014

Valfilm: För en levande landsbygd



Jag vill att människor själva ska kunna välja hur de ska leva. Var de ska leva. Även på landsbygden.

Om du håller med mig tycker jag att du ska rösta på mig och på Folkpartiet i valet den 14 september.

torsdag 17 juli 2014

"Frihet kan vara att välja bort samarbete"

Folkpartiet i Mjölby jobbar på och för tredje dagen i rad har vi i dag närvaro i textform i den fullständigt dominerande lokaltidningen Corren. Tidigare två dagar har Jim Kellander och vi andra i fullmäktige fått uppmärksamhet för vår aktivitet kring partistöd till tomma stolar och åtgärder kring situationen på Byggnads- och räddningskontoret (plus bostadssituationen i kommunen som en extra bonus).

I dag har jag själv förmånen att få ett insändarsvar publicerat under "Ordet fritt", svaret återfinns även på Corren.se. Den ursprungliga insändaren återfinns också på nätet.

Det är nu mindre än två månader kvar till valet den 14 september. Tiden går löjligt fort och det finns massor kvar att göra – och det är efter valdagen som det riktiga arbetet (förhoppningsvis) börjar...

söndag 6 juli 2014

Corren: "FP satsar på proffsig valfilm"

I går publicerades den längre intervjun med mig i Corren, tyvärr inte på nätet så ni får hålla tillgodo med bildvarianten om ni själva inte har tillgång till papperstidningen. Ett klick på bilden ger större version.

Correns B-del lördag 5 juli 2014.

Innehållet handlar om de valfilmer som vi satsar på lokalt, med delar av den motsvarande budget som förra valet användes till tidningsannonser. Vi tror att det är ett smartare sätt att nå ut, och hoppas att det finns möjligheter med det.

För egen del har det också varit spännande att få kombinera det politiska engagemanget med kollegors kunnande inom filmande, redigering och animering. Med i sammanhanget väldigt små medel har vi åstadkommit mycket - och än så länge är bara en film färdig, denna återfinns nedan för tittning och gärna delning... Det kommer fler framöver!

fredag 4 juli 2014

Hur mycket väger en valsedel?

Den enkla frågan "hur mycket väger en valsedel" ställde jag mig häromdagen. Det var svårare än jag trodde att få fram ett verifierat svar på den frågan, eftersom jag själv inte hade tillgång till några att väga.

Sökande på nätet gav ingen utdelning, så jag siktade på Valmyndigheten. Personen jag fick prata med blev minst sagt ställd av frågan, som antagligen aldrig kommit till dem tidigare. Efter en stunds väntan i luren fick jag till slut svaret.

Efter vägande av tio valsedlar på en bra våg gavs svaret ca 1,2 gram per valsedel. Nu vet jag. Tack, Valmyndigheten!

onsdag 25 juni 2014

Per-Olof Ahls plats är invigd

I dag hade jag på förmiddagen att tillsammans med kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (som var huvudperson och talare) inviga Per-Olof Ahls plats och Lillå park i centrala Mjölby. Tack vare det fina vädret och en bra anledning att leta sig ut hade ett för mig oväntat stort antal människor letat sig dit för att bevittna det hela, mingla och konversera.

Förutom informationsskylten återfinns numera två symboliska kappor på plats för att symbolisera entreprenören Pelle Ahls gärning. En eloge till upphovsmannen!

Det är oerhört roligt att se den positiva utveckling som har skett i Mjölby under de sex år jag bott i kommunen. Stadskärnan har fräschats upp rejält på många sätt, och jag hoppas att det fortsätter i samma stil!






måndag 23 juni 2014

Intensivt valarbete pågår i det tysta

Midsommarfrid, semester, lugn och ro? Nja, det första stämmer väl förvisso in på mitt liv där midsommarhelgen tillbringades i lugn med närmaste familjen – alldeles utmärkt och i min smak. Men semestern låter självmant vänta på sig till augusti och framåt, dessutom är väl "lugn och ro" inte det främsta i livet just nu.

I det tysta jobbar jag med ett antal olika saker relaterade till valrörelsen. Inte minst har jag och kollegan Ken på jobbet fixat med första valfilmen med tillbehör, som kommer att lanseras senare i veckan. En ny filmdag är också inplanerad i juli, därefter kommer ett gäng ytterligare filmer både med mig själv och många andra som ingredienser.

Utöver det är det första lokala flygbladet fixat, bollat, korrat och beställt. Bland annat det kommer att finnas med på repertoaren under Broarnas dag i Mjölby på fredag denna vecka, då vi givetvis finns på plats på stan tillsammans med våra vänner i Alliansen.

I dag var det också heldag med utbildningsnämnden, innehållande både diskussioner av olika slag och sammanträde. Låt mig säga som så att det finns förbättringsbara punkter inom många områden – och jag hoppas innerligt att vi får chansen att ta tag i dem efter valet i höst. Vi vill verkligen mer, det är inte bara som vi säger!

Tillbaka in i grottan och mer valarbete...

fredag 13 juni 2014

Blåklinten anfaller...


I dag har jag gjort olika delar av kommunen osäker. Blåklinten anfaller, håll i hatten...

Läs mer i Folkpartiets mjölbyblogg

tisdag 10 juni 2014

Per-Olof Ahls plats invigs i Mjölby 25 juni!

De senaste veckorna har jag bloggat i Folkpartiet Mjölbys blogg och arbetat en del med förarbetet inför de valfilmer som är på gång. Mer information kommer senare, men här kommer en uppföljning kring mjölbysonen och entreprenören Per-Olof Ahl, grundaren av KappAhl.

Den 25 juni klockan 10:30 är det nämligen dags för invigning av "Per-Olof Ahls plats" i nya Lillå Park vid Svartån i centrala Mjölby. Platsen, ett minnesmärke och ett antal växter med namn som relaterar till klädbranschen kommer att utgöra en hedersbetygelse åt "Pelle", som under sin livstid svarade för stordåd och nydanande grepp.

Allt det här har blivit verklighet tack vare en motion från mig, stöd från vänner i Alliansen, bifall från samtliga i kommunfullmäktige, gott arbete från tjänstemän och prydligt slutförande av de som verkställt det hela. En eloge till samtliga inblandade är definitivt på sin plats.

Inbjudan i PDF-format

Annars har dagen bland annat bjudit på ett dopp i Lillsjön med familjen och dessförinnan politik i olika former. Dels har jag efterfrågat och fått bra information om Lundbybadets verksamhet och ekonomi, till de rödgrönas stora förtret, och dels har jag bevistat kommunfullmäktiges budgetsammanträde. Några vändor i talarstolen blev det som vanligt, men det var ett ganska lugnt möte för att vara budgetmöte. Lugnet före stormen i höst...

söndag 25 maj 2014

torsdag 22 maj 2014

Hur tusan ska man bemöta Sverigedemokraterna?

Det pratas ofta om att "ta debatten" när det gäller att hantera Sverigedemokraterna. Jag instämmer till fullo, men måste samtidigt fundera på hur tusan man ska göra det?

1. Förstanamnet på EU-listan
Kristina Winberg har säkert sina förtjänster, men vad är egentligen det här..? Det är inte första gången hon har visat prov på underligt beteende och sannolikt inte den sista.

Vilket sorts parti placerar denna person på första plats på sin lista till Europaparlamentet? Vem lägger sin röst på denna person? Hur kan man hitta argument som biter på den som röstar på denna person?



2. Partiets valfilmer
Nazistliknande pampar som utför fullständigt irrationella saker på underliga tider på dygnet. Stoppar Gotland i Vänern, gör Globen till Kuben och dödar alla bävrar. Va? Därefter dyker frikyrkopastorliknande Jimmie Åkesson upp och säger några floskler.

Vilket sorts parti gör sådana valfilmer? Vem lägger sin röst på detta parti? Vilken sorts argument biter på en sådan person?

Jag tänker inte stötta SD genom att bädda in deras reklamfilmer, du har antagligen sett dem på TV om du tittar på reklamfinansierad sådan.

3. SD-kvinnor
Säga vad man vill om Fi, med tanke på att de är ett nytt Vänsterpartiet, men SD-kvinnors sexistiska och direkt motbjudande reklamfilm som är "svaret" till Fi är inte bara väldigt underlig och patetisk, den är dessutom ett direkt plagiat. Ett dåligt gjort sådant, till på köpet.

Se filmerna och läs mer hos Nyheter 24

Vilken typ av kvinnoorganisation skapar filmer av det här slaget? Vem sympatiserar med dem? Hur ska man kunna nå fram till dem?

4. Idealbilder från andra länder
Partiet är fäderneslandet troget (?!) och nationalromantiskt på mängder av tvivelaktiga och motbjudande sätt, men i sitt eget material används mängder av bilder från andra länder för att illustrera svenskheten och det Sverige står för.

Läs mer och se bilderna hos Nyheter 24

Hur tänker de ansvariga när de agerar på detta sätt? Hur kan man ta dem på allvar? Hur ska man som motståndare till detta parti agera?

5. Lokalt i Mjölby
Av någon för mig outgrundlig anledning röstade 3,71 procent av de röstande i Mjölby kommun på Sverigedemokraterna i förra valet. De lyckas inte ens fylla sina två stolar i fullmäktige, får ingenting uträttat, gör inget väsen av sig och säger ingenting. De har förvisso startat om i någon form, men är ändå högst osynliga på alla sätt.

Varför lägger man aktivt en röst på ett sådant parti? Hur tusan ska man bemöta den som gör det?

tisdag 20 maj 2014

Är jag född nu? Vad blir i så fall nästa namn?

Bloggnamnet "En politiker föds" sattes i en mycket tidig del av mitt politiska liv. I det sammanhanget var namnet mycket passande, eftersom det var en helt ny del av mitt övriga liv, en del som nu har fått ta allt större plats efter hand.

Namnet får nog leva med fram till valdagen i höst, men därefter är det dags att byta. Kanske blir det "En oppositionspolitikers vardag" eller "Att försöka påverka utan makt"? Blir det kanske "En majoritets bekännelser" eller "Att våga ta ansvar"? Men vem vet, det kanske blir "I kompromissernas land" eller "Reflektioner från vågmästarhelvetet"? Den som lever får se.

söndag 4 maj 2014

"En folkpartist" mot strömmen - för vegetarisk mat

Denna sena, eller kanske snarare tidiga, timme kommer ett kort blogginlägg kring frågan om vegetarisk dag i skolan. Frågan har berört många personer på flera olika nivåer och i olika kommuner på sistone, och nu är det dags för Mjölby kommun.

På senaste sammanträdet i utbildningsnämnden skulle nämnden avge ett remissvar på en fullmäktigemotion från Miljöpartiets Erik Westerberg. Efter diverse underliga turer slutade det ändå med att nämnden ställde sig bakom andemeningen i motionen. Det kniviga är att jag i egenskap av tjänstgörande ersättare röstade med den rödgröna (eller för dagen helröda) majoriteten i nämnden, eftersom jag är helt övertygad om att det är rätt.

I Correns artikel om MP-listan inför valet i höst tas ämnet upp och jag benämns lite roligt som "en folkpartist" bland de röda. Jag har inget emot att simma mot strömmen, så länge jag kan känna mig trygg i ett beslut. Det gör jag definitivt i detta fall. Nedan återfinns den ledare jag tidigare under vintern skrev i MVT.

Ingen mänsklig rättighet att äta kött

De flesta vuxna svenskar har under sin skoltid fått konsumera mängder av potatisbullar, sparrissoppa, grönsakssoppa och inte minst pannkakor. Vi har överlevt detta vegetariska inslag med köttfria dagar utan att klaga eller lida nämnvärt av det. År 2014 kommer däremot starka protester från både opposition och vissa föräldrar när det mer formellt är dags för en (!) vegetarisk dag i veckan i Motalas skolor. Är protesterna verkligen rimliga?

I onsdags berättade MVT om att föräldrar i Motalas skolor protesterar mot införandet av den vegetariska dagen. Några relevanta argument är dock svåra att hitta för att barnen skulle behöva just kött, fågel eller fisk varje dag i veckan. Det är i stället barnens valfrihet som sätts i centrum, att de inte ska ”tvingas” behöva äta grönsaker.

Alliansen i Motala protesterar mot Solidariskt Motalas beslut att införa en vegetarisk dag i skolan och gör det också med hänvisning till valfrihet. För ett liberalt recept, där individens valfrihet är en central ingrediens, förefaller detta vara ett logiskt resonemang. Problemet är dock att inskränkningen i individens valfrihet i det här fallet är motiverad till förmån för mänskligheten i stort. Solidaritet och hänsynstagande till andra är också två helt centrala begrepp för en modern liberalism värd namnet.

För 20 år sedan var frågan om vegetarisk kost snudd på obefintlig, både miljömässigt och hälsomässigt. Om 20 år kommer det att vara ännu vanligare än i dag att vara vegetarian och vi kommer fundersamt att blicka tillbaka på det oproportionerliga tjafs som uppstod för att skolbarnen en dag i veckan skulle ”tvingas” att äta vegetarisk mat.

Är det en mänsklig rättighet att äta kött, fågel eller fisk varje dag? Svaret är nej. Kroppen behöver det inte, hälsan behöver det inte och miljön behöver det definitivt inte. Köttkramandet som stundtals antar maniska proportioner behöver sansas och ersättas av en mer realistisk syn på köttkonsumtion.

Vi ska ha kvar betande och aktiva djur i våra svenska landskap. De bidrar till försörjning, mat, turism och öppna landskap. Det är inte det frågan handlar om, exempelvis med tanke på att majoriteten av det nötkött vi äter i Sverige i dag är importerat från länder med mer eller mindre tveksam djurhållning. Frågan handlar om proportioner i både köttkonsumtion och upprördhet över vegetarisk kost.

Att barnen ”tvingas” att äta vegetarisk kost i skolan en dag i veckan är ett steg i rätt riktning på väg mot en mer hållbar värld. Även om det är ett pyttesteg är det ett nödvändigt steg som måste följas av betydligt större sådana framöver. Det kan inga valfrihetsargument i världen ändra på, eftersom dagens konsumtionsnivåer kommer att medföra att all form av valfrihet försvinner i framtiden. Det går helt enkelt inte att fortsätta som tidigare, eftersom det kommer att medföra katastrofala effekter för hela vår planet.

lördag 26 april 2014

Allmänpolitisk debatt, finansiering av fritidspersonal och skyltning kring ridskolan

Början av kommande vecka innebär mycket politik. Under måndagen väntar en heldag med Utbildningsnämnden och ett gäng skolledare inom verksamhetsområdet, vilket känns inspirerande. Att få en förståelse för hur chefer i verksamheterna har det rent konkret i sin vardag är väldigt nyttigt.

Tisdagkvällen innebär därefter kommunfullmäktige, som utöver ordinarie dagordning även innehåller tre inlämnade inslag från min sida.

  1. Enkel fråga om allmänpolitisk debatt i fullmäktige. För två år sedan ställde jag en fråga om detta och fick positivt svar. Inget har hänt sedan dess, dags att följa upp.
  2. Interpellation tillsammans med Alliansens representanter i Utbildningsnämnden om finansiering av fritidspersonal
  3. Motion om skyltning kring ridskolan i Mjölby. Jag vill att kommunen skyltar om så att människor med häst får färdas på den nuvarande gång- och cykelvägen i stället för att enligt lag tvingas ut på en livsfarlig 70-sträcka.
Vi får se vad det kan ge, försöka duger.

I dag har jag också deltagit i en innebandycup för Solfjäderstaden IBK:s sponsorer. Det gick oväntat bra får jag säga med tanke på att jag inte spelat på många år. Själv agerade jag målvakt i MVT:s lag och framgången var enorm jämfört med lagets insats i fjol – två segrar, en oavgjord och två förluster. En hållen nolla blev det och beskrivningen "äger" från speakern. Egokick.

måndag 14 april 2014

Ett viktigt nederlag för övervakningshysterin

Det blev visst en liten stund över just denna måndagkväll och jag tänkte härmed ägna några minuter åt en reflektion kring ett viktigt nederlag för övervakningshysterin. Ett tag ville jag kalla det en seger för oss som strider för individens rätt till sitt privatliv, men har övergått till den alternativa formuleringen.

EU-domstolen: Datalagringsdirektivet ogiltigt (DN)

Den svenska implementationen av datalagringsdirektivet är horribel och har följts av relaterade lagar som FRA-lagen och IPRED, vilka har tillfört löjliga mängder övervakning och fullständigt orimliga konsekvenser i form av oproportinerligt utdömda straff och fantasisummor i skadestånd.

Dessutom måste jag beklaga mig över att vår justitieminister Beatrice Ask åter igen hanterar situationen ytterst bristfälligt. Inte nog med att hon lyckas förvrida argumentationen så att Sveriges på tok för långtgående och försenade implementation av ett i grunden felaktigt EU-direktiv förvandlas till någonting "positivt" i hennes värld – hon har dessutom fel i sak.

"Svensk lagstiftning gäller i Sverige" var en av hennes kommentarer efter domen, vilket i klartext innebar att hon fortfarande stod fast vid att den horribla implementationen gällde. Detta trots att domstolen är mycket tydlig. Det Beatrice kanske har missat i sammanhanget är att EU:s lagstiftning gäller före svensk lag. Alltså gäller i praktiken inte svensk lagstiftning i detta fall, vilket också Post- och Telestyrelsen (PTS) konstaterar när de inte tänker vidta åtgärder mot de operatörer som slutar att lagra data om trafiken (artikel hos IDG). Sorry "Bea", men du är lika slut som justitieminister som datalagringsdirektivet är dött.

Som avslutning i detta inlägg vill jag skänka en tanke till anhöriga och vänner till den 19-åriga tjej som tragiskt avled i Skänninge efter en olycka i samband med en rallytävling. 2014 verkar fortsätta vara ett tragedins år i min närhet när det gäller dödsfall, det får gärna vara ett slut med det nu.

tisdag 25 mars 2014

Det händer mycket i och utanför politiken

Det var ett tag sedan jag tog mig tid och kraft att skriva i bloggen. Det beror på flera stora saker i mitt liv och jag kan mycket kort börja med det värsta, nämligen att min mamma hastigt avled i februari efter en stroke. Det finns så oerhört mycket mer att säga kring det, men jag nöjer mig så här för tillfället. En älskad och underbar person har lämnat oss alldeles för tidigt, men har lämnat kvar massor - mig själv inräknad.

En avsevärt gladare nyhet är att min höst kommer att bli ännu mer hektisk, om saker och ting går som de ska. Förutom valrörelsen och det ordinarie arbetet inför SHL-premiären väntar vi nämligen även tillökning i familjen i slutet av september.

Inom politiken fortsätter det att hända saker under ytan, men ju närmare valet vi kommer desto mer utåtriktat blir givetvis arbetet. Den lokala stommen inför kommunvalet finns här: http://www.folkpartiet.se/lokalt/ostergotlands-lan/kommuner/mjolby/val-2014/

I kväll var det också dags för ett fullmäktigesammanträde, där Folkpartiet var framträdande. Jag själv yrkade återremiss på ett ärende om ett reviderat IT-infrastrukturprogram för perioden 2014-2020. Anledningen var att dokumentet är rörigt, saknade relevant struktur, innehåller språkliga och layoutmässiga fel, innehåller stora delar av upprepningar och utan problem kan kapa en tredjedel av textmassan, använder oförklarade förkortningar, har irrelevanta delar och så vidare.

Tyvärr var det inte tillräckligt många som antingen förstod det jag sa eller hade ansträngt sig för att läsa dokumentet i fråga. Ändå tackar jag de individer i Folkpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och för all del Sverigedemokraterna som i voteringen stödde mitt yrkande om återremiss. Det var nära att det gick vägen, men jag kan lova att jag nästa gång kommer att vara ännu mer mån om att få fram min åsikt, inte skräda orden i onödan, och eventuellt också överväga att be gruppledarna om ajournering.

Dessutom filar jag redan på en motion om en revidering av det nu reviderade IT-infrastrukturprogrammet... Skam den som ger sig.

Desto bättre gick det i Folkpartiets andra yrkande om återremiss, gällande högst oklara juridiska förutsättningar inför en (diskutabel) fastighetsaffär. Curt Karlsson är en klippa, kan vi åter igen konstatera, och en man att inspireras av.

Notervärt är också att studie- och yrkesvägledarna nu återgår i Utbildningsnämndens ansvar, vilket känns helt rätt, och att ett par driftiga elever från Mjölby gymnasium presenterade sig och sitt företag: http://www.smartcheckuf.se/

lördag 8 februari 2014

Liberaler på scenen medan de rödgröna sitter på åskådarplats

Efter Melodifestivalens deltävling i Linköping var det dags för kanalbyte och QX Gaygalan. Det är underbart att se allt det engagemang för människors lika rättigheter som delas av så många människor i samhällets olika skikt.

En reflektion som jag måste dela med mig av har en tydlig politisk koppling. Som passiva åskådare i publiken noterade jag nämligen ansikten som socialdemokraterna Stefan Löfven och Carin Jämtin, samt miljöpartisten Gustaf Fridolin.

Bland de nominerade och på scenen huserade däremot liberalerna. Folkpartiets framstående östgöte Birgitta Ohlsson var nominerad till "Årets Hetero". Folkpartiets Robert Hannah var nominerad till "Årets Homo". Inte minst tilldelades Folkpartiets Birgitta Westerholm ett hederspris för sitt arbete genom åren.

Liberalerna agerar. De rödgröna ser på. Men alla är välkomna upp på scenen!