torsdag 23 september 2010

Positiv paus passar potentiell politiker

Just nu har jag en liten "sovmorgon" och är hemma några extra timmar under förmiddagen, innan jag via blodgivning i Mjölby beger mig in till jobbet i Linköping. Frukost väntar nu, därefter en välbehövlig hundpromenad!

Som valresultatet ser ut kommer jag alltså in i kommunfullmäktige och det glädjer naturligtvis. Hur styret kommer se ut är dock fortfarande högst oklart och det är mycket upp till Miljöpartiet.

- Alliansen, SPI och Miljöpartiet: 23 mandat av totalt 45, alltså en stabil majoritet.
- S+V+Miljöpartiet: 22 mandat av totalt 45, alltså en minoritet och högst instabil.

Om endast S, V och MP anser sig kunna styra kommunen får de göra det med passivt stöd av Sverigedemokraterna, vilket inte är särskilt troligt generellt och inte heller någonting som de vill göra. Att spräcka Alliansen är inte heller något alternativ.

Nog för att jag är partisk, men visst är det första alternativet betydligt bättre? Dessutom behöver Alliansen skärpa till sin miljöpolitik och där tror jag att Miljöpartiet kan vara ett positivt bidrag - inte minst lokalt.

Mer läsning: Corren

söndag 19 september 2010

Möjlig misär Mjölbys missöde - Bravo Boxholm!

Det är minst sagt blandade känslor denna historiska valkväll. Sverigedemokraterna har kommit in i Riksdagen, samtidigt som Alliansen är största regeringsalternativ. Vi får väl i och för sig vänta till onsdag med slutlig sammanräkning, men särskilt mycket lär nog inte hända...

I Mjölby går Folkpartiet framåt men det är tyvärr en oklar situation majoritetsmässigt. Alliansen har 20 mandat, plus sannolikt stöd av SPI med 1 mandat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans har 20 mandat, Miljöpartiet har 2 mandat. Sverigedemokraterna är nya i kommunfullmäktige och har 2 mandat. Det kommer att bli intressanta dagar...

Generellt över alla val får jag nog säga att Folkpartiet gör ett relativt bra val och vi är nu tredje största parti i Mjölby kommun! Vi behåller våra fyra mandat i fullmäktige och jag personligen kommer av allt att döma att få en plats. Ett jättestort tack går därför ut till alla er som har kampanjat, arbetat och/eller röstat på en liberal röst!

Dessutom vill jag avsluta positivt och skicka ett stort grattis till Folkpartiet i Boxholm och främsta namnet Eva Bremer, som sent i valrörelsen tog steget in i politiken. Resultatet - 3,1% av rösterna och 1 mandat - bra jobbat!

Valdag! Vidriga vandaler, virriga valarbetare...

I morse var jag tidigt uppe för att åka runt i grannkommunen Boxholm och se till så att Folkpartiets valsedlar (med kryssbara namn) för riksdag och landsting fanns på plats i de tre vallokalerna. Jag var till och med för tidig och fick vänta på att valarbetarna skulle dyka upp - men det gjorde de som de skulle, de var trevliga och allt gick rätt till!


Därefter åkte jag till Mjölby för att rösta själv, vid Kvarnparken. Vid infarten till parkeringen fanns ett antal politiska plakat uppsatta, varav flera var vandaliserade. Bland annat fästet för min partikollega Karin Granbom Ellisons affisch var förstörd (notera de trasiga stolparna) precis som både SPI:s och Sverigedemokraternas.

Däremot satt Socialdemokraternas och Kristdemokraternas affischer uppe, vilket får mig att dra slutsatsen att det antagligen "bara" är ren jäkelskap som ligger bakom och inte politik. Hur som helst gjorde jag så gott jag kunde för att få ordning på röran, för alla partiers räkning.

Min röstning gick därefter utan problem, allt ordnat och fint vid ungefär kvart över åtta. Nu, några timmar senare ringde däremot min fru som även hon varit och röstat - och rapporterade att valsedlarna för många av partierna var helt slut!

"Normala" år brukar partierna själva ansvara för att fylla på, men i år är direktiven annorlunda och det ska göras av valarbetarna själva. Därför blev jag mycket upprörd över att de i vår vallokal uppenbarligen inte visst om detta, alternativt struntade i det. Jag är dock inte så konspiratoriskt lagd att jag tror att socialdemokraten som tog emot mina röster är avsiktligt inblandad.

Det var naturligtvis inte bara Folkpartiet som drabbats, men trots påpekanden från ett antal olika personer i vallokalen gjorde valarbetarna ingenting åt problemet. Jag brukar inte gilla att använda kvällstidningsuttryck, men "bedrövligt" är ett ord som ligger väldigt nära till hands.

Ansvariga personer är kontaktade och förhoppningsvis löser det sig - men det ska över huvud taget inte få hända.

Nåväl, nu är det bara vänta och hålla tummarna... det lär säkerligen bli en spännande kväll, oavsett resultat!

Mer om vandalisering: Per Pettersson

lördag 18 september 2010

Valdag. Viktigt välja vinnare? Vurma värdegrund!

I morgon är det 19 september och dags för tre olika val. Mängder av sakfrågor har diskuterats till höger och vänster (och i mitten) under dagar, veckor och månader.

Det är inte underligt att folk är förvirrade. Socialdemokraternas tänkte statsminister står och säger "vi har ingenting emot att sänka skatter" samtidigt som Moderaterna kallar sig "Sveriges enda arbetareparti"... Kommunister och miljökramare samarbetar. HBT-skeptiker och liberaler samarbetar. Ett öppet främlingsfientligt parti kan vara på väg in i riksdagen. Sverige är inte riktigt i ordning...

Just därför känner jag mig trygg i Folkpartiet. Jag känner mig trygg med liberalismen som rättesnöre - och mer konkret socialliberalismen. Jag tror på individen och dennes rätt att få bestämma över sitt eget liv, samtidigt som jag värnar om de som behöver stöd och hjälp. Det finns ingen motsättning mellan de två delarna, tvärtom.

Många svenskar kallar sig liberala, men det är långt ifrån alla som röstar liberalt. Därför är min uppmaning till dig som läser det här att tänka till - var står du ideologiskt? Röstar du enligt det? Borde du rösta enligt det?

I morgon är det den 19 september. Har du inte förtidsröstat, så gå och rösta! Rösta på en ideologi som passar dig! Kanske är det liberalismen, men det kan jag bara hoppas på.

Huvudsaken är ändå att du går och röstar. Tack för ordet!

tisdag 14 september 2010

Dråpligt driven debatt, diskussionen dog

Morgon, och två olika TV-debatter med folkpartistiska representanter. Först Tobias Krantz i TV4, mot Rossana Dinamarca (V), där det snudd på spårade ur kring högskolan. Krantz stod mest och väntade på att få ordet, men fick det knappt och det var som jag uppfattade det en underlig snedvridning av talartiden. Fullständigt meningslös "debatt", tyvärr.

Därefter Nyamko Sabuni mot Alice Åström (V) i integrationsfrågor i SVT. Betydligt bättre styrd debatt, men jag vet inte om man kom fram till något särskilt intressant. Nyamko är hur som helst väldigt duktig i sin roll, det är väl det jag kan konstatera.

En ny dag väntar!

måndag 13 september 2010

Säker seger? Sällan! Stundande svängningar snarare sannolika

Det här pratet om att "ta ut segern i förskott", "valet är avgjort" och andra påhitt är mest fånigheter. Glöm allt snack om att valet är avgjort en vecka i förväg. Glöm det!

Mona Sahlin var riktigt bra i gårdagkvällens debatt, även om jag gillade Fredrik Reinfeldt också. "Semestrande" och lediga oppositionspolitiker, ivrigt påhejade av underligt agerande fackförbund och andra bundsförvanter, kommer att köra stenhårt den här veckan. Den som tror någonting annat tror helt fel!

I bloggosfären finns i dag annars en hel del prat om att Alliansen är det just nu givna valet för den som vill motarbeta Sverigedemokraterna. Visst ligger det något i det - oavsett vem som vinner är en majoritetsregering önskvärd om SD samtidigt kommer in i riksdagen.

Bloggar: Seved Monke, Mark Klamber, Rasmus Jonlund, Marcus Grundén, Olov Lindquist, Frispinn, Erik Svansbo, Mary X Jensen, Per Altenberg.

I morgon ska jag ut och promenera i politikens tjänst, innan jobb väntar under eftermiddag och kväll. Jag kan för den delen lova att det finns gott om promenad- och pratvilliga politiker i det borgerliga blocket också - och någon seger finns inte uttagen i förskott. Glöm det, nu gäller det.

Jag vill ha ett samhälle där individens egen förmåga och möjlighet att styra över sitt eget liv, i kombination med solidaritet för den som behöver, får råda.

Därför lägger jag min röst på Folkpartiet Liberalerna den 19 september - både i kommun-, landstings- och riksdagsval

söndag 12 september 2010

Takläggare traskar tryggt, tar tillfälle till tyckande

Jag, min fru (jag börjar vänja mig vid att säga det nu efter tre månader som gift) och våra två största fyrfota vänner har precis kommit in från duggregnet efter att ha "avslutat" den första delen av läggning av takpannor på det blivande stalltaket. Det var skönt att göra någonting fysiskt också denna dag, utöver diverse andra saker som skulle göras med både politik och privatliv.

Gårdagens dag på travet (läs mer här) i Mantorp är avklarad, med bravur. Det kändes som att oväntat många själva tog kontakt med oss för att prata politik på ett eller annat sätt och det är självklart hoppfullt. Det är också nyttigt för mig, i min första valrörelse.

Annars är det som vanligt mängder av positiva opinionsundersökningar som strömmar in och den ena förklaringen efter den andra dyker upp till varför det ser ut som det gör, eller inte. Ett argument som jag har svårt att förstå från oppositionen är att valrörelsen handlat om "fel saker". Är det inte i så fall bara ett erkännande av deras eget misslyckande?

Eller kan det till och med vara så att folk prioriterar andra saker än Sahlin, Ohly och Wetterstrand (och så Eriksson, ja...)? Väljarna kanske vill bestämma över sina egna liv, väljarna kanske tror att Alliansen har en bättre politik för jobb och välfärd, väljarna kanske helt enkelt vill fortsätta i fyra år till med regeringens politik?

Ibland är svaret enkelt. Ibland är svaret svårt. Efter valet den 19 september får vi hur som helst facit på hur väljarna har röstat. En vecka kvar!

onsdag 8 september 2010

"Låt bli min mjölpåse!"

I dag har jag tacknämligt nog fått en insändare/debattartikel publicerad i Östgötatidningen. Eftersom den inte finns på nätet (än) så delar jag med mig av den här.

Låt bli min mjölpåse!

Vi som kandiderar till platser i kommunfullmäktige har på Östgötatidningens hemsida fått möjligheten att redovisa för väljarna vad vi tycker och tänker i ett antal frågor.

I skrivande stund är det enbart nio personer, varav fyra från Folkpartiet, som har tagit ställning. Det är på tok för dåligt, men trots det magra antalet svarande finns det slutsatser att dra.

Ett av de påståenden som de svarande har ställts inför lyder: ”Det ska bli lättare att få tillstånd för kameraövervakning”.

Principiellt är jag emot den utökade övervakning som växer fram. Storebrorssamhället i Orwells klassiska ”1984” kommer allt närmare i och med att all vår e-post, alla våra telefonsamtal och mycket av våra rörelser övervakas och registreras. Orubbliga friheter i vårt samhälle är faktiskt hotade i grunden och processen måste stoppas.

Flera ledande politiker inom Socialdemokraterna i Mjölby har svarat att de vill göra det lättare att få tillstånd för kameraövervakning.

Den som har rent mjöl i påsen har heller inget att dölja” svarar Miko Månsson. ”Har man inget att dölja så är kameraövervakningen trygghetsskapande” svarar Carina Jönsson.

Motiveringarna är skrämmande naiva. Även om jag har ”rent mjöl i påsen” uppskattar jag inte att få minsta rörelse övervakad och registrerad. Jag vill inte få min e-post uppsnappad och mina telefonsamtal registrerade. Jag vill inte godtyckligt fastna på en videofilm när jag tar en promenad. Jag vill inte ha en övervakningskamera i mitt hem, oavsett hur rent mitt mjöl råkar vara.

Vad som är ”rent mjöl” varierar dessutom beroende på vem som har makten. Inställningen som dessa ledande socialdemokrater i Mjölby har är direkt farlig. Om den som har kontrollen har skitiga fingrar finns inget rent mjöl kvar i påsen när den är genomrotad.

Visst kan övervakningskameror fylla ett syfte, men dagens tillståndssystem är tillräckligt tillåtande redan som det är. Dessutom är det förebyggande arbetet så enormt mycket viktigare än kameror för att minska brott och skadegörelse, eftersom kameror tenderar att flytta problemet någon annanstans. Det kan ingen mjölpåse i världen ändra på.

Tobias Josefsson, Folkpartiet i Mjölby
Tredje namn till kommunfullmäktige
Nionde namn till riksdagen

måndag 6 september 2010

Prioritera populära pendeltåg

Jag har nyss kommit in efter att ha tagit en nypa luft och njutit av sval kvällsluft tillsammans med en trio fyrfota vänner. Innan dess har jag bland annat jobbat och trängts med ett stort antal andra människor på ett överfullt pendeltåg. Ett tåg i morse var nämligen inställt och det fick smått kaosartade effekter för det efterföljande.


Det är ett bra tecken för mig som gillar Östgötatrafikens pendeltåg, eftersom det visar på att väldigt många människor använder dem. Därför är jag, och många med mig, nu oroliga för de försämringar som väntas i tidtabellerna. Just regelbundenheten för pendeltågen är en stor fördel för regionen på många olika sätt, exempelvis miljön och arbetsmarknaden.

Därför har jag skrivit under protestlistan hos Östgötatrafiken, som samlade nästan 8 000 namn på kort tid. Jag hörde dessutom diskussioner om det på just pendeltåget i eftermiddags, där människor aktivt tog ställning och hade skrivit på listan. Folk bryr sig!

Det är nu annars mindre än två veckor kvar till valet och temperaturen höjs allt mer. Det är bra, men samtidigt önskar jag att de politiska diskussionerna fick ta mer plats även mellan valrörelser. Det blir ärligt talat alldeles för intensivt nu i slutskedet och jag tror att människor skulle ta mer välgrundade beslut om frågorna kunde få större uppmärksamhet oftare i stället för "bara" de sista veckorna före stora val.

Just nu lyssnar jag för övrigt på skoldebatten i SVT, men jag vet tyvärr inte om den ger så värst mycket...

torsdag 2 september 2010

Liberati lobbar liberal landsbygdslover

Hinner med ett kort blogginlägg i kväll mellan det ena och det tredje... I dag får jag nämligen uppmärksamhet från Liberati, som påbörjar sin serie med "pushande" av liberala kandidater värda att kryssa. Tackar ödmjukast!

Läs Martin Ängebys vackra ord i Liberati-bloggen

Nu väntar fortsatt arbete med valmaterial.