torsdag 29 april 2010

Berglins bästa

Kort och gott: Berglins bästa. Inscannad från Corren.

Underbar!

I övrigt, jobb. I dag ledare publicerad i MVT, "Får vi se ett Nystart Vadstena efter valet?" i anslutning till tidningens granskning av Miljöpartiet.

tisdag 27 april 2010

Avsaknad av adress avklarad

Nu finns också tidigare nämnd debattartikel i Corren på nätet, läs den här.

Snart sömn, därefter resa till Stockholm i morgon och möten.

måndag 26 april 2010

Nyttiga nejsägare

Det är oftast roligare att säga "ja" än att säga "nej".

Det är oftast enklare att säga "nej" än att säga "ja".

Det är oftast bättre att säga "ja" än att säga "nej".

Nu är det bättre att säga "nej" än att säga "ja".

Åtminstone om det gäller EU:s datalagringsdirektiv.

Jag och tre andra folkpartistiska riksdagskandidater i Östergötland (Mathias Sundin, Erik Svansbo, Thomas Bystedt) har i dag med en debattartikel i Corren om att vi önskar besked från övriga kandidater i länet om hur de ställer sig till direktivet. Ursprunget är Nej till datalagringsdirektivet som Mathias och Camilla dragit igång. Nu återstår det att se om fler är modiga nog och har förmågan att säga "nej" när det krävs. Upp till bevis.

Debattartikeln finns inte utlagd på Correns hemsida ännu, återstår att se om/när den kommer på nätet.

För övrigt så är nu SM-finalen 2010 i ishockey avklarad med bravur, både från lirarna på isen och från oss som bevakat matcherna. Det har varit underbara, hektiska veckor som nu följs av diger uppföljning på olika sätt. Men, lite mer regelbunden sömn blir det förhoppningsvis framöver. Det finns annat att tänka på också! Exempelvis politik och bredbandsutbyggnad...

Gällande det förstnämnda är det möten och aktiviteter på gång, både lokalt och rikstäckande. Mer information kommer.

Gällande det sistnämnda har jag nu varit med i Länstidningen Östergötland och fått två bra artiklar publicerade där, både om problematiken konkret för oss kring Kolstad och mer generellt kring landsbygdens problem och vad "riktigt bredband" kan innebära mer konkret i vardagen. Tyvärr finns inte tidningen i en offentlig digital version (kort blänkare här, även om det är en elkabel jag kikar på) men jag ska scanna in vid läge.

Nåväl, det var allt för i dag. I morgon väntar varierande jobb, på onsdag resa till Stockholm och möten där. Förhoppningsvis blir det lite lugnare därefter i veckan, finns saker att ta tag i.

Till allra sist, nya alster i MVT: replik angående Pariservikens detaljplan och Sund konkurrens en jämställdhetsfråga i anslutning till Folkpartiets lokala ambitioner i Motala.

söndag 18 april 2010

Vård

En lite lugnare helg ger mig chansen att ta en liten närmare fundering kring hur jag ser på vården i Sverige och dess framtid.

Ett bra system
I grund och botten tycker jag att det svenska systemet kring sjukvård och äldrevård är sunt. Mina personliga erfarenheter av det är i stor omfattning bra och jag har träffat på ett antal både sympatiska, engagerade och kompetenta personer som har hjälpt mig och anhöriga med både det ena och det andra. Men, det kan naturligtvis alltid bli ännu bättre.

Tillgänglighet
Att ha tillgång till vård kan var direkt nödvändigt för att rädda liv. Därför känns det självklart att Linköping, Norrköping och Motala ska vara stora företrädare inom sjukvården i Östergötland - även med akutmottagningar.

Valfrihet
Regeringens reformer kring valfrihet både i sjukvård, exempelvis att kunna välja vårdcentral, och äldreomsorg, med lagen om valfrihet, är steg i helt rätt riktning. Att på ett enkelt och individcentrerat sätt skapa konkurrens i branschen är bra både för vårdtagare och utförare.

Det finns anledningar till att samhällets gemensamma, kvinnodominerade branscher har lägre löner. Det kan konkurrensen förhoppningsvis motverka, genom att belöna de kompetenta och framgångsrika. Det gör i längden att valfrihet inom vården är en jämställdhetsfråga, både för vårdtagare och utförare.

Patientsäkerhet
Den personliga integriteten är viktig att ha i åtanke även inom vården, när patientjournaler i praktiken bara är några musklick bort. Var och en bör ha rättighet att få tillgång till sin egen journal på lämpligt sätt, obehöriga bör inte ha det. Det kan låta som en självklarhet, men bara för det är det inte säkert att det är så i verkligheten.

Möjligheten att anmäla om någonting går fel är självklar, och regeringen har precis kommit med ett nytt lagförslag kring detta. I grunden låter det positivt, jag har inte satt in mig ordentligt i det för att kunna ha en djupare åsikt. Det kommer dock kritik (Expressen) mot att inte kunna överklaga beslut från den "nya" ansvarsparten Socialstyrelsen. Det kan jag till synes instämma i, att tumma på rättssäkerhet är generellt en farlig väg att gå.

Finansiering
Som socialliberal är det helt naturligt att hjälpas åt kring vård av olika slag. Därför bör en stor del av finansieringen komma från gemensamma medel, det vill säga skatt. Viss sorts kirurgi och hjälpmedel ska dock inte vara subventionerad om den inte är medicinskt befogad.

Frågan kring att lesbiska par får betala mer för insemination än heterosexuella par är till exempel intressant. Att kräva att de ska ha samma kostnadsnivå är i mina ögon att likställa homosexualitet med ett sjukdomstillstånd, vilket är fullständigt galet. Sett till individerna är det det självklart den sjuke som i första hand bör få hjälpen.

En relaterad, intressant fråga är den om andra gränsdragningar. Tandvård och glasögon finansieras inte alls på samma sätt som till exempel ryggproblem och hörapparater. Varför är det egentligen så? Det är gränser som helt klart är värda att ifrågasätta. Jag säger inte att jag har alla svar, tvärtom, men att fundera kring saker som i dag kan kännas självklara är nyttigt.

Teknik = framtid
Jag är helt övertygad om att tekniken har en stor plats att spela i framtidens vård, inte minst förebyggande, även om den aldrig helt kan ersätta det mänskliga mötet.

Det finns försök med lägenheter som är tekniskt utformade för att hjälpa äldre och personer med funktionsnedsättning att kunna bo kvar längre hemma (Sörliden). Det om något är livskvalitet och värt att bejaka så mycket det går! Det finns många andra exempel på hur teknik kan underlätta.

Även här kommer bredband in som en viktig aspekt. Det är inte bara ettor och nollor som skickas via datakommunikation i dag och i framtiden. Det kan vara lägesrapporter från hemmaboende patienter, det kan vara automatlarm och det kan vara röntgenbilder i kommunikation mellan läkare och patient. Finns det en teknisk infrastruktur värd namnet kan människor tack vare dessa hjälpmedel bo kvar länge, även på landsbygden.

Djurens läkande kraft
Många av de som har haft nära kontakt med djur vet hur lugnande, stimulerande och helande de kan vara. Hundar spelar i dag en stor roll i vården och vardagen, exempelvis för blinda och rörelsehindrade. Det finns i mitt tycke också utrymme att ge hundar, katter och andra lämpliga djur större möjligheter att få bidra (läs mer hos Linnéa Darell) i både sjukvården och äldreomsorgen.

Parboendegaranti
Att människor som har levt tillsammans länge ska behöva separera på grund av byråkrati är oacceptabelt. Folkpartiets förslag om parboendegaranti är ett steg i helt rätt riktning, både för den enskilda människan och för vården. I vissa fall är det ännu inte praktiskt genomförbart, men att ständigt ha ambitionen och strävan att uppfylla dessa önskemål bör vara självklart.

Tanke om äldrevårdscentraler
Barnavårdscentraler, mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar är i dag självklarheter, men äldrevårdscentraler är något som är okänt för de allra flesta. Även målgruppen "äldre" (hur man nu definierar ordet) är värd motsvarande uppmärksamhet. I ett första steg vore det lämpligt att införa specifika äldrevårdstjänster och på sikt sträva efter äldrevårdscentraler där det är lämpligt i Östergötland. Kanske kan även detta göra att fler kan bo kvar hemma längre (mer läsning i en motion från FP i Huddinge).

...och mycket mer
Det finns så klart många fler aspekter och frågeställningar inom vården, inte minst inom utbildningsväsendet. Det här var ändå ett försök att i grova drag ge min syn på saken. På återseende!

lördag 10 april 2010

Flaxande folkpartistiska flygblad fördelade

I dag har jag och några andra folkpartiklar motionerat och delat ut flygblad, där vi ber om åsikter och tankar inför både valet och kommande mandatperiod. Läs mer om det här.

I övrigt på den politiska arenan har det blivit lite diskussioner efter min ledare om Gisslandrama i Pariserviken, där Motala kommun under röd ledning har misshandlat privata markägare under snart 50 års tid. Först efter ett borgerligt maktövertagande är nu en lösning på gång, men den nyblivna oppositionen röstar emot.

I övrigt är det blandat fortsatt jobb och bredbandsengagemang som tar tid. Häromdagen hade jag besök av Länstidningen Östergötland som kommer med ett par artiklar inom kort. Mycket trevligt.

Nåväl, tillbaka till både det ena och det andra. Trevlig helg!

måndag 5 april 2010

Annandagens anekdoter

Efter en förmiddag med effektiv och bra matshopping på lämplig stormarknad inte alltför långt bort från hemmet har jag nu inlett annandagens arbete. Resultatet hittills är en ledare till MVT om Internets betydelse för den politiska agendan - nu börjar tidningens valbevakning på allvar att ta form. Här är två redan publicerade ledare som jag inte länkat till än:

- En timme för vår planet (Earth Hour)
- Turismen behöver stärkas (om fri internetuppkoppling i Motala)

I kväll väntar fotograferande av semifinal 3 mellan Linköping och Djurgården i Cloetta Center, resultatet av det arbetet kan så småningom ses på Hockeyligan.se.

Gällande initiativet Nej till datalagring är det fascinerande att så många är emot direktivet, men att så få samtidigt vågar stå för det. Sex folkpartister och ett gäng piratpartister hittills. Är det inte fler som vågar?

Apropå att tycka till om saker, här är en annan "kontroversiell" åsikt från min sida. Jag är ändå europavän och i grunden positiv till EU, vilket Folkpartiet som ni alla vet också är. Men, jag är av åsikten att vi bör vänta med att införa euron i Sverige. Det är väl kanske lite av att svära i kyrkan, men nationalekonomen i mig har talat.

Euro-området är än så länge alldeles för olikformigt och har en för trögrörlig arbetskraft för att utgöra ett vettigt valutaområde. Bland annat Den hälsosamme ekonomisten har skrivit många relaterade inlägg i frågan. Jag var aktiv Nej-förespråkare i folkomröstningen och har ännu inte sett någon anledning att ändra mig i frågan.

I går begick jag förresten säsongsdebut i fotbollen med Malmens FF, närmare bestämt på suveräna Svartåvallen i Boxholm. Det blev seger med imponerande 4-0 mot Strålsnäs FF, som ställde upp med två olika lag i de olika halvlekarna (matchreferat).

Undertecknad höll alltså nollan, med god hjälp av försvaret. Den första halvleken, med 4-0 som resultat, var nog den mest positiva jag upplevt i den svartvita tröjan - det lovar gott, även om motståndet i och för sig inte var det mest högklassiga.

Så, nu är det dags för lite lunch och därefter ytterligare lite jobb innan det så småningom bär av mot Linköping. Lev väl!

torsdag 1 april 2010

Jobb, jobb, jobb...

...är i stort sett det enda jag hinner med om dagarna just nu. Hektiskt är det onekligen, men förbaskat intressant! Hockey, hockey, hockey och lite politik när det hinns med. Jag hade förmånen att finnas på plats i Cloetta Center under kvartsfinal 7 mellan Linköping och Frölunda - en mäktig upplevelse.

I övrigt kan jag i det politiska livet notera att Folkpartiet presenterat ny version av hemsidan, regeringen sänker skatten rejält för pensionärer, vill bygga "Förbifart Stockholm", lägger resurser på barn och ungdomar och satsar på infrastruktur. För Östergötlands del är det beklagligt att inget positivt besked gavs om Ostlänken, bland andra Mathias Sundin har skrivit om vikten av regionsammanhållningen.

De kommande två veckorna lär det inte bli särskilt mycket bloggat med tanke på jobb och resor, men jag lever... ;)