söndag 28 juni 2009

Ohly osar osanning och orsakar otrevliga omdömen

Har nyss via SVT24 kikat på Lars Ohly (V) när han under en dåligt producerad sändning presterade ett tal som minst sagt spretade. Han hade ett antal bra poänger när det gäller saker som behöver göras i samhället, exempelvis att klyftor ska minskas (som alltid), fler hyresbostäder byggas, satsningar på järnvägar göras, kvinnors löner i allmänhet höjas och framtida kriser motverkas.

Problemet för Ohly är att han i mångt och mycket fokuserar på idealet och saknar verklighetsförankring. Visst ska man vara ideologisk i ett tal av den här sorten, men... Hur ska allt göras? Hur ska det finansieras? Lån? Lån, som är en stor del av finanskrisen? Lån från pensionssparandet? Lån, som belastar ekonomin ytterligare? Högre skatter för vanliga människor? Högre skatter för "de rikaste" som gör att de i stället för att investera flyttar utomlands?

Svaren saknas. Allt ska naturligtvis förstatligas också, men till vilket pris? Banker, järnvägar och apotek pratades det om - men ska det inte också gälla exempelvis telefoni (fast och mobil) - det var ju så bra förr..? Eller? All privatisering är inte av ondo, tvärtom.

Detaljstyra individer verkar också vara populärt med exempelvis en exakt 50/50-delning av barnledigheten för föräldrar. Ska Ohly också bestämma i vilken utsträckning som den ena eller andra partnern i ett förhållande diskar, tvättar, lagar mat, klipper gräset, lagar bilen eller passar barnet? Incitament och morötter - ja tack. Jämställdhet in absurdum - nej tack.

Dessutom sprider Ohly lögner omkring sig, helt medvetet. Regeringen sågas som alltid (vad annars?) vid fotknölarna eftersom man inte skjuter till extra pengar till kommuner och landsting (eh?) och inte höjer studenternas ersättning (eh?). Dessutom är det en gräslig människosyn Ohly visar sig ha när han framställer statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg som föraktfulla människohatare som kommer att införa straffskatt för fattigdom och till råga på allt nämner Sveriges regering i samma andetag som den "högerkupp" som nyss ägt rum i Honduras. Pinsam "retorik" ovärdig en svensk partiledare.

Liknande syn verkar vänsterledaren också ha på arbetsgivare, som naturligtvis är onda och enbart är ute efter en sak - vinst. Pengar. Självklart finns det avarter även inom företagande och arbetsgivande, men att kategoriskt framställa dem som onda är pinsamt, Ohly. Pinsamt.

Det mest underhållande var ändå när kommunisten (hans eget ordval) försökte kritisera Maud Olofsson (C) genom att prata om att det behövdes en bättre näringsminister och slutade med just den formuleringen för att vänta på applåder. Åtminstone i TV-sändningen blev det inte direkt någon rungande respons, även om det kan ha berott på den taskiga produktionen... Talande tystnad.

För allvarligt, vilken tung ministerpost ska Lars Ohly ha i en eventuell kommande rödgrön regering?

Finansminister? "Budgetkrav - glöm det! Kör så det ryker!"
Näringsminister? "Förstatliga allt! Ner med kapitalet!"
Utbildningsminister? "Avskaffa läxor! Likrikta alla!"
Arbetsmarknadsminister? "Ner med arbetsgivarna! Ner med kapitalet!"
Utrikesminister? "Ut ur EU! Heja Kuba!"
Försvarsminister? "Lägg ner! Heja Kuba!"

För att använda en parafras på Ohlys egen: Sverige behöver inte en ny regering, men Sverige behöver delvis en ny politik!

Attackerad av avogt anfallande animalier


Att bli mer eller mindre anfallen av en svanfamilj i dag var ingen vidare rolig upplevelse, även om de små liven (de grå dunpuffarna, alltså) är riktigt söta. Ändå måste jag förundras över deras kaxiga attityd, med tanke på att vi var två stora människor och två hundar som var "offren" för deras irritation... Tämligen oprovocerat, eftersom vi var på plats först och det finns ganska mycket vatten att guppa omkring i. Underliga djur.

Om lite drygt en timme talar Lars Ohly (V) som förste partiledare i årets politikervecka i Almedalen och jag tänker lyssna. Antagligen finns det vissa likheter mellan honom och svanarna när det gäller väsandet och aggressionen... I morgon blir det nog betydligt lugnare när Folkpartiet har sin dag. Lycka till, kära vänner som är på plats!

fredag 26 juni 2009

Skärgården strålade som solen, sköna stunder slutresultatet

Under fredagens första halva fick jag och fästmön tack vare min pappa chansen att följa med en av Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän ut i Skärgården - och vilken kanontripp det blev! Strålande sol, svag vind, trevligt sällskap, mycket att se och uppleva. Vi såg mycket i natur- och djurväg, tyvärr ingen havsörn som vi hade hoppats lite på, men mycket annat som exempelvis truten på bilden nedan - den uppskattade inte vår närvaro...


Jag kan bara konstatera att skärgården är enormt vacker och det är inte direkt någon slump att jag saknar vattnet... Det är tur att det är sommar och ledigt ibland!


Apropå sommar vet man att det just är sommar nyheter som den här toppar Correns hemsida: Här går fasanen till attack

Michael Jackson är död och det är i princip alltid tråkigt när någon går bort i förtid, men jag kan omöjligt förstå att människor gråter flera timmar i sträck. Jag kan förstå att musiken i sig har satt sina spår, men att sörja den mycket underliga människan... nej. Men, det är väl tur att vi alla är olika, det skulle bli ganska tråkigt annars.

torsdag 25 juni 2009

Envisa Ephone ej entledigade enligt Europakonventionen?

I dag kom beskedet att leverantören Ephone (som anser att IPRED är olaglig, PDF) i det första "IPRED-fallet" tvingas lämna ut abonnemangsuppgifter trots sina protester (IDG), trots att de ljudböcker som det handlar om fanns på en lösenordsskyddad FTP-server. Det gjorde att Ephone protesterade och hänvisade till Europakonventionen, eftersom det inte fanns tillräckliga skäl att sätta den personliga integriteten ur spel.

Rättegångskostnaderna på 75 000 kronor får Ephone betala, men det tjänar de säkerligen in på goodwill, publicitet (jag hade då aldrig hört talas om dem tidigare och om nu Projekt Degdala blir verklighet vet jag vilken leverantör jag väljer i stadsnätet...) och en stor tillströmning av tacksamma kunder. Underskatta inte konsumentmakten, speciellt inte inom detta område. Vitet som hotar om Ephone ändå inte lämnar ut på uppgifterna kan däremot bli mer kännbara - företaget meddelar nu via sin hemsida att de utreder ett överklagande till hovrätten. Med tanke på hur tingsrätten fungerar blir jag inte förvånad om det kommer att göras - och hoppas också på detsamma.

Ett relaterat ämne är att hovrätten inte anser att domaren i The Pirate Bay-rättegången i tingsrätten (...) var jävig (IDG, SvD). Jag tror allvarligt talat inte att det finns många i vårt avlånga land som på allvar trodde på något annat besked. Resultat: ännu fler röster på Piratpartiet (som valt den gröna gruppen i Europaparlamentet) i nästa val, lita på det.

Det kanske ändå var lika bra att beskedet kom, eftersom en omtagning i tingsrätten ändå bara hade överklagats (den också) och den redan långa processen gjorts ännu längre. Hovrätten nästa, tingsrätten har inte kompetens att avgöra ett mål av den här arten. Ändå måste jag undra vad som krävs för att en domare ska räknas som jävig, om inte det här gör det?

Till sist måste jag tyvärr också kommentera krisen i Iran lite kort. Jag följer den med oro, men känner mig inte tillräckligt insatt för att kommentera djupare än så. Det är en okänd värld för mig - men att ändå tänka tanken att både Iran och Irak skulle kunna vara demokratier i ordets rätta bemärkelse inom en inte alltför avlägsen framtid ger åtminstone hopp, trots eländet som råder just nu.

onsdag 24 juni 2009

Laglös länkning lägger lokal landgång

Efter framgångarna för Piratpartiet i valet 2009 har analyserna föga förvånande spretat rätt mycket - vissa framhåller som alltid fildelningen, andra integriteten, ytterligare några fokuserar (felaktigt) på formen som enfrågeparti.

Nu verkar ett underligt åtal (SvD, IDG, Signerat Kjellberg med kommentarer) vara på gång där en person som publicerat en länk till streamat material på Internet ställs till svars. Om nu det som framkommit runt omkring artikeln är sant har personen publicerat en länk till upphovsrättsmannens obegränsade stream. Olagligt? Jag kan ju lugnt säga att den svenska rättsapparaten bereder väg för ytterligare framgångar för Piratpartiet, om nu inte våra "klassiska" partier mirakulöst skulle behaga vakna och ta tag i dylika frågor.

Om det nu skulle falla under upphovsrätt (därom tvistas det tydligen) finns för övrigt liknande exempel (Privata Affärer) med publika länkar som inte borde vara publika... Den undermåliga tekniken i det nu aktuella fallet är ändrad sedan ett bra tag tillbaka, men det förändrar inte målet i sig - hur kan det vara olagligt/åtalbart att länka?

Om det nu blir så är hela Internet (eller snarare World Wide Web) hotat, eftersom länken är en grundpelare i hela systemet. För övrigt - även om länken (adressen) i sig är konstant kan innehållet ändras. Betyder det att jag som länkar ständigt måste gå tillbaka och kontrollera så att jag inte helt plötsligt länkar till något "olagligt"? Det faller på sin egen orimlighet.



I en opinionsundersökning (Aftonbladet/United Minds, bilden ovan) går Folkpartiet framåt 0,9 procentenheter och det är naturligtvis trevliga siffror - däremot leder det rödgröna blocket totalt sett. Mycket intressant är också att Piratpartiet får 3,9 procent och Sverigedemokraterna 4,7% - det kan alltså komma att bli två nya partier i Riksdagen efter nästa val! Vem sa något om tvåpartisystem..?

Både Piratpartiet och Sverigedemokraterna representerar frågor och problem som de klassiska partierna har försummat. Det är dags att vakna nu och ta tag i saken, om inte slaget ska vara förlorat och de båda "utbölingarna" ska promenera rätt in i Riksdagen - och för den delen också i landstingen och kommunerna av bara farten, trots att de kanske över huvud taget inte har profilerat eller engagerat sig på den nivån. Så illa är det med flera viktiga frågor i dag.

tisdag 23 juni 2009

Liten lägesrapport: lugn, läsande, lummigt

Midsommarhelgen tillbringades här ute i Roslagens skärgård (vi är alltså fortfarande kvar) och det var minst sagt lugnt och skönt, dessutom med trevligt sällskap av både fästmö och ett par vänner. Det som alltid omtalade vädret var varierande, men i stora drag över förväntan - det blev till och med ett midnattsdopp på tidiga midsommardagens morgon!

Min första "riktiga" semesterdag ägde rum i går och insatsen bestod då av i att ligga på bryggan och sola, kombinerat med att läsa ut första boken i Twilight-serien (vampyrer...). Jag läser för övrigt en sommarkurs på distans i år, Fantasylitteratur, och funderar en del på vad jag ska skriva om i arbetet. Som tur är har jag några veckor/månader på mig...

Det politiska livet på det lokala planet har tagit semester och så verkar även Mjölby kommuns hemsida ha gjort - i normala fall finns kommunfullmäktige på web-TV några dagar efter sammanträdet, men inte än. Nåväl... ha en fortsatt skön sommar!

torsdag 18 juni 2009

Sanslöst skön samt solfattig semesterinledning

Jag sitter nu ute i Roslagens skärgård med en knastrande eld som värmer i stugan, medan regnet faller över den vackra naturen utanför fönstret. Här har jag höghastighetsuppkoppling med ett pluttigt 3G-modem och datar utan några som helst problem - till skillnad från hemma...

Semestern inleddes i dag med en relativt tidig morgon efter en mycket trevlig, relativt sen avslutningskväll med kärngänget på jobbet. Drygt fyra härliga ledighetsveckor väntar som jag tidigare har berättat om - och de inleds alltså med midsommar i skärgården. På vägen upp var vi dock med om en aning tjurig tjur som låg på E4 utanför Järna och blockerade halva vägbanan, lagom surrealistisk krock mellan kvarlevorna från bondesamhället och de moderna transportlederna. I övrigt gick resan över förväntan och vi klarade oss finfint genom hufvudstadens toktrafik, bevisligen bra timing.



Foto: Maria Thoor (undertecknad rattade fordonet...)

Det finns en viss "risk" att datorn får vila i morgon och därför passar jag redan nu på att önska bloggens läsare en riktigt skön midsommar! Låt inte ett eventuellt trist väder hindra en trevlig dag, regn och rusk ger möjlighet till mysiga innestunder.

onsdag 17 juni 2009

Tryggt tuffande tåg transporterar trött Tobias

Jag sitter just nu på pendeltåget in till Linköping för sista arbetsdagen före semestern och humöret är på topp. Lite trött måhända, men det går att åtgärda framöver...

I går fick Mjölby kommun ta emot ett pris från Civilförsvarsförbundet som främsta riskmotverkande kommun i landet när det gäller "yttre" problem som översvämningar och annat elände. Tidigare i våras fick kommunen dessutom pris som bästa kommun när det gäller "inre" säkerhet och riskmedvetenhet. Det är tryggt att bo och vistas i Mjölby!

I kväll invigs också den nya cykelvägen mellan Mjölby och Mantorp, som KF:s ordförande tillika folkpartikeln Jim Kellander har slitit för i 20 års tid. Själv kan jag inte närvara, men önskar att allting går finfint och gratulerar Jim och övriga kämpar för ett gott arbete som äntligen har gett resultat.

Tåget åker för övrigt just den sträckan just nu - väldigt långsamt. Jag hoppas att inte Jim redan har spårat ur... eller för den delen spårat på. Nej, det verkar lugnt och nu ökar farten... mot Sherwoodskogen!

tisdag 16 juni 2009

Framtidsblickande förslag framfört för fullmäktige

I kväll har jag gjort debut i talarstolen i Mjölbys kommunfullmäktige i samband med medborgarförslaget "Utforma en strategi för teknisk infrastruktur". Det kändes som att det gick bra och ärendet skickades vidare till kommunstyrelsen, som senare ska återkomma till kommunfullmäktige i ärendet. Som jag förstår det är det ett bra tecken på att det ses som viktigt...

Dags för lite annat skrivande, sedan sömn. Sisådär ett dygn kvar till semester.

måndag 15 juni 2009

Sista spurten - sedan sommar, sol samt slöande

Två mycket hektiska dagar återstår innan torsdagen och lugnet (?) tar vid... I morgon jobb hela dagen, därefter som sagt KF - onsdag är det jobb och socialt samkväm som väntar från morgon till natt. I kväll har jag för övrigt skrivit försommarens sista krönika till Linköpings-Posten och dito ledare till MVT.

I dag kom också regeringens förslag till ny skollag och det finns väldigt mycket jag sympatiserar med i det. Jag återkommer med en närmare analys från min sida framöver, men det som verkar uppröra (oppositionen, surprise) mest är att Komvux-möjligheterna för personer med godkända betyg reduceras. Jag tycker att det är helt rätt, resurserna på den nivån bör naturligtvis läggas på de som behöver det mest. Solidaritet. En annan punkt som också är bra är tydligare regler för friskolor.

söndag 14 juni 2009

Folkpartiets framgångar fortsätter fast frågorna förändras framöver


De folkpartistiska framgångsvindarna fortsätter i opinionsundersökningarna efter valet och det är naturligtvis glädjande, även om man som alltid ska lägga begränsad kraft på just sådana. Ändå är det intressant att FP är det enda "etablerade" partiet som över huvud taget går framåt i Sifos undersökning i SvD (förutom KD och SD på +0,1). Piratpartiet får 2,7 av de övriga procenten och jag hoppas att de fortsätter sin starka kampanj och kan "sno" SD:s uppmärksamhet och röster även i valet 2010.

Det är också värt att notera att skillnaden mellan "blocken" är i princip noll. Det tror jag kommer att göra att valrörelsen startar ännu tidigare inför dessa val, antagligen mer eller mindre redan efter sommarens semestrar.

Vilka frågor blir viktigast? Förutom regeringsdugligheten blir det naturligtvis jobb (igen), och integritet (inte "fildelning") som blir framstående. För egen del hoppas jag även att FP lyckas skjuta fram utbildningsfrågorna (som alltid är viktiga) och jag själv har ambitionen att föra fram landsbygdsaspekten som mer eller mindre har försvunnit helt i finanskrisens spår. Där finns det mycket att vinna, inte minst lokalt borde det kunna ge effekt. Frågan berör mig.

Nu: frukost och därefter jobbmöten. Fyra dagar kvar, sedan semester...

lördag 13 juni 2009

Alternativ adress anammar analogt användarnamn avseende ansiktsboken

Den här bloggens tänkta adresser är antingen tobiasjosefsson.blogspot.com eller www.tobiasjosefsson.se - och nu har jag även valt det logiska nya användarnamnet tobiasjosefsson på Facebook. Adressen till min profil blir därmed http://www.facebook.com/tobiasjosefsson. Intresseklubben noterar flitigt.

Alliterationer känns för övrigt som min grej och jag har fått bra respons på det - jag fortsätter! :)

I kväll: "House warming party" hos vänner i Linköping. I morgon: Jobbmöten.

fredag 12 juni 2009

Olle organiserar organet och ordnar ordning

Läste nyss att Olle Schmidt blir gruppledare för Folkpartiets europaparlamentariker, vilket naturligtvis är positivt för mig som tycker om hans frågor. Jag måste naturligtvis tipsa om hans egen bloggpost, där han klargör valanalys och förtydligar vad han kommer att prioritera framöver.

Till sist, innan jag däckar för kvällen, kom ytterligare en ledare från mig i MVT i dag, denna gång rörande Östgötatrafikens onyanserade och illa underbyggda omprioriteringar som drabbar mindre orter på landsbygden. Det är för övrigt också klart med en fortsättning med ledarskrivandet efter sommaren, vilket glädjer mig enormt.

Trevlig helg!

Sanslöst sinnessjuk skampåle snart svensk sanning?

IPRED-lagen banar väg för en officiell skampåle där dömda personer tvingas att bekosta officiella besked i tidningar om sitt eget nederlag. För något som närmast kan jämföras med snatteri. Jag har varit inne på det tidigare, men... Proportionalitetsprincip, någon?

I Sverige är lagen verklighet, i Frankrike är skampålen redan använd. Vidrigt, rent utsagt. I Anaïs blogginlägg blir slutsatsen att "rösta bort Alliansen och deras kollaboratörer", men varför skulle alternativet, en rödgrön röra med Mona Sahlin och Tomas Bodström i spetsen, vara bättre? Nej, det som gäller är att i första hand påverka inifrån, eller för den som så vill rösta pirat. Gräsrötterna inom Folkpartiet har exempelvis vettiga åsikter i frågan, till skillnad från partitopparna. Förr eller senare slår det igenom, och ju förr desto bättre.

För övrigt blir jag allt mer sugen på att skaffa min första Mac, en MacBook Pro - 17-tummarna finns ju med matt skärm och inte det blanka härket! Givetvis hägrar också en iPhone 3GS i sommar, eftersom min numera gamla SonyEricsson k810i börjar säcka ihop. Men, som så mycket annat är det en kostnadsfråga. Den som lever får se.

Knappt en vecka kvar till semestern nu. Jobb halva dagen i morgon lördag, jobb hela dagen söndag. I need a vacation...

torsdag 11 juni 2009

Leijonkungen Lars lämnar livet...

...som politiker i regeringen, rapporterade 11-nyheterna på P4. Det är bara att tacka för tiden som varit och ta nya tag.

Populär Paulsen personröstarnas pålitligaste politiker

Efter morgonens inledande arbete tog jag mig en titt på Valmyndighetens sammanställning av personkryss i valet till Europaparlamentet och kan konstatera att över 220 000 personer har kryssat Marit Paulsen. Över 50% av alla personer som röstade på Folkpartiet kryssade Marit!

Forza tanter: prata inte skit om andra, var ett rakt och tydligt parti.



"Min" Olle Schmidt fick knappt 12 000 röster, men det är ändå inte illa pinkat av en person som hoppade in i uppdraget mitt under förra mandatperioden. Olles arbete har uppmärksammats överallt på den politiska skalan och bara det är ett starkt erkännande.

För övrigt noterar jag att 61,70% av FI:s väljare kryssade. 97,5% av dem valde Gudrun Schyman. Det får mig ändå att fundera - om Piratpartiet sägs vara ett enfrågeparti, är då inte Feministiskt Intitiativ ett enpersonsparti?

onsdag 10 juni 2009

Fräschare frontsida för fryntligare framtoning

Bloggdesignen har i dag fått ett fräschare utseende (tack blogger för bra alternativ) som åtminstone tilltalar mig mer. Den förra var ett snabbt val, men någon större kraft har jag hittills inte lagt på utseendet. Det är ju trots allt innehållet som är det centrala, till skillnad från vissa andra kategorier av bloggare.

På jobbfronten är det mest kodknackande som gäller i nuläget, även om det blir lite texter då och då också. Lite drygt en vecka återstår innan den efterlängtade semestern tar vid och det bär av till Roslagens skärgård. Jag njuter redan inombords...

I kväll var jag också på gruppmöte i Folkpartiet, och därefter med Alliansen, inför kommunfullmäktige på tisdag. Det är nog vissa som undrar vad jag är för stolle som inte är förtroendevald men ändå är med så gott som varje gång... och nu ska jag dessutom vara med under KF och berätta om mitt medborgarförslag (PDF). Första gången i talarstolen... det må vara relativt oviktigt i sammanhanget, men jag kommer att vara förberedd - lita på det.

söndag 7 juni 2009

Tretton, tredje, tre!

Över tretton procent, tredje största parti, tre mandat! Succé för Folkpartiet!

Glädjande är också att valdeltagandet ser ut att sluta på över 43 procent.

Valets vindar vänder våldsamt

Nu trillar rösterna in från vallokalerna och det kan konstateras att Folkpartiet är på väg att knapra till sig ett tredje (!) mandat i parlamentet - mycket trevligt! Marit, Olle och alla andra har gjort ett bra jobb som bevisligen har berört.

Moderaterna däremot gör ett, som jag anser, katastrofval mycket beroende på arrogante Gunnar Hökmark, även om resultatet har förbättrats under kvällens räkning. Socialdemokraternas ser just nu att öka lite, men fortfarande är det ett dåligt val - tack Marita Ulvskog och Mona Sahlin för det. Rabiata Vänsterpartiet tappar rejält, det är inget jag sörjer...

Piratpartiet håller sina sju procent och tar en plats, Miljöpartiet gör ett finfint val (tacka Schlyter för det) och håller sig över tio.

Det som skrämmer mig är Sverigedemokraterna som i skrivande stund ligger på strax under fyra procent, men det verkar minska. Junilistan ligger på samma nivå.

Villfarelser vid valförutsägelser väldigt vanligt

Nu har SVT publicerat vallokalsundersökningen för 2009 och resultatet är fascinerande.

25,1% Socialdemokraterna
18,5% Moderaterna
11,5% Miljöpartiet
11,4% Folkpartiet
7,4% Piratpartiet
5,9% Övriga (Sverigedemokraterna???)
5,8% Centerpartiet
5,7% Vänsterpartiet
5,1% Kristdemokraterna
3,6% Junilistan

Det är bara att konstatera att svenska folket för andra Europaparlamentsvalet i rad har röstat in en rejäl skräll. Välkomna in i finrummet, pirater!

För folkpartiets del är resultatet ungefär som jag väntat mig, ett bra val. Däremot är jag orolig för vad Övriga innebär... usch.

Svenska sympatisörers sannolikt samlade slutsatser

Här kommer min gissning inför kvällens valresultat, där jag tror att valdeltagandet kommer att ligga på 42 procent. Antal mandat (totalt 18) fördelat på partier:

5 Socialdemokraterna
4 Moderaterna
2 Folkpartiet
2 Miljöpartiet
2 Piratpartiet
1 Centerpartiet
1 Junilistan
1 Vänsterpartiet
0 Feministiskt initiativ
0 Kristdemokraterna
0 Sverigedemokraterna

Hur nära verkligheten jag befinner mig återstår att se... För övrigt kan jag tillägga att Piratpartiets valsedlar låg längst fram av alla i lokalen för Mjölby 4.

Kallt konstaterande: Kryssandet klart!


Nu har jag gjort det. Jag har kryssat Olle. Dessvärre var det ingen större uppslutning med markeringar i valförättarnas listor, vilket förtog glädjen med att rösta en aning.

Det ska hur som helst bli spännande att följa resultatet i valvakan i kväll - och innan dess Robin Söderling i final i Franska Öppna.

lördag 6 juni 2009

Trött Tobias tillbaka till TV:n

Efter en, som det känns, lång dag med STCC och annan motorsport i Göteborg på en häftig bana i hamnen är jag tillbaka i hemmets trygga vrå igen. Många av mina lokala partikamrater var i Skänninge och tog emot Victoria på nationaldagen, jag fick nöja mig med Carl-Philip i full fart i sin Porsche Carrera... Inte för att jag är rojalist direkt, men en rolig jämförelse. Bilden ovan visar östgötska föraren Mattias Anderssons något deformerade fordon i race 2. Race 1 gick bättre med en tredjeplats som resultat.

I går var det för övrigt dags för en ny ledare i MVT där jag tar upp återförstatligandet av skolan.

I kväll kikar jag (av någon outgrundlig anledning) på fotboll. En halvlek har spelats och Danmark leder med 1-0. Tragisk effektivitet av Sverige - missad straff, gratismål till motståndarna, bollinnehav men inget resultat. Svensk fotboll... well well.

I morgon ska jag gå och rösta - betydligt mer engagerande.

fredag 5 juni 2009

"Snorungar" stoppade sverigedemokratisk svallvåg

– Vi dödade Sverigedemokraterna. När första opinionsundersökningen inför EU-valet kom, då dödade vi dem, säger Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge i en mycket läsvärd intervju i Fokus och fortsätter:

– Personligen tycker jag det är väldigt trevligt. De har en fruktansvärd människo­syn som är vår raka politiska motsats. Vi har orden mångfald och öppenhet i första meningen i vårt partiprogram, det har inte Sverigedemokraterna precis.

Inget ont som inte har något gott med sig. Kanske var det detta som IPRED-kramarna förutsåg? Nja, knappast, men ändå...

I morgon bär det av till Göteborg och STCC.

torsdag 4 juni 2009

Oönskad omskrivning om Orwellskt ogillande

Bland andra Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge skriver i kväll om ett tillspetsat men ändå skrämmande tänkbart scenario för år 2029. Jag mår uppriktigt sagt illa av att läsa det, obehaget är påtagligt - ungefär som när jag läste George Orwells 1984 i tonåren.

Texten skildrar en dystopi som kan vara på väg att växa fram om inte medborgarna är på sin vakt. Tack och lov är jag övertygad om att det inte kommer att gå så långt, men det är likväl nyttig läsning.

Ett annat, lite kortare, lästips: Mathias Sundin ger välförtjänt uppmärksamhet åt Lars Leijonborgs arbete.

Folkpartiet förstaval för fundersam filur

Jag gjorde nyss DN:s test inför EU-valet med följande resultat:

67% Folkpartiet
61% Kristdemokraterna
59% Piratpartiet
58% Centerpartiet
58% Moderaterna
47% Socialdemokraterna
32% Miljöpartiet
29% Junilistan
26% Vänsterpartiet

Ingen större skräll, kanske.

Pinsam populism peppar populära pirater

Det är en tragisk dag för Socialdemokraterna. I och för sig är det inget jag gråter blod över, men det är ändå frapperande pinsamt att notera den populism som statsministerkandidaten (...) Mona Sahlin och hennes gelikar ägnar sig åt.

"Vi ska inte jaga ungdomar på nätet" konstaterade Sahlin i ett tal i Rinkeby i dag och helt plötsligt, sisådär lämpligt fyra dagar före valet till Europaparlamentet, gör Sveriges just nu största parti en helomvändning och byter åsikt i fildelningsfrågan. Det är så otroligt populistiskt att jag snudd på kräks. Skämmes, tamigfan. Heter vår statsminister Mona Sahlin om drygt ett år? Jo, jag tackar jag...

Ett stort tack går i dag ut till "PR-genierna" i Piratpartiet som har lyft de viktiga frågorna och dessutom har gjort det så pass framgångsrikt att betongjättarna kovänder i integritetsfrågan.

Jag är tämligen övertygad om att Piratpartiet kommer att hamna på mellan 10 och 15 procent i valet och antagligen bli tredje största parti. Anledningen är att de klassiska opinionsundersökningarna (så vitt jag vet) fortfarande bara baserar sig på samtal till fasta telefoner. PP:s bevisligen unga väljarkår är i mina ögon klart underrepresenterad i denna kategori och därför drar jag slutsatsen att partiet kommer att lyckas bra mycket bättre i själva valet. För ja, jag tror att PP-sympatisörer orkar ta sig till valurnorna på söndag, precis som vi folkpartister. Vi bryr oss.

Förhoppningsvis kan därmed även Folkpartiet hålla sig på dessa nivåer och Olle Schmidt också hålla sig kvar i Europaparlamentet. Det förtjänar både Olle och integriteten.

För övrigt håller jag nu på att sätta mig in i bloggosfärens indexeringsverktyg, exempelvis att min blogg baseras i Ekebergbloggkartan.se.

Korrupta politiker i Socialdemokraterna...

...eller åtminstone en lögnare på förstaplatsen till Europaparlamentet. Marita Ulvskog frågades ut i P1:s morgonprogram och fick en direkt fråga om hon har bett en partikollega om en "gräddfil". Svaret var glasklart nej.

Samma dag berättar SR om att och spelar upp en inspelning där Ulvskog uttryckligen säger att hon har bett om exakt detta - och ställer henne mot väggen, ifrågasätter lögnen. Svaret? Inte direkt smickrande, tvärtom ett mycket misslyckat försök till bortförklaring där hon i mina ögon (öron?) praktiskt taget erkänner sin lögn.

Läs mer på Ekots hemsida.

Bakåtsträvare och lögnare i samma person - ett lämpligt förstanamn på EU-listan? Konspirationsteorierna om att (S) vill bli av med Ulvskog genom att skicka henne till Bryssel känns inte längre så långsökta.

Back to lunch, then back to work...