lördag 21 augusti 2010

Ruggig rättsröta regeringskandidat

Nog för att jag anser att justitieminister Beatrice Ask (M) har varit ute och cyklat rejält några gånger under de senaste åren, men den tänkte statsministerkandidaten Mona Sahlin (S) och hennes gelikar är bevisligen ännu värre.

Två personer i partiet är misstänkta för sexköp, en av dem har erkänt och den andra nekar. Oavsett om de döms eller inte är de inte välkomna i Mona Sahlins parti. Hur var det nu med rättssäkerheten och principen om att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats? Låt oss nu säga att det verkligheten var sådan att personen som nekar verkligen är oskyldig? I så fall blir han utkastad utan reell anledning.

För att förtydliga så är min egen ståndpunkt självklart att alla är just oskyldiga, tills motsatsen bevisats. Hetsjakten mot misstänkta och utpekade personer är stundtals skrämmande att se i den mediala världen i dag, och stundtals även den politiska världen. Att en person som aspirerar till posten som statsminister inte verkar stå bakom principen ovan är skrämmande.

Jag är inte själv något helgon och jag gör också fel. Jag har förståelse för att människor kan hamna i konstiga situationer, exempelvis beroende på grupptryck eller ren slump. Det i sig är dock inget brott.

Den 19 september röstar jag på Folkpartiet och Alliansen. Jag vill inte se Sahlin som statsminister, utan jag vill se ett fortsatt borgerligt styre. Gärna Jan Björklund (FP) som statsminister, men mer troligt är väl att Fredrik Reinfeldt (M) hamnar där om så blir fallet. Det kan jag helt klart leva med.

Artiklar: DN om brott utan proportioner, DN om Sahlins nolltolerans, Liberati om Sahlin
Bloggar: Helena von Schantz, Zac, Tokmoderaten

3 kommentarer:

 1. Men det är bara sexköpare som skall hängas ut och med automatik anses som skyldiga när anklagelsen gjorts. För Socialdemokratin är det spännande att man åker omedelbart ut om man misstänks för sexköp, men inte om man misstänks för att ha planerat en kidnappning. Nu tror väl jag iofs att det har med politikerns position (Stockholm, sitter i valberedning är ett toppnamn, ledamot i kommunfullmäktige) och kulturella bakgrund (man jobbar hårt för att dra röster bland invandrarna i Stockholm).

  Den 19 september röstar jag på Piratpartiet. Jag vill inte se en vidare marsch mot Bodströmssamhället. Herr Bodström och Ask har gång på gång visat sitt förakt för grundläggande demokratiska frågor och beröringskänsligheten under valrörelsen är tydliga tecken på att man själva vet hur pass långt ifrån liberala, mänskliga och humana rättstraditioner man kommit. Alliansens svek mot sina egna medborgare där man numera växlat till en syn där alla är potentiella kriminella. Massövervakningen och utförsäljning av rättsväsendet är en skamfläck som i alla fall jag aldrig kommer överse med.

  Skattefrågor är en skitsak i sammanhanget. Antingen värnar man demokratin eller så fortsätter man att tjata om det skall vara ett par hundralappar till på skatten. För mig är valet enkelt - det är dags att säkra medborgarnas rätt, våra demokratiska principer och (äkta) liberala ståndpunkter. Skamligt.


  //Zac

  SvaraRadera
 2. kan någon förklara för mig vad problemet är med sexköp, och i sådana fall varför inget har gjorts (av socialdemokraterna som införde lagen), under de ca 10 år som lagen funnits, för att hjälpa de som säljer sex att få andra arbeten? jag har ställt denhär frågan tidigare och mötts av svar som: -Det är väl bara för dom att gå till sos eller arbetsförmedlingen. Om det var så enkelt borde det väl inte finnas några sexsäljare kvar längre...

  SvaraRadera
 3. Zac: Varför skulle det ena utesluta det andra? Jag värnar integriteten - och bryr mig om "skitsaker" som skatter. Jag ser ingen anledning att behöva välja. Gällande S-fallet med kidnappning är jag inte tillräckligt insatt för att uttala mig närmare, men det är uppenbarligen skillnad på folk och folk.

  Anonym: Det stora problemet som jag ser det är trafficking, det vill säga människor som tvingats in i sexhandeln. Det tvistas om hur stort problemet är, men den nuvarande sexköpslagen är mest ett slag i luften. Den borde ses över rejält, dagens utformning är snedvriden och angriper delvis "fel" saker.

  SvaraRadera