onsdag 1 juli 2009

Somrig Sahlin svamlade socialdemokratisk smörja

Ett enkelt försök till analys av Mona Sahlins framträdande i Almedalen i kväll...

En sommarpigg och ledigt klädd Mona Sahlin (S) sommartalade alltså till sist i Almedalen, efter extra väntan för musik... Inledningen om Iran lät stapplig, nervös och allt annat än ledigt, men det tog sig efter hand och prestationen förbättrades. Kanske beror det på att Mona precis som jag inte är tillräckligt insatt i Iran-frågan, men varför då börja med den?

Jag måste säga att jag förundras över det upprepade pratet om nyliberaler från regeringens belackare. Var kommer det ifrån? Upplys mig! Nyliberalism är i mina ögon knappast något som präglar Alliansen.

Sahlin tog också upp icke-stödet till SAAB och kritiserade Maud Olofsson (C) för det - men vart hade pengarna tagit vägen om klanen Mona fått som de velat? Ner i fickorna hos amerikanska ägare, ingenting annat. Miljarder kronor till ingenting.

Naturligtvis kom också formuleringen från Sahlin om ökade klyftor på grund av sänkta skatter för vanligt folk, människor som "trängs ut" ur A-kassan, sorteringssamhälle och så vidare. Det om A-kassan framstår mest som fånigt. Den sänkta skatten på lönen räcker till A-kassa om man så önskar, eller hur hushåller man annars med pengarna? Svara på det. För övrigt vore det sannolikt bra med en obligatorisk, "central" A-kassa. Kanske inte för alla individer, men för samhället.

Talet var i stora drag väldigt förutsägbart, det är åtminstone min känsla. Gnäll, gnäll, gnäll på regeringen, rödgrönt lull-lull, Iran, klyftor, jobb, billiga poänger, klubben för inbördes beundran. Dessutom var Sahlin påhejad av Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP) i publiken... vacker fasad, men det är upp till bevis framöver. Tyvärr, för Sahlin.

Talet var fullspäckat av förslag och idéer, vilket förvisso är bra i sig - men det blev för mycket och det gick inte ta till sig allt. Jag tror att Sahlin hade tjänat på att sortera bättre och fokusera mer på kärnan.

"Rätt till heltid" är något som Sahlin tog upp och det är något som för mig är obegripligt. Hur ska det gå till? Finns det behov av heltid så finns det, annars inte - det kan ingen lagstiftning ändra på. Kan någon förklara för mig hur anställda ska kunna diktera arbetsmängden?

"Vård efter behov, kostnad efter förmåga" vill Sahlin ha. Ja, är det någon som inte vill ha det?

"Frihet" pratade Sahlin också en hel del om. Det är väl ändå knappast det som man förknippar socialdemokratin med? Tvärtom, med Vänsterpartiets hjälp är det hårdare styrning av livet som väntar.

Sahlin vill "inte ha en skola som sorterar och slår ut" och syftar säkerligen på förslaget till ny skollag. Problemet är att hon inte ser verkligheten i dag - den som bevisligen sorterar och slår ut dem som inte vill eller kan läsa in högskolebehörighet. Vakna.

Något som Sahlin betonade i talet var integriteten och redan tidigare har löftet om en skrotad FRA-lag kommit, säkerligen som en flirt med de unga, medvetna väljarna. Men IPRED då? ACTA? IPRED 2? Telekomdirektivets idioti? Kommer Sverige under Sahlin att ta strid? Sahlin är inte trovärdig i dessa frågor med Thomas Bodström vid sin sida.

Pensionärerna berördes också och de ska få samma skatt som arbetare, säger Sahlin. Jaha, genom höjd skatt från alla andra... "Pensionärsskatten" (det vill säga den icke-höjda!) pratades det om. Mona, bara för att en grupp får det bättre får en annan grupp det automatiskt inte sämre. Det har inte socialdemokratin förstått, uppenbarligen - om man nu inte fokuserar på den svenska avundssjukan...

Ett bra besked från Sahlin är i varje fall att (S) inte samarbetar med Sverigedemokraterna, tack för det. Jag instämmer i hennes önskan om att Alliansen kommer med samma förklaring inom kort, det finns ingen anledning till att inte göra det.

"Sysselsättningen måste öka" bland alla, sa Sahlin. Ja, är det någon som säger emot..? Sahlin pratade också vitt och brett om Thomas Östros framlagda förslag om åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. Inte ett ord om den planerade kraftigt förhöjda arbetsgivaravgiften för alla under 26, naturligtvis...

...och som avslutning är jag alltid nyfiken på var Mona Sahlin tänker placera Lars Ohly i en regering vid ett vunnet val. Sverige bävar.

Allra sist, en reflektion: jag hörde inte ett enda ord om dagens stora händelse: EU-ordförandeskapet. Vad säger det om Sahlin?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar