torsdag 2 juli 2009

Populärt pokerspel påkallar pinsam protektionism

I Almedalen finns som bekant inte enbart politiker den här veckan. Även Svenska Pokerförbundet är på plats och vill uppmärksamma den vansinniga "Spelutredningen" som pågår. Bland annat driver förbundet siten "Stoppa Spelutredningen" och skriver bland annat:

Spelutredningen föreslår ett framtida förbud mot fysisk livepoker samt att Svenska Spel ska ges monopol på att erbjuda nätpoker. För att uppnå detta vill man blockera IP-adresser och tvinga banker att stoppa alla transfereringar till pokersajter, samt granska och stoppa livepokerturneringar.

Förslaget är helt uppåt väggarna, inte minst med tanke på att de företag som enligt förslaget ska få stärkt ställning (monopol) öser ut mängder av reklam för att få folk att spela mer och oftare. Det är en kvalificerad form av hyckleri som pågår - om nu utredarna verkligen anser att spelandet är så pass problematiskt bör det rimligtvis förbjudas eller begränsas rejält. Inte ens staten bör pyssla med det.

Förslaget strider dessutom mot EG-rätten, som förbjuder diskriminering utifrån företags nationalitet. Rent krasst - vad spelar det för roll om människor spelar bort sina pengar hos ett svenskt eller utländskt företag? En enda anledning finns - pengarna handlar i svenska statens ficka i stället för hos ett utländskt företag. Den förbjudna diskrimineringen kan bara förklaras genom protektionism, och inte ens en dold sådan. Vad tänkte de egentligen med? Folkhälsoargumentet är inte ens i närheten av giltigt...

Förslagets tanke om att blockera IP-adresser är bara pinsam.

Visst finns det bra tankar i förslaget också, men de mindre lyckade delarna överskuggar dessvärre alla positiva inslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar