torsdag 9 juli 2009

Blädderblaskor bojkottar B-kändisen Britneys baluns

Ett gäng stora tidningar går i dag ut och berättar om varför de inte kommer att bevaka Britney Spears konserter i nästa vecka (SvD). Anledningen är orimliga krav om att fotografer på plats bland annat förses med munkavle och ska ge upp upphovsrätten till bilden efter en månad till förmån för Britney själv.

Kontrollfasoner av det här slaget kommer förhoppningsvis aldrig att accepteras i Sverige. En fotografs eget verk är en fotografs eget verk, hur ska densamme annars kunna få någon eventuell inkomst på sitt arbete?

Rent krasst är det ju inte direkt någon förlust att vi slipper bilder på just föredettingen Britney, men principfrågan är ändå intressant. Inom svensk motorsport stängdes exempelvis "vanlig" media ute för ett antal år sedan och det blev naturligtvis ramaskri, med följden att det inte blev några bilder alls från tävlingarna. Arrangörerna hade om jag förstått saken rätt tänkt att enbart sälja bilder själv, men så fungerar bevisligen inte branschen... det var tvärtom bara att skjuta sig själv i foten att stänga ute externa fotografer.

Apropå både kontroll och att skjuta sig själv i foten lanseras inom kort Ipredator (SvD) som är en ny anonymiseringstjänst för Internet - en av flera som har blossat upp i Ipreds kölvatten. Grattis, idioter bakom den vansinniga lagen. Nu gömmer sig både brottslingar och vanligt folk i rädsla för övervakningen (SvD) och det som är jävligast av allt är att exempelvis människor som sprider och utbyter barnpornografi använder sig av tjänsterna. Gömmer sig. Blir svårare att bekämpa.

Tack Pehrson, tack Pilsäter, tack alla andra som röstade för Ipred i Riksdagen. Skämmes, tamigfan - att ni inte kan lyssna och tänka efter före!? Det här är inte ett dugg överraskande för oss som begriper oss på _tekniken_ och inte bara juridiken, för oss som kan tänka ett steg längre.

Godnatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar