söndag 19 september 2010

Valdag! Vidriga vandaler, virriga valarbetare...

I morse var jag tidigt uppe för att åka runt i grannkommunen Boxholm och se till så att Folkpartiets valsedlar (med kryssbara namn) för riksdag och landsting fanns på plats i de tre vallokalerna. Jag var till och med för tidig och fick vänta på att valarbetarna skulle dyka upp - men det gjorde de som de skulle, de var trevliga och allt gick rätt till!


Därefter åkte jag till Mjölby för att rösta själv, vid Kvarnparken. Vid infarten till parkeringen fanns ett antal politiska plakat uppsatta, varav flera var vandaliserade. Bland annat fästet för min partikollega Karin Granbom Ellisons affisch var förstörd (notera de trasiga stolparna) precis som både SPI:s och Sverigedemokraternas.

Däremot satt Socialdemokraternas och Kristdemokraternas affischer uppe, vilket får mig att dra slutsatsen att det antagligen "bara" är ren jäkelskap som ligger bakom och inte politik. Hur som helst gjorde jag så gott jag kunde för att få ordning på röran, för alla partiers räkning.

Min röstning gick därefter utan problem, allt ordnat och fint vid ungefär kvart över åtta. Nu, några timmar senare ringde däremot min fru som även hon varit och röstat - och rapporterade att valsedlarna för många av partierna var helt slut!

"Normala" år brukar partierna själva ansvara för att fylla på, men i år är direktiven annorlunda och det ska göras av valarbetarna själva. Därför blev jag mycket upprörd över att de i vår vallokal uppenbarligen inte visst om detta, alternativt struntade i det. Jag är dock inte så konspiratoriskt lagd att jag tror att socialdemokraten som tog emot mina röster är avsiktligt inblandad.

Det var naturligtvis inte bara Folkpartiet som drabbats, men trots påpekanden från ett antal olika personer i vallokalen gjorde valarbetarna ingenting åt problemet. Jag brukar inte gilla att använda kvällstidningsuttryck, men "bedrövligt" är ett ord som ligger väldigt nära till hands.

Ansvariga personer är kontaktade och förhoppningsvis löser det sig - men det ska över huvud taget inte få hända.

Nåväl, nu är det bara vänta och hålla tummarna... det lär säkerligen bli en spännande kväll, oavsett resultat!

Mer om vandalisering: Per Pettersson

3 kommentarer:

 1. Även i Huvudsta, Stockholm var detta ett problem. Jag märkte det inte själv, men det var en upprörd väljare som iaktog att det saknades valsedlar för personval för vissa partier. Jag hängde inte kvar tillräckligt länge för att se om det ordnade sig.
  /Anders Lundén

  SvaraRadera
 2. Röstade igår på biblioteket Kortedala Göteborg, och visst saknades det valsedlar med kryssbarhet för vissa partier även här. Strykande åtgång eller miss?

  SvaraRadera
 3. Som direktiven har varit i år är det som sagt valarbetarnas uppgift att fylla på. Men, partierna måste ju se till att det finns valsedlar i lokalen... så det är tyvärr svårt att veta vad det beror på överallt.

  SvaraRadera