torsdag 16 april 2009

Budgetar, Bahnhof och andra tankar

Vårpropositionen lades fram i går i Stockholm och jag var naturligtvis på plats. Åtminstone nästan - jag rände runt kring riksdagsgrannen Stockholms Slott och tittade på svågern som gick högvakt... Det var minst sagt gott om folk i rörelse denna dag, uppenbarligen både turister och representanter från massmedia.

En "socialdemokratisk" proposition säger de så kallade experterna, men naturligtvis rasar (!) Östros och hans vänner över att allting är fel, för lite, för sent och för... ja, säg det som inte är fel. Fascinerande att något "socialdemokratiskt" kan vara så fel i en sosses ögon, men det är klart det är fel om det kommer från borgerligt håll. Eller?

Lokalt var jag på grupp- och alliansmöte under gårdagkvällen och det var klart intressant det också. Det sparkrav som är lagt på 25 miljoner i budgeten (som är på drygt 1,1 miljarder totalt) känns enligt tjänstemännen - och min egen känsla - snålt tilltaget. Trots det besked om statliga extrapengar som kom i förra veckan krävs det sannolikt ungefär lika mycket till i besparingar framöver om man ska göra en mer rimlig bedömning. Hur mycket ska det inte knorras då från de led som inte vill godta de första sparkraven?

Tack och lov är det så att det som det verkar finns en tämligen bred samstämmighet i kommunen om besparingar och det jobbiga, hårda arbete som krävs. Den sittande makten tar sitt ansvar - och oppositionen tar också sitt ansvar, för Mjölbys bästa. Käbblet kan förhoppningsvis hållas på en rimlig nivå - även om vissa företrädare naturligtvis kommer att dra upp rikspolitik, landstingspolitik, Försäkringskassans problem och massa som i mitt tycke inte är direkt relevant att diskutera på kommunnivå. Naturligtvis påverkar det - men lägg kraften på det som kan påverkas i just de aktuella forumen. Kommunfullmäktige bör handla om kommunala frågor, kort och gott - och detta kanske borde styras hårdare vissa gånger.

I morgon klockan 11 kommer domen i The Pirate Bay-rättegången, som ska bli mycket intressant att följa. Följderna vid en eventuellt fällande dom vill jag inte ens tänka på. Vansinne.

Ett lite relaterat ämne är IPRED-lagen (apropå vansinne) och medias hantering av Bahnhof, som inte sparar uppgifter om IP-nummer längre än de verkligen behöver. Det är inget "kryphål" i IPRED som många mindre kunniga uppger, tvärtom gör Bahnhof helt rätt och följer lagen! Mer läsning om så önskas finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar