fredag 17 april 2009

Adjö till rättssäkerheten - om fem år?

Domen har fallit i TPB-rättegången - ett års fängelse för samtliga fyra åtalade och ett rejält skadestånd på storleksordningen 30 miljoner. Ursäkta språket, men vad fan är det som pågår? Jag har svårt att finna ord för hur absurt det här är...

Domen kommer naturligtvis att överklagas till alla högre instanser och processen kommer att pågå i flera år framöver. Men, lik förbaskat, vad innebär det? För att hårddra det hela och hitta analogier:

- De ansvariga för sökmotorer (som Google) kan fällas för medhjälp till våldtäkt, mord, terrorism - ja, fyll på med valfritt brott. De länkar ju till information om pornografi, bomber och massa annat läskigt material!

- Dagstidningar kan fällas för medhjälp till häleri. De tillåter ju annonser!

- Webhotell kan fällas för medhjälp till allt olagligt som pågår på de servrar som de handhar eller det som länkas till från servrarna. Det är ju uppenbarligen olagligt att länka, enligt denna dom.

...och om man nu vill fälla någon, så är det väl knappast den som ansvarar för serverhallen som ska fällas? Vad hände med enskilt ansvar? Individens agerande? Nej, de fälls i grupp - helt vansinnigt.
_______________________________________________

Tingsrätten skriver i sina domskäl att straffet har bestämts med hänsyn till att de åtalades medhjälp inneburit ett omfattande tillgängliggörande av andras rättigheter och med hänsyn tagen till att verksamheten bedrivits kommersiellt och i en organiserad form.

Rätten bedömer också att de åtalade samarbetat som ett team för driften och vidareutvecklingen av The Pirate Bay. De har också haft kännedom om att upphovsrättsligt skyddat material fildelades. Därför har de gjort sig skyldiga till medhjälp till brott.

Källa: SR.se
_______________________________________________

Nästa offer - YouTube?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar