Det blev (föga förvånande) inget TV-tittande på hockeyn i går kväll, snön och atmosfären satte stopp för det. Därför blev det i dag (i dagsljus) en liten tripp upp på det snöklädda taket för att frigöra parabol och det stackars mottagarhuvudet var begravt i förtid. Nu går signalerna fram hyfsat i varje fall.
Söndagen har bjudit på lite av varje och nu i kväll kikade jag på partiledardebatten i SVT:s storversion av Agenda. Den viktigaste frågan verkade som vanligt vara att kasta skit på motståndarnas trovärdighet. Är det inte dags att inse att folk börjar tröttna rätt rejält på smutskastningen? Nej, jag hoppas verkligen att det blir mer och mer fokus på egen vilja och framtidsvisioner. Mona Sahlins lågvattenmärke att kalla Jan Björklund för "stridstupp" tog nog ändå priset. Samtidigt hade hon en rejäl höjdpunkt i frågan om svenska styrkor i Afghanistan.
Nåväl, några frågor som diskuterades...
- Energi: Det finns tyvärr bara ett trovärdigt alternativ och det kommer från Alliansen, med kärnkraften som en viktig bas. Det finns i dag ingenting som visar att det finns en rimlig ersättning för den - även om naturligtvis effektivisering är det viktigaste. Vindkraft i all ära, men den är flyktig vid både frånvaro av vind och rejäl kyla.
- Jobb/skatter: Knäckfrågan kring jobb verkar vara skatter... Ärligt talat vet jag inte om debatten gav någonting särskilt. Det är i varje fall positivt att allmän arbetslöshetsförsäkring fortfarande är aktuellt för Alliansen. Diskussionen kring A-kassenivåer kan jag annars inte heller riktigt förstå. Den stora "boven" enligt mina erfarenheter är inte sällan avgiften för medlemskapet i fackförbund... inte A-kasseavgiften, som vissa gärna blandar ihop den med. Gällande skatterna är det ingen överraskning att rödgröna trojkan lär höja skatterna, men vi får vänta på besked.
- Sjukförsäkringen: Det är uppenbart för mig att något har varit fel i systemet. Felen måste åtgärdas på något sätt och den slutprodukt som (aningen klumpigt) har mejslats fram verkar lovande. En viktig fråga för mig är ändå fortfarande att Försäkringskassans egna läkare ifrågasätter mer relevanta läkares bedömningar. Knäckfrågan är att avgöra vem som är sjuk - och det är den närmaste läkaren mest lämpad att göra. För övrigt måste det väl ändå vara rimligt att ha grundinställningen att människor bör jobba så mycket som de praktiskt kan - och det måste också vara rimligt att byta jobb om det ger bättre förutsättningar för en högre grad av sysselsättning.
- Skolan: Frapperande pinsamt är det att lyssna på Lars Ohly om "sorterande" skolpolitik från Alliansen. Det är dagens skola som sorterar ut barn och ungdomar. Var fjärde elev klarar inte av högstadiet med godkända betyg och var tredje elev klarar inte av gymnasiet. Den verkligheten försöker Alliansen förändra. Denna fråga äger Jan Björklund och Folkpartiet fullständigt i, med all rätta.
Övriga reflektioner i varierande (o)ordning och relevans
- Lars Ohly riskerar som vanligt att drabbas av en whiplashskada utifrån det ständiga nickandet när andra pratar.
- Peter Eriksson är inte ens i närheten av Maria Wetterstrands kapacitet. Hon lyfter Miljöpartiet, Peter sänker detsamma.
- Göran Hägglund är en karismatisk ledare för sitt parti som får fram sitt budskap på ett bra sätt.
- Fredrik Reinfeldt höll en väldigt låg profil i.
- Vissa partiledare kan inte svara "ja" eller "nej" på en rak fråga...
- ...och samtidigt måste man inse att ytterst få frågor kan få ett sådant svar.
- Den enda åsikt som var blocköverskridande var den om att ingen visste tillräckligt om säkerhetsfrågor för att kunna säga nej till kroppsscanning. Jag säger nej.
- Lars Ohly kan inte svara på sakfrågor.
- Peter Eriksson har helt missat att en global finanskris har ägt rum under de senaste åren.
- Fredrik Reinfeldt kom ihåg finanskrisen och framhöll trots den att 100 000 färre är i utanförskap. Kontrast.
- Mona Sahlin är bra på att angripa och vrida på saker, men framstår inte som en potentiell ledare för ett land.
- Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin höll mest fokus på varandra.
- "Ni har" är en vanlig kombination i Lars Ohlys vokabulär. Mer "vi vill", tack.
- Fredrik Reinfeldt är fortfarande slående lik Alfons Åberg.
- Göran Hägglund anser inte att forskning och infrastruktur är "kortsiktig konsumtion". Det är bara att instämma.
- Jan Björklund gillar att ställa raka frågor till motståndare. Han får däremot sällan raka svar, eller svar över huvud taget.
- Maud Olofsson lider lite av att vara kort, åtminstone sett till det visuella intrycket.
- Mona Sahlins resonemang om "skatt för de rikaste" faller platt med tanke på att de allra rikaste går fria från densamma.
- Mona Sahlin planerar enligt egen utsago att inte återställa jobbskatteavdragen. Mycket välkommet besked!
- Göran Hägglund fick den första frågan kring pensionärer och deras skatt. Jag är tämligen säker på att detta är en av flera indikationer på att Kristdemokraterna kommer att hålla sig kvar i Riksdagen. Pensionärerna och de troende kristna.
- Peter Eriksson tycker inte om skattesänkningar.
- Jan Björklund vågade säga "skattesänkningar skapar jobb" och exemplifierade bra med både hushållsnära tjänster och ROT-avdrag.
- Tänk om det hade funnits lite nationalekonomisk kunskap hos Mona Sahlin. Då kanske hon hade förstått att det anses korrekt att låna pengar i lågkonjunktur för att få fart på ekonomin. Jan Björklund tvingades nu upplysa henne om det.
- Lars Ohlys tal om att satsa på offentlig verksamhet är behjärtansvärd. Hans problem är att pengarna måste tjänas in någonstans. Var? Jo, i den privata sektorn, som måste stimuleras.
- Göran Hägglund tog upp "extra allt till alla"-problematiken, men ingen fick ens chansen att svara på grund av debattledar
- Fredrik Reinfeldt lyfte upp ordet "frihet", det gjorde antagligen piratpartister besvikna. Åtminstone dem som ville klaga på frånvaron av ordet i debatten.
- Vårdnadsbidraget är ett problem för Alliansen. Lätt att angripa, mycket tveksamma effekter. Inte ens Göran Hägglund lyckas rädda situationen.
- Lars Ohly var först med att lyfta fram feminismfrågan, även om han själv inte använde ordet.
- Fredrik Reinfeldt tycker inte om att Sverigedemokraterna blandas in så fort det handlar om obekväma frågor som kan snudda vid invandring. Mycket förståeligt.
- Mona Sahlin berömde Fredrik Reinfeldt för tankarna kring kvinnors rätt till valfrihet. Bravo.
- Peter Eriksson hävdade att det är många som inte har sett kvinnor med burka "i det här landet". Välkommen till Linköping när du önskar, Peter. Det är ju ändå från Östergötland du har snattat en riksdagsplats...
- Aktuellt hävdade "het inledning på partiledardebatten" i den kvartslånga pausen. Jasså? När då?
- Samma Aktuellt hade ett inslag om nybildade Landsbygdsdemokraterna. Dem måste jag läsa mer om.
- Jag undrar vilka som egentligen bryr sig om den här partiledardebatten, mer än ett halvår före valet. Det är nog tyvärr mest vi politiknördar, och en och annan "Svensson".
- "Aktuella frågor" måste inte nödvändigtvis bli relevanta för valet, exempelvis vargjakten är en fis i vinden i det stora hela.
- Fredrik Reinfeldt verkar ha en förkärlek för orden "skiss" och "58-årsgräns". Mona Sahlin tycker inte om samma ord.
- Att ha sju partiledare i en debatt samtidigt ger ingen riktigt bra miljö. Vissa försvinner stundtals helt och andra hålls helt utanför vissa frågor.
- Jan Björklund framstår som saklig och gillar att underbygga sina åsikter med fakta. Tack för det, att få in mer ideologi vore inte heller fel.
- Varför förkortas Folkpartiet "FP" och inte "F"?
- Mona Sahlin kallade Jan Björklund för "stridstupp". Vad ska man säga? Statsminister nästa? Bevare mig väl.
- Maud Olofsson lyfte fram den korrekta satsningen även på andra talanger än de teoretiska.
- Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson vill ha med sig Socialdemokraterna för att hålla en ny folkomröstning om euron. Det tycker inte Göran Hägglund och Folkpartiet är nödvändigt. Jag är ärligt talat kluven - euron ska införas i Sverige på sikt, men jag tror inte att det är dags riktigt än.
- Rödgröna trojkan vill ha kvotering i privata bolagsstyrelser. Regeringen vill inte det. Kvotering är som princip aldrig bra och skapar på sin höjd en konstgjord jämn fördelning.
- IPRED och FRA ska rivas upp, säger rödgröna trojkan på en snabbfråga. Det är i och för sig bra, men vad vill de ha i stället? Regeringen fegade ur och svarade att lagarna inte ska förändras.
- Lars Ohly tänker till: "både män och kvinnor är föräldrar".
- Lars Ohly och Mona Sahlin tänker till: "vi måste garantera rätten till heltid". Ingen har ännu kunnat förklara för mig hur det ska gå till. Om inte förutsättningarna för heltid finns, hur ska de då skapas? "Rätt till heltid"?
- Mona Sahlin talade berömmande om våra internationella militära styrkor och gjorde i Afghanistan-frågan kvällens starkaste intryck på mig när hon pratade om föräldrars oro för sina barn. Tyvärr hade hon två motsträviga gubbar bredvid sig och lär få det väldigt svårt.
- Fredrik Reinfeldt gick på en känslomässig väg i frågan och Jan Björklund följde upp med mer konkret prat. Bra samarbete på den sidan.
Till sist, jag upprepar: Vänstergänget är inte ens överens om vad de behöver vara överens om. Eller så är de kanske överens om att de inte är överens, men är överens om att ge sken av att inte vara överens om det som de ska vara överens om.
söndag 31 januari 2010
"Stridstupp" sänkte socialdemokratisk statsministerkandidat
Etiketter:
Allians för Sverige,
Energifrågor,
EU,
FRA,
IPRED,
Jobb,
Jämställdhet,
Piratpartiet,
Politik,
Rödgrön röra,
Skattefrågor,
Utbildning,
Val 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar