onsdag 10 februari 2010

(o)Umbärlig UPS underlättar urdragning

Jag har precis tillbringat en liten del av min hyfsat lediga kväll med att installera den nyinförskaffade UPS:en (batteribackup för datorprylar etc, för den som inte är bekant med begreppet). Det är i och för sig något man kan klara sig utan, men om man bor på landet är korta strömavbrott då och då något man får räkna med i dagsläget - eller att en människa skulle få för sig att rycka fel sladd ur väggen. Fast, det har väl i och för sig inte så mycket med landet att göra...

Det kan verka harmlöst, strömmen kommer ju tillbaka. Men, om en strömspik saboterar båda diskarna hos servern som dubblerar bildarkivet på ungefär 700 GB blir det inte roligt... Omräknat i bilder är det uppskattningsvis 300 000 bilder från år 2005 och framåt som försvinner i ett nafs. Nej tack. En UPS för en tusenlapp är en billig investering i sammanhanget och jag funderar framöver också på att skapa någon form av ytterligare backup. Kanske blir det införskaffande av ett par 2 TB-diskar som får ta platsen efter de nuvarande på 1 TB - och de sistnämnda får helt enkelt bli ett icke aktivt arkiv.

I övrigt krånglar bilen fortfarande, två gånger har vi gjort någorlunda kontrollerade försök att se om han vaknat till liv ordentligt, men två gånger till har vi också bogserat hem honom. Upp för den väldigt branta och så här års hala backen... Nu får det räcka tills vi hittat något "vettigt" fel. Bilannonser är intressanta att läsa, men jag skulle ju helst vänta med sådant inköp till hösten, eller ännu längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar