söndag 29 november 2009

Skäms, samhällsfientliga Schweiz

Dagens tragiska folkomröstning i Schweiz kring att förbjuda minareter var i högsta grad ovälkommen. Ännu värre var resultatet...

Vad hände med tolerans, neutralitet, människorätt och andra centrala värderingar som Schweiz åtminstone i min värld har förknippats med? Jag har ärligt talat svårt att finna rätt ord för att beskriva vad jag tycker, det känns bara så illa. Det ska i bli "intressant" (ur en negativ aspekt) att se hur resultatet kommer att följas upp med tanke på till exempel den religionsfrihet som ska råda.

I fredags var det dags för mig att kritisera vårdnadsbidragets införande i Motala (lokal ledare hittas här). Grundtanken må vara fin, men när resultatet slår så väldigt fel som i det här konkreta fallet är det väldigt svårt att motivera åtgärden.


Nu till något betydligt roligare. Under lördagen var jag med fästmö, svärmor och ett gäng till från Tranås Kusksällskap i Stockholm och Globen för att kika på hästar i olika former och shower - i Stockholm International Horse Show. Jag passade så klart på att skicka ackreditera mig och leverera bilder till den bildbyrå jag arbetar för då och då, det var en underbar känsla att få vara så nära händelsernas centrum. Det spelar egentligen ingen större roll vilken idrott det är, närvarokänslan är underbar. Nedan ses dagens höjdpunkt, dressören (eller magikern...) Jean-Francois Pignon som med små gester och direktiv får hästar att göra helt otroliga saker tillsammans och individuellt. Får ni chansen att se honom - ta den! Om ni dessutom har lite förståelse för hur hästar fungerar kommer ni att bli ännu mer imponerande...


För övrigt, att folk orkar bry sig så mycket om Zlatan? Nog för att han är en bra fotbollsspelare, men lite känsla för proportioner kan man väl ändå ha... det är inte direkt så att han är Jesus (apropå religion...) bara för att han lyckas trycka in en boll i ett spanskt fotbollsmål då och då. Jämför det med Pignons konster så står han sig ganska slätt.

3 kommentarer:

 1. Nu förstår jag inte riktigt hur du menar ang Schweiz faktiskt. Religionsfrihet är väl inte precis samma sak som att det ska vara fritt att bygga minareter? Moské, fine. Minareter, nej tack.

  SvaraRadera
 2. Europakonventionens nionde artikel:
  _______________________

  Envar skall äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor.
  _______________________

  Minareter är så vitt jag förstått saken en del av den muslimska helheten och så länge de inte kan klassas som en sanitär olägenhet eller exempelvis hinder för flygplan ser jag ingen anledning att förbjuda dem.

  Vi pratar om ett torn här - varför skulle det vara rimligt att förbjuda en viss typ av torn, om det nu inte handlar om aktiv diskriminering utifrån religion?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera