tisdag 15 september 2009

Regeringen Reinfeldt riktar resurserna

Det har inte blivit mycket bloggande de senaste dagarna och anledningen är enkel - arbete. Det känns som att jag så smått har jobbat dygnet runt - de senaste dagarna har jag gått upp klockan 7:30, 7:15, 4:00 och 7:30. Notera att två av dessa dagar är så kallade "helgdagar" för vanligt folk... ;) Men, det har medfört mängder av roliga upplevelser, bland annat under lördagens kickoff och måndagens stora upptaktsträff med Elitserien i Stockholm.

På den lokala nivån händer det inte så mycket för tillfället, jag har fått veta att kommunfullmäktige i september är inställt på grund av för få ärenden på dagordningen. Det känns trist att det ska vara så, med tanke på att så många är engagerade. Det känns inte som att en helt vettig ordning råder om fullmäktige inte har något särskilt att besluta om - såvida inte allt är perfekt, då behövs inga beslut. Perfekt är situationen med största sannolikt inte, tyvärr...

I dag höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sedvanliga tal inför den återöppnade Riksdagen och även om han förefaller återhållsam (och inte entusiastisk) är det på något sätt trygghet han utstrålar. Tiderna är på väg att bättras, siffrorna jämfört med år 2006 för exempelvis utanförskap är starka och nästa veckas presentation av budgeten innehåller lite av varje tack vare konjunkturljusningen, bland annat mer pengar till de mest behövande pensionärerna.

En sak jag dock inte riktigt känner mig bekväm med är höjningen av studiemedlet. I sig är den naturligtvis välkommen, det vet alla som levt av CSN-pengar, men finansieringen känns inte direkt lysande. Höjda avgifter för oss som redan har studielån är en viktig del... en horribel tänkt förseningsavgift på 200 (!) kronor ska det bli framöver. Betänk då också att CSN skickar ut ett helt gäng betalningsavier i början på året, som folk förväntas hålla ordning på under många månader framöver. Det krävs inte särskilt mycket slarv eller röra för att en liten girolapp ska försvinna och glömmas bort - och att då ha fyrdubbel avgift mot de normala 50 kronor som brukar gälla känns vansinnigt. Det måste finnas bättre sätt att finansiera en höjning av studiemedlet än att lämpa över kostnaden på dem som redan har studieskulder.

Taket för hur mycket en student får tjäna utan att få "avdrag" på studiemedlet kommer också att höjas. Jag ser inget problem med detta i sig, men däremot anser jag att heltidsstudier bör kräva heltid av en student (eller ännu mer av en mer ambitiös...) som därmed helt enkelt inte borde ha rimlig tid att arbeta så pass mycket att densamme slår i taket. Om utbildningen är mindre krävande bör den göras om, det finns alldeles för mycket slappa program och kurser, säger min egen erfarenhet.

På integritetsområdet har Black Internet, som tidigare ålades att stänga av trafiken till The Pirate Bay, överklagat Tingsrättens dom. Bravo, tack för det - vi behöver rejäla besked om vad lagen egentligen säger. Och, om lagen säger fel, måste vi ändra lagen via riksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar