onsdag 2 september 2009

Bättre betyg betingar big bucks

Jag kikade nyss på TV4-Nyheterna där de hade ett reportage från Trelleborg (Nyheter24 skriver i samma ämne och visar också inslaget). I det föreslog en person vid namn Sverker Hagman (utredare, tillika rektor (!)) att lönen för lärarna på gymnasiet ska bero på vilka betyg som de sätter på eleverna. Ju högre betyg, desto högre lön.

- Man kan se det som att vi går in och kvalitetssäkrar skolan på ett sätt i själva processen kunskapsförmedling.

Hallå? Vilken verklighet lever dessa människor i? Förutom det uppenbara - att det ger incitament till att av rent finansiella, personliga skäl sätta för höga betyg på eleverna - är det knappast "rättvist". Vissa lärare har kort och gott "bättre" klasser (dvs där eleverna har högre betyg) och andra lärare har "sämre" klasser. Det betyder inte automatiskt att den förstnämnde läraren är bättre.

Jisses. Nog för att man ska respektera folks åsikter, men ibland undrar jag verkligen vad folk tänker med.

2 kommentarer:

  1. Dessutom finns ju risken att de lärare med "sämre" klasser sätter högre betyg än vad eleverna förtjänar, för att denne vill ha bättre betalt...

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym, tack för din kommentar!

    Jodå, absolut. Den risken finns ju också för den med "bättre" klasser och det passar in under det jag kallar "uppenbart" i inlägget.

    En ytterligare aspekt är ju också att ingen lärare ska behöva utsättas för misstankar om att sätta för höga betyg för egen vinning.

    SvaraRadera