fredag 25 oktober 2013

Jakten på klick och rubriker är ännu värre än licensjakt på varg

Hur står det egentligen till med etik och moral hos svenska aktörer inom media? Det är en fråga som tyvärr är högst motiverad att ställa gång på gång, just nu mot bakgrund av att moderaten Gunnar Axén har polisanmälts för sexuellt ofredande. Varför har hans namn publicerats utan omsvep och som det verkar utan närmare eftertanke? Expressen var om jag förstått saken rätt först ut, men andra aktörer av varierande kvalitet och storlek har hängt på.

Det är en sak att publicera namn om en person har dömts för ett brott, eller åtminstone åtalas för det. Det är en helt annan sak att publicera namn enbart mot bakgrund av en polisanmälan. Vem som helst kan som bekant polisanmäla någon annan, vilket mycket väl kan komma att missbrukas av mindre nogräknade aktörer för att smutskasta och misstänkliggöra en motståndare.

Nog för att jag har lågt förtroende för vissa aktörer i branschen, men det här gör mig uppriktigt bekymrad. Det är inte okej att det ska fungera på det här sättet. Låt förundersökningen ha sin gång utan att det ska behöva publiceras namn till höger och vänster.

Jakten på klick och att sälja lösnummer står i ännu lägre kurs än licensjakt på varg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar