lördag 18 december 2010

Första framträdandet förevigat, fast felaktigt...

Det är nu lördagkväll och mörkret har lagt sig över skogen, trots att snön har fallit även i dag med skottning som följd och kommer att falla i morgon med ännu mer skottning som följd.

Det är nu mindre än en vecka kvar till julafton och några som det känns både intensiva och intressanta jobbdagar är kvar innan några dagars julefrid här hemmavid. Jag ser fram emot det, men även nyåret då vi också får sällskap av brorsdöttrar!

I tisdags var det hur som helst dags för årets sista sammanträde i Mjölbys kommunfullmäktige och för första gången som invald ledamot klev jag upp i talarstolen. Jag har tidigare stått där när mitt medborgarförslag togs upp första gången, och historiskt nog fick jag just denna gång vara med och besluta om resultatet av mitt eget förslag - ett nytt IT-infrastrukturprogram som framför allt kommer att gynna landsbygden i kommunen.

Jag valde att gå upp och säga några ord kring detta, men även tidigare under kvällen kom den "riktiga" debuten, nämligen i samband med debatten om en motion kring frukt i förskolan. Ämnet är väl uttjatat för de flesta vid det här laget på det lokala planet, men frågan berör bevisligen. Min ståndpunkt är i varje fall att kommunfullmäktige inte ska gå in och detaljstyra i nämndernas verksamhet, om det inte verkligen är direkt nödvändigt. Så är inte fallet i denna fråga.

Några dagar senare tog Corren upp ärendet, bland annat med mitt inlägg som en del av artikeln. Det var roligt att se, men tyvärr hade mitt efternamn bytts ut. Nåja, de kommer att bli varse vad jag heter så småningom... ;)

På sammanträdet fick vi också för första gången höra Sverigedemokraternas gruppledare (de har två mandat, den andra stolen har ännu inte fyllts trots att det finns ett namn) Björn Stridbeck från talarstolen. Ämnet var demokrati och ett påfallande okunnigt angrepp på övriga partier som inte "erbjudit" några platser till SD.

Fakta är att två mandat inte räcker för att garanteras plats, enligt det svenska valsystemet, i en kommun som Mjölby. Det upplyste även ordföranden Jörgen Oscarsson (S) om. För att få plats krävs så kallad teknisk valsamverkan, och med tanke på att alla övriga partier ingår i stora block är det ingen som varken behöver eller vill samarbeta med SD. Tufft, men knappast odemokratiskt.

Oavsett var det intressant att Stridbeck bad om ordet, och tog det. Vi får se vad han (och eventuell partikollega) har att komma med framöver.

Som avslutning på sammanträdet kan jag rapportera någonting roligare, nämligen avgående kommunalrådet Monika Gideskog (M) och hennes avslutningstal, eller vad man ska kalla det.


Iförd kaptensutstyrsel, i egenskap av kapten för Alliansen samt SPI som har styrt mjölbyskeppet den gångna perioden, utlovade hon rejält med krut framöver. Men nu, i egenskap av kapten Jack Sparrow och hans allierade pirater i opposition... befriande humor, tack för det!

Jag har också varit på kommunhuset senare under veckan och inlett processen med att få passerkort. Men, det var inte det lättaste eftersom ansökan ska skrivas under av ansvarig förvaltningschef... eh, vem är det för en fullmäktigeledamot? Nämnden jag numera hör till är utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, men där finns just nu inte ens någon förvaltningschef. Jag återkommer i frågan.

I övrigt har jag i dag imponerats av de svenska handbollsdamernas framfart i EM-slutspelet. Finalen och den inspelade VM-platsen är mycket välförtjänta, det ska bli intressant att se finalen också. Det är inte utan att jag blir lite lagom spelsugen själv igen... men för det krävs tid. Det är svårt att ta sig den tiden, när man har så mycket annat intressant på gång.

2 kommentarer:

  1. Tack för trevlig läsning och för att jag fick veta vad som debatteras inom kommunfullmäktige i Mjölby.
    / Kram från en storforsbo som inte vet ett dyft om den egna kommunpolitiken men är relativt insatt i Karlskogas.

    SvaraRadera
  2. Hej anonym storforsare, tack själv för kommentaren, roligt att höra att läsningen uppskattas! Jag tror att många skulle må bra av att vara lite mer insatta i de kommunala frågorna, och vi som nu sitter med ansvaret skulle må bra av att dela med oss mer av kunskap...

    SvaraRadera