måndag 14 april 2014

Ett viktigt nederlag för övervakningshysterin

Det blev visst en liten stund över just denna måndagkväll och jag tänkte härmed ägna några minuter åt en reflektion kring ett viktigt nederlag för övervakningshysterin. Ett tag ville jag kalla det en seger för oss som strider för individens rätt till sitt privatliv, men har övergått till den alternativa formuleringen.

EU-domstolen: Datalagringsdirektivet ogiltigt (DN)

Den svenska implementationen av datalagringsdirektivet är horribel och har följts av relaterade lagar som FRA-lagen och IPRED, vilka har tillfört löjliga mängder övervakning och fullständigt orimliga konsekvenser i form av oproportinerligt utdömda straff och fantasisummor i skadestånd.

Dessutom måste jag beklaga mig över att vår justitieminister Beatrice Ask åter igen hanterar situationen ytterst bristfälligt. Inte nog med att hon lyckas förvrida argumentationen så att Sveriges på tok för långtgående och försenade implementation av ett i grunden felaktigt EU-direktiv förvandlas till någonting "positivt" i hennes värld – hon har dessutom fel i sak.

"Svensk lagstiftning gäller i Sverige" var en av hennes kommentarer efter domen, vilket i klartext innebar att hon fortfarande stod fast vid att den horribla implementationen gällde. Detta trots att domstolen är mycket tydlig. Det Beatrice kanske har missat i sammanhanget är att EU:s lagstiftning gäller före svensk lag. Alltså gäller i praktiken inte svensk lagstiftning i detta fall, vilket också Post- och Telestyrelsen (PTS) konstaterar när de inte tänker vidta åtgärder mot de operatörer som slutar att lagra data om trafiken (artikel hos IDG). Sorry "Bea", men du är lika slut som justitieminister som datalagringsdirektivet är dött.

Som avslutning i detta inlägg vill jag skänka en tanke till anhöriga och vänner till den 19-åriga tjej som tragiskt avled i Skänninge efter en olycka i samband med en rallytävling. 2014 verkar fortsätta vara ett tragedins år i min närhet när det gäller dödsfall, det får gärna vara ett slut med det nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar