söndag 30 juni 2013

Sluta tjata om jobbskatteavdrag!

Dagens reflektion efter att Kristdemokraterna fått medialt utrymme återfinns i rubriken: sluta tjata om jobbskatteavdrag.

Den som söker relaterad läsning finner det bland annat här, här och här.

Låt mig först vara tydlig med en viktig sak. Jag tycker att Alliansregeringen gjorde helt rätt i satsningen på jobbskatteavdragen i början av sin tid vid makten. Marginaleffekterna var stora och många "vanliga löntagare" (vad det nu är) fick en avsevärt större buffert om de skötte sina kort rätt. Det var en utmärkt början.

Steg två och tre kan antagligen också räknas som försvarbara, men när vi nu nått fyra och det ivrigt pratas om ett femte från vissa håll är det hög tid att säga stopp. Jag har förvisso ingenting emot sänkta skatter, men utifrån dagens verklighet kommer det långt, långt ner på prioritetslistan.

För att nämna några saker som definitivt borde ligga närmast till hands är en höjning av barnbidraget (som inte höjts på många år), fortsatt sänkning av skatten för pensionärer (som Hägglund i varje fall var inne på) och riktade insatser för att förbättra förskolor och skolor.

När jag nu hör både moderater och kristdemokrater trycka på hur viktigt det skulle vara med ett femte jobbskatteavdrag har jag tröttnat för länge sedan.

Funderingen blir också: om nu jag som allianspartner och aktiv politiker har tröttnat på tjatet, hur genomlessa ska då inte väljarna vara?

Det förvånar mig att Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen inte bråkar mer om det. Jag tror att de skulle tjäna på det, men de viker sig och prioriterar annat. Rätt eller fel?

Nåväl, nog pratat om det för den här gången. Dagens positiva tankar från Göran Hägglund (KD) utifrån det jag läst är i varje fall satsningar på mindre barngrupper i förskolan och ett steg i rätt riktning i frågan om Nato.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar