torsdag 30 augusti 2012

Klargöranden om isyta i Mjölby och idrottshall i Skänninge

I tisdags kväll gjorde jag något så rebelliskt som att kritisera båda blocken under kommunfullmäktiges sammanträde - och därtill föra fram egna idéer om hur saker och ting kan göras. Mottagandet från mina egna partikollegor i Folkpartiet och från övriga alliansvänner var vänligt och lyssnande, även om det är långt ifrån alla som håller med mig i allt. I och för sig var de förvarnade, men ändå.

Mottagandet från den styrande minoriteten var däremot mindre smickrande. När jag tydligt fört fram en fråga om huruvida byggandet av den tänkta idrottshallen i Skänninge är behovsstyrt eller inte kom ett omotiverat påhopp från Franco Sincic (V). Han kallade mig både lögnare och påstod att jag sagt saker som jag inte hade sagt.

Klargörande 1: Jag säger inte att det inte finns ett behov av en ny idrottshall i Skänninge. Jag säger däremot att jag inte är övertygad om att det finns ett behov, eftersom ingen har presenterat ett underlag för mig.

Sedan jag flyttade till Mjölby 2008 och gav mig in i politiken har jag om den nya idrottshallen fått höra att "det är Skänninges tur" och "Skänninge har väntat sedan 70-talet". Det är mycket möjligt att det är så, men i mina ögon ska investeringar vara behovsstyrda. Ingen har hittills ens försökt att övertyga mig om behovet - i stället kom under tisdagen falska påståenden och personangrepp.

Det är inte det agerande som jag i egenskap av väljare förväntar mig av de förtroendevalda. Argumentera i stället och visa varför jag har fel.

Mjölby kommun satsar stora pengar på Skänninge, tro ingenting annat, och det är helt i sin ordning. Jag är oerhört glad över att pendeltåget snart börjar trafikera den charmiga staden i kommunens norra del och jag gläder mig också åt nya riksväg 32/50. I min värld har Skänninge en positiv framtid - och bland annat därför vill Folkpartiet satsa på ännu fler attraktiva tomter just där!

Men, som jag tidigare har redogjort för gäller det för oss politiker att prioritera - och om jag måste välja mellan en extra isyta i Mjölby och en ny idrottshall i Skänninge väljer jag isytan. Anledningen är behovet. Motargumentera gärna, men skippa personangreppen.

Den styrande minoriteten slår sig för bröstet över att de vill avsätta 7 miljoner för en isyta och 4 miljoner till omklädningsrum år 2015. Men, det räcker inte.

Klargörande 2: Minst 15 miljoner krävs för en ishall värd namnet och storleksordningen 6 miljoner kronor är mer rimligt för nya omklädningsrum som är anpassade för verksamheterna. Jag vill dessutom se en färdig ishall redan under 2014.

Som avslutning är det nog också läge att lägga fram ett tredje klargörande, eftersom de rödgröna gärna ondgör sig över vad Alliansens olika personer säger och gör - och generaliserar det till att hela Alliansen tycker si eller så.

Samme Franco Sincic (V) uttalade sig enligt Corren på följande vis (jag själv minns inte den exakta formuleringen).

- För Alliansen är sporthallen en varböld de drabbats av och som de inte kan låta bli att peta i.

Alliansens budgetförslag omfattar 20 miljoner för idrottshallen i fråga, medan den styrande minoritetens omfattar 30 miljoner. Ingen har lyckats förklara varför det inte räcker med 20 miljoner, som det har gjort på många andra ställen i Sverige.

Det där med att argumentera sakligt har inte alltid högsta prioritet, bevisligen.

Klargörande 3: Alliansen samt SPI består av individer, som tillsammans bildar en allians i Mjölby. Dessa individer har rätt till egna åsikter och att framföra dem. Dessa individers åsikter är inte nödvändigtvis hela gruppens åsikt.

1 kommentar:

  1. Du är tuff du!
    Fortsätt så och sätt fart på "tänket"!!!!!
    Dialog är nödvändigt istället för förutbestämda tyckanden och beslut!
    Signerat: f.d. nämndsekreterare Norrtälje kommun

    SvaraRadera