måndag 6 juni 2011

Juholt & JAS, jobbskatteavdrag, (d)jurliv, jobbfritt, Jesus & jag. Och så lite kommunpolitik...

I dag är det Sveriges nationaldag, eller svenska flaggans dag om man så vill. En betraktelse kring denna dag och svenskarnas firande kommer i Linköpings-Posten senare i veckan, så jag lämnar den dagen därhän.

Det här blogginlägget kommer sannolikt att bli osedvanligt spretigt sett till innehållet, men det kvittar nog...

Långhelg!
Jag har för första gången på ett tag lyckats slappna av ordentligt den här långhelgen. Efter att ha jobbat halvdagar torsdag och fredag blev det lugnt födelsedagsfirande för hustrun (snart ettårig bröllopsdag dessutom, vad tiden går) på fredagens eftermiddag.

Lördag och söndag har varit så gott som jobbfria, dessutom med perfekt väder för att ta det lugnt och läsa. Fast, det är klart, en del fysiskt arbete i stallmiljö och med hästar blev det. I eftermiddag väntar också en telefonintervju med tillhörande förberedelser och efterarbete, men det blir en bra mjukstart på kortveckan.

Skolavslutning i kyrkan?
För att gå över på politik tänkte jag plocka upp några mer eller mindre orelaterade ämnen. Först handlar det alltså om skolavslutningar ska hållas i kyrkan eller inte. Jag har själv många fina minnen från skolavslutningar i kyrkor, även om jag själv varken är konfirmerad eller troende. Jag tycker om kyrkorummet som en lugn plats för eftertanke och bevarandet av historien är väsentlig, mycket mer än så är det inte. Trots att jag gift mig kyrkligt tror jag inte på någon allsmäktig gumma/gubbe uppe i himlen.

För att hålla det kort: jag ser inget problem med att ha skolavslutning i en kyrka, som vissa rektorer verkar göra. Alla är välkomna in oavsett religion eller tro, och om någon förälder skulle vägra att gå in i en kristen kyrka är det helt upp till dem - för barnen är det en helt annan sak. På vissa håll, exempelvis på landsbygden, är kyrkan den enda lämpliga lokal som finns tillhands för en större skara människor. Varför då inte använda den? Storm i ett vattenglas.

Juholt i Agenda - snark...
I går kväll tog jag en titt på Agenda, där Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt skulle vara med i en "stor intervju". Det tråkiga var bara att åtminstone hälften av tiden gick åt till att han skulle svara på samma fråga från den tjatiga programledaren.

- Ska JAS-planen få vara kvar i Libyen?
- Men Gripen-planen, kommer några att var kvar?
- Kan du ge besked om några flygplan kommer att vara kvar i Libyen?
- Ska inte Sverige svara på FN:s önskan och ha kvar Gripen i Libyen?
- ...och så vidare...

Jag imponerades förvisso över intervjuoffrets tålamod, men det hade varit roligare om han svarat mer eller mindre exakt samma sak varje gång i stället för att försöka svamla om samma sak på olika sätt.

Just ja, sedan pratades det väljare och monarki också, men det hanns knappt med. Så mycket för den "stora intervjun".

Frågor om kontaktpolitiker och omhändertagna barn
Den 14 juni blir en hektisk politisk dag. Före lunch är det först alliansmöte inför eftermiddagens sammanträde i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Inför detsamma har jag skickat in två ämnen som ska tas upp för diskussion. Dels handlar det om att införa kontaktpolitiker gentemot verksamheterna för att minska avstånden, dels handlar det om att få en redovisning över hur kommunens arbete och uppföljning med utbildning för omhändertagna barn inom vårt verksamhetsområde (gymnasieskolan och gymnasiesärskolan) ser ut.

Det första ämnet kommer nog att få avvakta lite i och med en tänkt omorganisation, men det andra ämnet är definitivt aktuellt att driva vidare.

Försenat interpellationssvar
Samma dag är det sedan dags för sammanträde i kommunfullmäktige på kvällen. Det första egentliga ärendet är ett svar på den interpellation om Skånska Lasse som jag ställde till Kultur- och fritidsnämndens ordförande Göran Westerberg (S) för två sammanträden sedan. Av icke redovisad anledning kom inget svar förra gången, men nu har det däremot kommit i god tid inför sammanträdet.

Huvudfrågan handlar om att flytta statyn av Skånska Lasse från en undanskymd plats (inte sällan bakom parkerade bilar) till en mer central plats i Mjölby. I svaret finns en intressant redogörelse för hur statyn hamnade där den är i dag, men därefter upphör i princip det positiva med svaret. Vi får se vad svaret i talarstolen kan tillföra, och vad jag själv kommer att ge för svar på svaret...

Fler jobbskatteavdrag? Prioritera annat!
Till sist måste jag bara kort kommentera det planerade femte jobbskatteavdraget från regeringens sida. Visst ska det löna sig att arbeta och arbetslinjen är helt rätt väg att gå, men det ska göras med måtta.

Det räcker med jobbskatteavdrag för tillfället, det finns betydligt mer relevanta saker att fokusera på just nu. Skolans arbete med olika reformer, köer och kvalitet i vård och omsorg, arbetslöshet i allmänhet och fas 3 i synnerhet för att nämna några punkter. Välfärdens kärna, som det så vackert heter. Jag kan inte med gott samvete argumentera för fler skattesänkningar i dagsläget, vi har en del annat att ta itu med först.

...och nu finns det annat än bloggande att ta itu med, apropå det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar