torsdag 18 september 2014

77 personkryss hedrar

I riksdagsvalet 2010 fick jag som nia på Folkpartiets östgötalista 59 personkryss och den gången var det främst integritetsfrågor som var mitt fokusområde. Det gav en elfteplats sett till resultatet.

I riksdagsvalet 2014 som nu är färdigräknat fick jag som sjua på listan 77 personkryss (0,52%) och har lyft fram landsbygds- och integritetsfrågor som "mina". Det ger också en sjundeplats sett till antalet kryss i länet.

Det ska bli intressant att se om 2018 har något mer att bjuda på, om jag då satsar på en reell personvalskampanj – tack till alla som har velat ge mig ert förtroende! Jag hade bara behövt tiodubbla kryssen för att komma in... ;)

I övrigt har jag de senaste dagarna följt utvecklingen kring kommunalvalet i Mjölby, och rapporterat om det på partiets lokala blogg. Dramatik och förtvivlan, med en gnutta hopp inför den sluträkning som påbörjas inom kort...

onsdag 3 september 2014

En politisk debatt om Mjölby utan politiker från Mjölby?!

Förmiddagen bjöd på ett komplett fiasko för Sveriges Radio Östergötland som i en lokal politisk debatt om "Mjölby" hade med en kristdemokrat från Motala och en sverigedemokrat från Ödeshög.

Eh... okej? Hur tänkte ansvariga?

Visst förekom ordet Mjölby ett antal gånger i debatten, åtminstone från debattledaren, men det gavs inte ett enda konkret exempel kring situationen och politiken som vill drivas i Mjölby under diskussionerna. Allt handlade om rikspolitik och översiktliga formuleringar, möjligen med ett undantag i form av ett konkret exempel från Motala om ett privatiserat demensboende.

Ämnen som äldreboenden, skattesatser, integration, ett visst årtal då kommunens bilar ska köras på fossilfria bränslen ett visst år lämnades helt utan konkreta svar.

När företrädarna formulerade sig som "vi" när de försökte förklara politiken i Mjölby blev jag både irriterad och skrattfärdig på samma gång.

"Titta på vårt program" pläderade sverigedemokraten från Ödeshög i sina slutord. Det finns så vitt jag vet ingenting lokalt att titta på för Mjölby, åtminstone inte på nätet. Det har inte hänt ett dugg på partiets hemsida den senaste månaden. Ingenting finns om politiken - och ändå röstar människor på dem. Det är en sak i livet jag inte begriper mig på.

Kristdemokraternas företrädare avslutade åtminstone snyggt med ett förberett tal om trygghetsboenden i Mantorp, Skänninge och Väderstad samt lägenhetsbyggande med Bostadsbolaget. Men, det lät inte naturligt.

Nej, SR Östergötland, det här blev verkligen inte bra. Verkligen inte. Hade det inte varit bättre att släppa fram politiker och partier som är engagerade och vill visa någonting?