lördag 26 april 2014

Allmänpolitisk debatt, finansiering av fritidspersonal och skyltning kring ridskolan

Början av kommande vecka innebär mycket politik. Under måndagen väntar en heldag med Utbildningsnämnden och ett gäng skolledare inom verksamhetsområdet, vilket känns inspirerande. Att få en förståelse för hur chefer i verksamheterna har det rent konkret i sin vardag är väldigt nyttigt.

Tisdagkvällen innebär därefter kommunfullmäktige, som utöver ordinarie dagordning även innehåller tre inlämnade inslag från min sida.

  1. Enkel fråga om allmänpolitisk debatt i fullmäktige. För två år sedan ställde jag en fråga om detta och fick positivt svar. Inget har hänt sedan dess, dags att följa upp.
  2. Interpellation tillsammans med Alliansens representanter i Utbildningsnämnden om finansiering av fritidspersonal
  3. Motion om skyltning kring ridskolan i Mjölby. Jag vill att kommunen skyltar om så att människor med häst får färdas på den nuvarande gång- och cykelvägen i stället för att enligt lag tvingas ut på en livsfarlig 70-sträcka.
Vi får se vad det kan ge, försöka duger.

I dag har jag också deltagit i en innebandycup för Solfjäderstaden IBK:s sponsorer. Det gick oväntat bra får jag säga med tanke på att jag inte spelat på många år. Själv agerade jag målvakt i MVT:s lag och framgången var enorm jämfört med lagets insats i fjol – två segrar, en oavgjord och två förluster. En hållen nolla blev det och beskrivningen "äger" från speakern. Egokick.

måndag 14 april 2014

Ett viktigt nederlag för övervakningshysterin

Det blev visst en liten stund över just denna måndagkväll och jag tänkte härmed ägna några minuter åt en reflektion kring ett viktigt nederlag för övervakningshysterin. Ett tag ville jag kalla det en seger för oss som strider för individens rätt till sitt privatliv, men har övergått till den alternativa formuleringen.

EU-domstolen: Datalagringsdirektivet ogiltigt (DN)

Den svenska implementationen av datalagringsdirektivet är horribel och har följts av relaterade lagar som FRA-lagen och IPRED, vilka har tillfört löjliga mängder övervakning och fullständigt orimliga konsekvenser i form av oproportinerligt utdömda straff och fantasisummor i skadestånd.

Dessutom måste jag beklaga mig över att vår justitieminister Beatrice Ask åter igen hanterar situationen ytterst bristfälligt. Inte nog med att hon lyckas förvrida argumentationen så att Sveriges på tok för långtgående och försenade implementation av ett i grunden felaktigt EU-direktiv förvandlas till någonting "positivt" i hennes värld – hon har dessutom fel i sak.

"Svensk lagstiftning gäller i Sverige" var en av hennes kommentarer efter domen, vilket i klartext innebar att hon fortfarande stod fast vid att den horribla implementationen gällde. Detta trots att domstolen är mycket tydlig. Det Beatrice kanske har missat i sammanhanget är att EU:s lagstiftning gäller före svensk lag. Alltså gäller i praktiken inte svensk lagstiftning i detta fall, vilket också Post- och Telestyrelsen (PTS) konstaterar när de inte tänker vidta åtgärder mot de operatörer som slutar att lagra data om trafiken (artikel hos IDG). Sorry "Bea", men du är lika slut som justitieminister som datalagringsdirektivet är dött.

Som avslutning i detta inlägg vill jag skänka en tanke till anhöriga och vänner till den 19-åriga tjej som tragiskt avled i Skänninge efter en olycka i samband med en rallytävling. 2014 verkar fortsätta vara ett tragedins år i min närhet när det gäller dödsfall, det får gärna vara ett slut med det nu.