onsdag 20 juni 2012

Ut med det gamla, in med det nygamla

I går var det dags för det (för mig) historiska sista sammanträdet i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Mjölby kommun. Den går nu nämligen i graven och fördelas på två delar:

- Arbetsmarknadsuppgifterna övergår till kommunstyrelsen. Jag hoppas verkligen att frågorna där får den uppmärksamhet de förtjänar, det är viktiga frågor på flera sätt.

- Utbildningsfrågorna tas med in i den nya Utbildningsnämnden, som är en hopslagning tillsammans med Förskole- och skolnämnden. Det har tidigare i historien prövats att ha dessa delar samlade, därav det nygamla i rubriken. De flesta kommuner i närområdet har det för övrigt på detta sätt, undantaget är mig veteligen Norrköping.

Personligen "tappar" jag min plats som ordinarie ledamot, och andra partier minskar också sina platser på olika sätt i och med att det totala antalet ledamöter minskar. Trots det kan jag glädjas åt en ersättarplats, vilket innebär att jag har förmånen att även i fortsättningen få vara delaktig. Det är, positivt nog, väldigt sällan som voteringar inträffar i de här sammanhangen. Åtminstone i den nu avslutade nämnden jag suttit i har klimatet varit väldigt bra mellan alla inblandade och med tanke på att många fortsätter även i den nya nämnden.

Tilläggas kan att Gun-Inger Andersson (FP) blir andre vice ordförande i den nya nämnden, precis som hon tidigare under denna mandatperiod har varit i Förskole- och skolnämnden. Grattis till både Gun-Inger och nämnden, säger jag!

I övrigt är det snart midsommarhelg, med lite extra ledighet (nåja, det blir nog fullt upp på många sätt ändå) och sommarkänsla.

På återseende, bloggen. Trevlig sommar!

måndag 4 juni 2012

Månadsbloggande får duga för tillfället

Det verkar visst som att det blir ett inlägg i månaden numera, men bättre det än inget. Maj har varit löjligt fullmatad, men så är det väl när man är småbarnsförälder, äkta man, husägare, djurägare, politiker och numera också avdelningschef på världens bästa arbetsplats Sports Editing Sweden.

I och med att denna blogg är fokuserad på den politiska delen av mitt liv är det i första hand det som avhandlas, men vissa undantag är värda att göra. Några osorterade punkter att redovisa denna gång är...

...nytt fadderbarn
Jag och min fru har varit faddrar via SOS Barnbyar i några år nu, bevisligen med framgång. Det är nu nämligen andra gången som vi får ett nytt fadderbarn "tilldelat" för att det tidigare glädjande nog har hittat ett permanent hem! I vårt fall finns engagemanget i Argentina, av anledningen att det var där som SOS behövde mest hjälp.

Vår nya bekantskap heter Brenda och är snart 14 år. Inom kort kommer vi att få mer information, det ska bli intressant att ta del av.

...en omvänd Juholt-effekt
I dag redovisas ännu en undersökning som säger att Socialdemokraternas stöd har ökat avsevärt på sistone. Knappast någon revolutionerande utveckling, med tanke på utgångsläget med Håkan Juholt. Säga vad man vill om Stefan Löfven (med ett av Sveriges mest underligt stavade efternamn), men han har en del vettigt att säga trots att han tvingas avstå från en åsikt här och där.

Socialdemokraternas borgerliga kliv ger utdelning, och det ser jag i grunden som positivt. Det finns mycket bra i socialdemokratin och de stundtals alldeles för passiva Moderaterna förtjänar en värdig utmanare som utgör blåslampa för dem och Alliansen. I väntan på att Folkpartiet blir en sådan får väl något annat duga.

...ansökning till ledarskapsprogram
Jag kommer att ansöka till Folkpartiets ledarskapsprogram 2012/2013. Om jag nu blir antagen kommer det givetvis att ta en del tid i anspråk, men jag är helt övertygad om att jag kommer att gynnas både som människa, politiker och yrkesperson.

...ny motion på gång
Jag filar just nu på en ny motion, som en granne här ute i skogen gav inspiration till. Det handlar om en lokal entreprenör som verkligen är värd uppskattning för sitt arbete. På sin resa från arbetarbarn till storföretagare har personen skänkt många människor mycket glädje.

...konfrontationens vindar kring ny politisk nämnd
Snart kommer Förskole- och skolnämnden slås ihop med Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Mjölby kommun. I dag har jag en plats som ledamot i den senare av dem, och hoppas att kunna fortsätta även i den nya Utbildningsnämnden.

Men, det kommer inte att bli lätt. Båda nämnderna brottas med ekonomiska bekymmer. Samtidigt som jag och många med mig vill satsa mer ekonomiska resurser på skolan, eftersom det är det enda rätta, sätter ekonomi och budgetdisciplin stopp.

För gymnasiets del handlar underskottet till största delarna om externa faktorer: ett misslyckat "en till en"-projekt som inte finansierats från centralt håll och fullständigt orimligt sänkt statsbidrag till gymnasieskolan i samband med den nya gymnasiereformen (vem tusan lyckades övertala de ansvariga att det skulle bli billigare med två parallella system?!).

Jag känner konfrontationens vindar svepa in över kommunfullmäktigesalen nästa vecka när det är dags för sammanträde och nuvarande U&A-nämndens äskanden om extra medel lär avslås...