söndag 29 november 2009

Skäms, samhällsfientliga Schweiz

Dagens tragiska folkomröstning i Schweiz kring att förbjuda minareter var i högsta grad ovälkommen. Ännu värre var resultatet...

Vad hände med tolerans, neutralitet, människorätt och andra centrala värderingar som Schweiz åtminstone i min värld har förknippats med? Jag har ärligt talat svårt att finna rätt ord för att beskriva vad jag tycker, det känns bara så illa. Det ska i bli "intressant" (ur en negativ aspekt) att se hur resultatet kommer att följas upp med tanke på till exempel den religionsfrihet som ska råda.

I fredags var det dags för mig att kritisera vårdnadsbidragets införande i Motala (lokal ledare hittas här). Grundtanken må vara fin, men när resultatet slår så väldigt fel som i det här konkreta fallet är det väldigt svårt att motivera åtgärden.


Nu till något betydligt roligare. Under lördagen var jag med fästmö, svärmor och ett gäng till från Tranås Kusksällskap i Stockholm och Globen för att kika på hästar i olika former och shower - i Stockholm International Horse Show. Jag passade så klart på att skicka ackreditera mig och leverera bilder till den bildbyrå jag arbetar för då och då, det var en underbar känsla att få vara så nära händelsernas centrum. Det spelar egentligen ingen större roll vilken idrott det är, närvarokänslan är underbar. Nedan ses dagens höjdpunkt, dressören (eller magikern...) Jean-Francois Pignon som med små gester och direktiv får hästar att göra helt otroliga saker tillsammans och individuellt. Får ni chansen att se honom - ta den! Om ni dessutom har lite förståelse för hur hästar fungerar kommer ni att bli ännu mer imponerande...


För övrigt, att folk orkar bry sig så mycket om Zlatan? Nog för att han är en bra fotbollsspelare, men lite känsla för proportioner kan man väl ändå ha... det är inte direkt så att han är Jesus (apropå religion...) bara för att han lyckas trycka in en boll i ett spanskt fotbollsmål då och då. Jämför det med Pignons konster så står han sig ganska slätt.

tisdag 24 november 2009

Bondebygd beredde bra bredbandsmöte

I går kväll var jag i Nykyrka, ett litet samhälle strax norr om Motala. Anledningen var kort och gott ett bredbandsmöte anordnat av bland andra Lantbrukarnas riksförbund och Svenska stadsnätsföreningen. Ämnet var naturligtvis bredband på landsbygden och hur man kan åstadkomma det utifrån byalagsmodellen. Som hand i handske för Projekt Degdala, alltså.

På plats fanns även representanter från MWNet (som har hand om stadsnätet i Mjölby) och från Länsstyrelsen (som handlägger stödpengar), bra personer som jag tidigare haft förmånen att ha kontakt med. Lite nytt kom faktiskt fram gällande framtida finansiering, i övrigt var det mest för mig välkända fakta - dock samlat på ett bra sätt så att "vanligt folk" utan djup teknisk kompetens ska förstå. Broschyren jag fick med mig hem är ett bra underlag för att fortsätta bearbeta folket här i bygden med. Nästa torsdag är för övrigt också en viktig dag för Degdala, eftersom det då är dags för ett möte med flera olika inblandade parter.

I övrigt är det som vanligt jobb som gäller, men jag har också hunnit göra ett besök på NetOnNets nya lagershop i Linköping och shoppa (!) lite. Eltandborstar, rakapparat, A4-papper och kanske framför allt en bluray-spelare fick bli en tidig julklapp till hushållet. Vi har planerat inköpet ganska länge nu och Pirates of the Caribbean gör sig verkligen i 46" full-HD!

På den politiska fronten pågår nu också provval till Folkpartiets kommunlista. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska våga tro och hoppas på, med tanke på att jag är så gott som okänd för de flesta "vanliga" medlemmarna i lokalavdelningen, än så länge. Men, naturligtvis hoppas jag på en så hög plats som möjligt, jag vill vara med och göra skillnad. Ett ytterligare steg på vägen är ett flygblad som vi inom kort kommer att trycka upp och dela ut, bara slutkorr återstår...

Om ett par timmar är det dags för ett besök hos tandhygienisten igen (tandsten, bah) och efter nyår blir det en lagning av ett litet hål. Jag hörde nu i morse på nyheterna att stora delar av tandvårdsbidraget inte utnyttjas (konstigt nog), men jag har nu gjort det även för 2009 - det drogs smidigt och bra av automatiskt på räkningen utan att jag ens tänkte på det förrän efteråt. Här har det bevisligen hittats ett smidigt system för bidraget, bravo!

Nu är det dags att packa upp nya rakapparaten. Cheers!

tisdag 17 november 2009

Intressant inlägg inlagt

I dag presenterades mitt svar på den debattartikel om gymnasieskolan som jag skrev om senast, ni kan själva läsa svaret här på Corren.se.

Förmiddagen i dag har i övrigt ägnats åt nödvändig städning och annat fixande hemma, eftermiddagen och kvällen bjuder på jobb - och jag kan verkligen inte klaga när jag nu på arbetstid får se Peter Forsbergs och Markus Näslunds respektive comebacker i MODO!

onsdag 11 november 2009

Socialdemokratisk skola sorterar sina studenter

Efter lite skrivande i morse och en härlig långpromenad i skogen har jag under eftermiddagen bland annat haft förmånen att skriva två politiska artiklar. Dels har jag skrivit en ledare till kommande fredags MVT och dels har jag författat ett svar till en debattartikel i Corren om förslaget till ny gymnasieskola, roligt nog med Mjölby som exempel. Som alltid är det fascinerande att kunna vända S-blockets utsorteringsargument mot dem själva, och det ska också bli roligt att se om jag får in svaret.

I kväll blir det lite mer jobb och i morgon är det hockey för hela slanten. Full omgång i Elitserien och dessutom premiär för nya spelet Coach LeMat!

Ursäkta språket, men fan vad bra jag har det.

lördag 7 november 2009

Nyfiken nykomling nu nionde namn

Då var det för mig historiska nomineringsmötet till Riksdagen med Folkpartiet avklarat. På lite drygt ett år har jag gått från utböling till att bli medlem och niondenamn på länets lista. Vem sa att man inte kan påverka?

Även om platsen i sig inte betyder så mycket rent "praktiskt" för riksdagsplatsernas tilldelning i det konkreta fallet känner jag mig mycket hedrad av förtroendet. Jag är trots allt Mjölbys "toppnamn" och med det kommer ett ansvar, som jag förhoppningsvis kommer att ta mig an med framgång.

Toppen av listan blev precis som förväntat med Karin Granbom Ellison i topp följt av Mathias Sundin. Förhoppningen är som tidigare sagt att knipa två platser efter kommande riksdagsval. För övrigt är det också på sin plats att berömma nomineringskommittén med vår egen mantorpare Jim Kellander i spetsen. Deras huvudförslag följdes i väldigt stora drag.


Dagens kanske mest historiskt notervärda punkt var ändå avslutningen, då kampen mellan de två sista platserna 31 och 32 skulle avgöras. Båda kandidaterna ville nämligen stå sist på listan, som så kallat "ankare". Det blev därmed en pläderingskamp mellan människor som tyckte att just sin kandidat var bäst - och därför skulle stå sist... Humor! Carina Boberg "vann" till sist kampen mot Erik Svansbo om att komma sist. Bilden ovan visar Mathias Sundin som pläderar för Erik, som syns längst till vänster.

Nu väntar en lugn hemmakväll för min del, jag får se vad som bjuds.

fredag 6 november 2009

Borghamn behöver bra bussar, basta!

Dagens ledare i MVT handlar om den för mig så viktiga kollektivtrafiken. I Vadstena kommun har den näst största tätorten Borghamn blivit utan busstrafik och den organiserade oppositionen (med bland anat Folkpartiet) kommer nu med vallöftet om att återinföra bussarna. Bravo.

I övrigt är det aningen lugnare på jobbfronten just nu, även om gårdagen bjöd på en heldag på olika håll runt om i Stockholm. I eftermiddag och kväll väntar en stimulerande utvärdering med större delen av arbetsstyrkan och i morgon är det dags för Folkpartiets nomineringsmöte inför riksdagslistan. Det ska bli intressant att få fortsätta följa processen på minst sagt nära håll!

Nu får det nog bli en hundpromenad före lunch. Trevlig helg!

söndag 1 november 2009

Guld, guld, guld!!!

I och med att Djurgården besegrade Kopparbergs/Göteborg FC i dagens match i Damallsvenskan i fotboll är Linköpings FC svenska mästare 2009! Ett jättegrattis till alla tjejer och killar i föreningen som kämpat och slitit under många år för att detta skulle bli verklighet. Underbart! :D