tisdag 29 september 2009

Tiden tickar taktfast till tomtedagar

Det är fascinerande att kunna stanna upp i vardagen och konstatera att ytterligare en dag, vecka eller månad har passerat. Snart kliver vi in i oktober månad och det är mindre än tre månader kvar till julafton... jag riktigt känner suget efter adventsljusstakar och ljus i mörkret redan nu.

Just nu är det mest jobb, jobb, jobb och lite ideellt engagemang som tar upp min tid, varför bloggandet har blivit lidande. På politikens område händer det ändå en hel del och inte minst Jan Björklund både syns och hörs lite här och där med riktigt bra förslag om företrädelsevis skolan och utbildningsväsendet. Det känns att valrörelsen mer eller mindre har dragit igång redan nu.

Lokalt börjar också förväntningarna byggas upp och internt inom blocken pågår förhandlingar inför de kommande valmanifesten som ligger till grund för kampanjarbetet under 2010. Kompromissandets svåra konst kommer väl till pass för de ansvariga, vill jag lova av de rapporter som kommer - och det är ett positivt tecken, för det vore ganska meningslöst om olika partier var helt eniga. Å andra sidan vill man inte ha för mycket käbbel heller, men så verkar inte fallet vara.

Det ska bli roligt att få vara mer konkret med frågor och åsikter framöver, det kan jag i varje fall lova tills vidare.

söndag 20 september 2009

Kyrkovalets krånglande köer knappast krisartade

I dag var jag och fästmön i vallokalen i Dackeskolan i Mjölby och avlade våra fyra respektive röster. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte till hundra procent är insatt i kyrkans beslutssystem eller ens alla viktiga frågor, men jag har åtminstone satt mig in i ämnet och gjort ett aktivt val.




Jag blev faktiskt uppriktigt förvånad. Utanför vallokalen stod mängder av bilar på parkeringen och folk rörde sig både till och från entréerna. Väl inne ringlade sig köerna förvånansvärt långa, både för att komma in i lokalen (!) och att till slut få lämna in sina ifyllda valkuvert. Det var betydligt större rusch den här gången än för valet till Europaparlamentet, åtminstone för mina två besök.

Det är trots allt glädjande att relativt många dök upp i dag och även om det var en majoritet från den äldre delen av befolkningen fanns det även ett antal yngre väljare på plats. Hur det går i valet och hur det i slutändan kommer att påverka mig återstår att se, det har väl marginell betydelse, men nu har jag i varje fall gjort ett aktivt val för att motverka de olika krafter som jag inte önskar ska få inflytande i Svenska kyrkan.

I morgon är det premiär i Elitserien. Äntligen!

tisdag 15 september 2009

Regeringen Reinfeldt riktar resurserna

Det har inte blivit mycket bloggande de senaste dagarna och anledningen är enkel - arbete. Det känns som att jag så smått har jobbat dygnet runt - de senaste dagarna har jag gått upp klockan 7:30, 7:15, 4:00 och 7:30. Notera att två av dessa dagar är så kallade "helgdagar" för vanligt folk... ;) Men, det har medfört mängder av roliga upplevelser, bland annat under lördagens kickoff och måndagens stora upptaktsträff med Elitserien i Stockholm.

På den lokala nivån händer det inte så mycket för tillfället, jag har fått veta att kommunfullmäktige i september är inställt på grund av för få ärenden på dagordningen. Det känns trist att det ska vara så, med tanke på att så många är engagerade. Det känns inte som att en helt vettig ordning råder om fullmäktige inte har något särskilt att besluta om - såvida inte allt är perfekt, då behövs inga beslut. Perfekt är situationen med största sannolikt inte, tyvärr...

I dag höll statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sedvanliga tal inför den återöppnade Riksdagen och även om han förefaller återhållsam (och inte entusiastisk) är det på något sätt trygghet han utstrålar. Tiderna är på väg att bättras, siffrorna jämfört med år 2006 för exempelvis utanförskap är starka och nästa veckas presentation av budgeten innehåller lite av varje tack vare konjunkturljusningen, bland annat mer pengar till de mest behövande pensionärerna.

En sak jag dock inte riktigt känner mig bekväm med är höjningen av studiemedlet. I sig är den naturligtvis välkommen, det vet alla som levt av CSN-pengar, men finansieringen känns inte direkt lysande. Höjda avgifter för oss som redan har studielån är en viktig del... en horribel tänkt förseningsavgift på 200 (!) kronor ska det bli framöver. Betänk då också att CSN skickar ut ett helt gäng betalningsavier i början på året, som folk förväntas hålla ordning på under många månader framöver. Det krävs inte särskilt mycket slarv eller röra för att en liten girolapp ska försvinna och glömmas bort - och att då ha fyrdubbel avgift mot de normala 50 kronor som brukar gälla känns vansinnigt. Det måste finnas bättre sätt att finansiera en höjning av studiemedlet än att lämpa över kostnaden på dem som redan har studieskulder.

Taket för hur mycket en student får tjäna utan att få "avdrag" på studiemedlet kommer också att höjas. Jag ser inget problem med detta i sig, men däremot anser jag att heltidsstudier bör kräva heltid av en student (eller ännu mer av en mer ambitiös...) som därmed helt enkelt inte borde ha rimlig tid att arbeta så pass mycket att densamme slår i taket. Om utbildningen är mindre krävande bör den göras om, det finns alldeles för mycket slappa program och kurser, säger min egen erfarenhet.

På integritetsområdet har Black Internet, som tidigare ålades att stänga av trafiken till The Pirate Bay, överklagat Tingsrättens dom. Bravo, tack för det - vi behöver rejäla besked om vad lagen egentligen säger. Och, om lagen säger fel, måste vi ändra lagen via riksdagen.

måndag 7 september 2009

Många miljarder mildrar medborgarnas migrän

Kommuner och landsting är som vi alla vet hårt drabbade av finanskrisens och lågkonjunkturens verkningar, men nu kommer efterlängtad och i mina ögon välbehövlig lindring i form av 10 miljarder till kommuner och landsting. Förutom denna satsning inleds en utredning kring kommunernas ekonomiska förutsättningar - sannolikt däribland bestämmelser om balans över en konjunkturcykel och sparkrav i goda tider, något som känns helt korrekt. Heja Björklund.

Höjningen av statsbidraget kommer att rädda många värdefulla jobb runt om i landet, var så säker på det. Mycket underhållande är det också att läsa oppositionens snyftvisor, i dag gråter Wetterstrand och Östros ut och tycker att "nu snor de vårt förslag och lägger det själva". Är det något att gnälla över? Var glada om det nu är "ert" förslag i stället, då har ni ju fått det som ni vill... Underhållande var ordet.

söndag 6 september 2009

Påhittig poesi passande pålitliga (?) politiker

Denna söndagkväll är inlägget av ett mer poetiskt slag...

En rödgrön samling av S, MP och V,
är någonting som Sverige nu får se.
Tre parter som tillsammans vill enas,
och se landet från borgerlighet renas.
En rejäl utmanare som vill till makten,
nu i helgen förkunnades pakten.

Socialdemokratin är den största draken,
kräver att få hålla den styrande spaken.
Ledaren för S och trojkan, Mona Sahlin,
vill ge mer till pensionärer, vuxna och glin,
köpa bilföretag och rädda arbetslösa,
men hur lösa detta utan att slösa?

Finansminister Lars Ohly ser till att fixa,
budgettak och ordning går bort att trixa!
Vänsterns ekonomi är inte bara prat,
det finns inga gränser för en kamrat!
Alla ska ha mycket och ännu mera,
strunt samma hur man detta finansiera.

Dessutom finns Peter Erikssons miljöparti,
som fortfarande kräver räntans sorti.
Men Maria Wetterstrand har ett stort aber,
den radikala inställningen kan bli makaber.
Storstadens förbifarter skippas,
vindkraftverk till förbannelse flippas.

Hur få ihop det här, ”statsminister” Mona?
Som Göran, miljarder av pensionärer ”låna”?
Inser detta triangeldrama allvaret,
är en lömsk vänstersväng svaret?
Nej, trovärdigheten är inte direkt på topp,
det lutar just nu åt en rödgrön flopp.

I morgon väntar en ny, spännande arbetsvecka. God natt!

fredag 4 september 2009

Sahlin saknar S-stöd, svåra stunder stundar

Med ett år kvar till valet tror bara varannan socialdemokrat att Mona Sahlin skulle bli en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt. Förtroendet för Sahlin har rasat dramatiskt hos de egna väljarna.

Detta skriver SvD i dag och redovisar ett rejält tapp i förtroende för Sahlin, ner till 50% - och det inom det egna partiets väljarkår! Det om något måste väl vara ett svaghetstecken från en ledare, inte minst med tanke på att partiets stöd har ökat i opinionsundersökningarna på sistone.

Det ska onekligen bli riktigt intressant att se det fortsatta samarbetet inom den rödgröna koalitionen, hur mycket kommer de egentligen att kunna enas om och hur mycket lämnas utanför? Vänstern med Ohly i spetsen och Miljöpartiet med Maria Wetterstrand på barrikaderna (Peter Eriksson, finns han kvar?) kommer sannolikt att ha vissa frågor som de inte backar från. Hur klarar Sahlin dessa förhandlingar, med den redan sviktande trovärdigheten i behåll? Intressant var ordet, visst är det härligt med valförberedelser? :)

Apropå 50% är jag nu precis den mängden av Mjölbys folkpartikandidater till valet till Riksdagen 2010. Det känns onekligen hedrande på något vis, det ska jag villigt erkänna, och det ska bli en spännande upplevelse att vara en del av processen.

Det var också spännande att läsa länets olika kandidaters presentationer, de var minst sagt skiftande i både omfång, kvalitet och karaktär. Vissa var knappt läsbara, andra genomtänkta, ytterligare några innehöll en enorm mängd förkortningar eller långa meritlistor. Det får mig ändå att känna att jag gjorde helt rätt som fokuserade på vad jag vill göra - och inte på vad jag har gjort och vem jag är som person. Döm själv, texten återfinns nedan.


En levande landsbygd och medborgarrätt – det är mina hjärtefrågor den kommande mandatperioden. Landsbygdsfrågorna har glömts bort, men faktum är att både transportmässiga och tekniska kommunikationer krävs för att hela Sverige verkligen ska kunna leva och för att mångfalden ska kunna bevaras. Piratpartiets existens är i dag befogad, men genom att arbeta för medborgarnas grundläggande rättigheter vill jag ändra på den saken. Folkpartiet bör vara den självklara liberala rösten för individens rättigheter och proportionalitet. Läs mer om mina tankar på www.tobiasjosefsson.se!

Nu väntar fredagsmys, sedan helg. Natti natt...

onsdag 2 september 2009

Bättre betyg betingar big bucks

Jag kikade nyss på TV4-Nyheterna där de hade ett reportage från Trelleborg (Nyheter24 skriver i samma ämne och visar också inslaget). I det föreslog en person vid namn Sverker Hagman (utredare, tillika rektor (!)) att lönen för lärarna på gymnasiet ska bero på vilka betyg som de sätter på eleverna. Ju högre betyg, desto högre lön.

- Man kan se det som att vi går in och kvalitetssäkrar skolan på ett sätt i själva processen kunskapsförmedling.

Hallå? Vilken verklighet lever dessa människor i? Förutom det uppenbara - att det ger incitament till att av rent finansiella, personliga skäl sätta för höga betyg på eleverna - är det knappast "rättvist". Vissa lärare har kort och gott "bättre" klasser (dvs där eleverna har högre betyg) och andra lärare har "sämre" klasser. Det betyder inte automatiskt att den förstnämnde läraren är bättre.

Jisses. Nog för att man ska respektera folks åsikter, men ibland undrar jag verkligen vad folk tänker med.

tisdag 1 september 2009

Ålderdomlig Ådi återstår åtskilliga år

Medan jag befann mig på möten i Stockholm i dag passade Ådi (och min far) på att åka till Bilprovningen för efterkontroll. Avgasvärdena var bra och lysena var numera godkända, därmed gick det vägen och Ådi har fått ytterligare ett år av liv i trafiken. Det tackar jag, och även miljön, för - det är knappast mer miljövänligt att producera en ny bil än att rulla vidare med den gamla, även om den senare drar marginellt mer bränsle.

För övrigt borde jag skaffa en cykel och använda för transport till pendeltåget, när ekonomin tillåter. Tills vidare får det bli bilen (det vill säga Ådi ovan) eller möjligtvis inlines när jag fått upp den träningen igen och framför allt nya skosnören till dem - råttorna i den gamla boden knep ett av de tidigare...

Jag har inte skrivit något särskilt om integritet eller medborgarrätt på ett tag, men för den sakens skull är ärendet inte lugnt. Förhandlingar om EU:s telekompaket är på gång och en demonstration hölls mot ett vansinnesbeslut i den (som vanligt numera) otillräckliga tingsrätten. För den som inte är insatt i "nedstängningen" av The Pirate Bay i förra veckan handlar det om att en leverantör av bandbredd på Internet tvingades sortera bort trafiken till TPB, trots att leverantören i fråga inte hade något direkt samröre med densamma. Ett uppenbart brytande av budbärarimmuniteten / brevhemligheten. Tingsrätten är även JO-anmäld.

På tisdag i nästa vecka är det dags för mig att presentera min kandidatur till Riksdagen, läs mer på Folkpartiets Mjölbyblogg. Dags att fila på hjärtefrågor och lite till...