fredag 31 juli 2009

Anställning anammad av anlitad arbetare

Ännu en vecka har passerat och jag har nu arbetat två diton efter semestern. Det är allvarligt talat skönt att vara igång igen - och från och med i måndags är jag numera heltidsanställd hos min tidigare största uppdragsgivare Sports Editing Sweden. Vid sidan av kommer jag att fortsatta frilansa på olika sätt när tid och vilja finns - företagandet är både stimulerande och givande, så det ger jag inte upp helt... men det är i varje fall första gången jag har en tillsvidareanställning, tidigare har det bara varit projekt i olika former.

En del av "extraknäcket" är MVT-ledarna, som kommer att dra igång igen om några veckor. Det är drygt ett år kvar till valet och det kommer att finnas många intressanta frågor och problem på vägen. Dessutom kommer jag att hjälpa dörrknackande Mathias Sundin i hans kampanj till Riksdagen, bland annat med kreativa foton på huvudpersonen. Vi är inte överens om allt, men om väldigt mycket.

Kampanjandet lokalt, regionalt och rikstäckande lär också börja så smått framöver. Det är ett roligt år som ligger framför oss!

lördag 25 juli 2009

Frikostiga folk får finansiera finanskrisen

Krass reflektion i samband med finanskrisen:

När ansvariga personer gör fel tar ansvariga personer konsekvenserna.
När oansvariga personer gör fel tar ansvariga personer konsekvenserna.

Tack till evigt underhållande User Friendly för tankarna (fritt översatt). Världens bästa tecknade serie.

torsdag 23 juli 2009

Kristna kyrkan kanske kommer kontamineras

Det återstår faktiskt ett val under år 2009 - kyrkovalet. Jag kan ärligt talat säga att jag aldrig har brytt mig om det något särskilt tidigare och heller aldrig har röstat i det (har inte varit insatt), men jag är fortfarande medlem i Svenska kyrkan och kommer för första gången att rösta i det 20 september.

Varför? Enkelt, för att av mig mindre önskade grupper inte ska få en gräddfil in i beslutsfattande rum bara för att folk inte bryr sig.

Kyrkovalet är en helt ny värld att sätta sig in i. Varför inte prova du också? För min del blir det antagligen koalitionen C/M som får min röst, då FiSK (folkpartiet) inte finns att rösta på i stiftet.

tisdag 21 juli 2009

Aggressiv automobilattack anleder anskaffning av ankomstlåda

Under natten mellan lördag och söndag inträffade något underligt. Ute i obygden räknar man inte riktigt med att bli utsatt av spontanhyss av det grövre slaget, men nu var så fallet. Vid halv ett-tiden på natten hördes en okänd bil "smygandes" åka upp hit, men vände och försvann.

Vår tidigare så pålitliga vita postlåda i plast som normalt sett befunnit sig 500 meter bort nedanför en brant backe visade sig därefter bli ett brutalt offer för människans oberäknelighet och illvilja... På söndagen fanns den nämligen en meter längre bort än tidigare och dessutom i betydligt mindre bra form än normalt.



Efter samtal med grannar visade det sig att det var en bil som hade brunnit upp, ovanpå på vår postlåda. Bilen var sannolikt stulen och "ungjävlarna"/marodörerna hade antagligen tänkt att bränna upp den på en undanskymd plats (uppe hos oss) men när inte det gick blev postlådan en uppskattad riktpunkt för den kraschade och sedermera uppeldade bilen. Räddningstjänsten tog för övrigt hand om den efter grannarnas larm som kom vid ett-tiden på söndagsnatten.



Vi har nu ersatt den tidigare trotjänaren (vila i frid) med en grön dito av metall. Live long and prosper.

söndag 19 juli 2009

Få finner finansieringen för fruktad flunsa

Svininfluensan (eller A1/H... N.. 1... ja, nånting som den mer korrekt kallas) sprider sig över världen och uppmärksamheten är smått löjlig i mitt tycke. Naturligtvis ska man vara medveten och föreberedd, men hysterin och rubrikerna som stundtals sprider sig känns obefogad.

Informationslinjer är "nedringda" (350 samtal per dag... skulle det vara något? Välkommen till en riktig kundtjänst...) och diskussionerna går heta kring hur massvaccinationen ska finansieras. Kommun, landsting eller stat? Frågan är invecklad, men i mina ögon känns staten som det mest naturliga även om det naturligtvis måste finansieras på lämpligt sätt. Regeringen har ansvaret och bör också ta ansvaret för att finna lämplig finansiering.

Foto: SXC.hu

Pengar kommer nämligen inte ur tomma intet, som det rödgröna alternativets "mer åt alla"-mentalitet verkar bygga på, jag har utan framgång letat efter besked om var pengarna i deras konkreta uttalande ska tas. Hjälp mig gärna i letandet.

I övrigt börjar jag i morgon att jobba igen efter semestern och det ska blir riktigt roligt att komma tillbaka igen. Det känns minst sagt skönt att dels ha ett arbete och dessutom ett sådant som jag stortrivs med. Tänk om alla kunde ha det så...

Annars börjar nu också kampanjandet inför nästa allmänna val inledas på allvar, bland annat har min riksdagskandiderande partikollega Mathias Sundin börjat knacka dörr (målet är 10 000 dörrar före valet, svenskt rekord) och videoblogga. Eftersom våra åsikter i stora drag överensstämmer inom många områden (dock inte alla) kommer jag att stötta ohonom i kampanjen på olika sätt och förhoppningsvis lära mig en hel del på vägen, samtidigt som jag själv kommer att engagera mig djupare på det lokala planet här i Mjölby. De frågor jag har funderat mest kring rör landsbygden och jag tror också att det finns ett stort intresse för dem i partiet och hos invånarna. Min vision är inte oväntat en plats i kommunfullmäktige, men hur och när det i så fall blir av återstår att se.

Ett minst sagt spännande arbete väntar, även utanför arbetet.

Apropå kampanjande och det kommande valet presenterar Aftonbladet/United Minds (fotot till höger) en ny opinionsundersökning där både Piratpartiet och Sverigedemokraterna hamnar över spärren på fyra procent, vilket hastigt och lustigt ger nio partier i Riksdagen vid ett sådant valutfall. Det är i varje fall ganska intressant att läsa partirepresentanternas kommentarer (förutom tråk-S som inte kommenterar alls), eftersom ingen av dem noterar det som jag tycker är den kanske viktigaste faktorn - att undersökningen är genomförd via Internet.

På samma sätt som "klassiska" telefonundersökningar som enbart baseras på fast telefoni missar stora delar av väljarkåren gör dessa internetbaserade diton precis samma sak, även om de missade grupperna är av olika karaktär. Denna undersökning överskattar antagligen både Piratpartiet och Sverigedemokraterna, samtidigt som Centern (4,5 %) Kristdemokraterna (får ändå 4,0 %) underskattas.

Att undersökningen dessutom görs mitt i semestertider gör den ännu mindre trovärdig i stort. Det gäller att ha med sig en stor nypa salt när man läser sånt här - och det säger jag inte nödvändigtvis bara för att FP backar i densamma...

torsdag 16 juli 2009

Genialisk gitarrists galna grepp grämer...

Dagens inlägg från Roslagens skärgård blir klippet från Youtube nedan. En fascinerande story om en människas fruktlösa kamp mot ett flygbolag som förstört hans älskade gitarr för att sedan vägra ta ansvaret. Ett år senare blev detta geniala grepp från sångaren i fråga historiskt. Gissa om United Airlines ångrar sig bittert.



Internet. Say no more.

lördag 11 juli 2009

Geografisk genomgång gynnar gemene man?

Jag försöker nu åter igen att placera min blogg i Mjölbybloggkartan.se. Förra gången gick det inget vidare, men trägen vinner...

fredag 10 juli 2009

Sanslösa Stockholmsprogrammet skapar SitCen, skänker skrämselhicka

Stockholmsprogrammet? Några axplock...

* Ett utökat samarbete mellan EU och USA "in the field of freedom, security and justice".
* Nationella anti-terroristcenter i alla EU-stater, som skall rapportera in till Bryssel.
* Alla EU-stater skall dela sin underrättelseinformation med alla andra medlemsländer.
* Mer, och mer effektiv, "data-mining".
* Realtidstillgång till uppgifter om till exempel medborgarnas resor, bankaffärer, mobilpositioner, internetanvändning samt till fingeravtryck och porträtt.
* Effektiviserad övervakning genom aktiv insamling av enskilda medborgares elektroniska fotspår.
* EU-standardisering av övervakning.
* EU-harmonisering för att undanröja legala hinder för övervakning och avlyssning.
* Analys på EU-nivå av material från medlemsstaternas övervakning och massavlyssning.
* En utökad EU-byråkrati för övervakning, avlyssning och analys, kallad SitCen.

Nu är nästa bloggstorm igång (Henrik Alexandersson med citatet ovan, Karl Sigfrid, Datorfilosofi) och det är inte utan att jag blir lite förvånad över att idiotierna inom integritets-sfären fortsätter med oförminskad styrka. Även om argumenten och punkterna som alltid är tillspetsade finns det ändå en anledning till att de kommer fram. Ingen rök utan eld.

På onsdag blir det också en demonstration (Facebook) mot Stockholmsprogrammet (föga smickrande för den vackra huvudstaden...) som även sätter andra rättigheter förutom integriteten ur spel. Fascinerande att se så olika grupper förenas i en protest.

Det kanske är läge att lägga ett medborgarförslag om att Orwells "1984" ska bli obligatorisk läsning för alla i kommunen, till att börja med... Jag ska nog ta och läsa den själv igen, dessutom. Den är en nyttig tankeväckare, i värsta fall också en försmak av vad som väntar...

Det är snudd på obegripligt att det hänt så mycket skit (rent utsagt) inom övervakningsområdet under de senaste åren.

Framsynt formulering finns: få, färre, färst!

Jag lyssnade lite på P4 Extra i bilen i eftermiddags och fick då bland annat veta att SAOL numera innehåller ordet "färst" som böjning av "få". Heja! Det har väl aldrig funnits någon rimlig anledning till att ordet inte skulle vara "godkänt", om nu inte någon skulle få för sig att det skulle vara en böjning av ordet "färs"...

torsdag 9 juli 2009

Blädderblaskor bojkottar B-kändisen Britneys baluns

Ett gäng stora tidningar går i dag ut och berättar om varför de inte kommer att bevaka Britney Spears konserter i nästa vecka (SvD). Anledningen är orimliga krav om att fotografer på plats bland annat förses med munkavle och ska ge upp upphovsrätten till bilden efter en månad till förmån för Britney själv.

Kontrollfasoner av det här slaget kommer förhoppningsvis aldrig att accepteras i Sverige. En fotografs eget verk är en fotografs eget verk, hur ska densamme annars kunna få någon eventuell inkomst på sitt arbete?

Rent krasst är det ju inte direkt någon förlust att vi slipper bilder på just föredettingen Britney, men principfrågan är ändå intressant. Inom svensk motorsport stängdes exempelvis "vanlig" media ute för ett antal år sedan och det blev naturligtvis ramaskri, med följden att det inte blev några bilder alls från tävlingarna. Arrangörerna hade om jag förstått saken rätt tänkt att enbart sälja bilder själv, men så fungerar bevisligen inte branschen... det var tvärtom bara att skjuta sig själv i foten att stänga ute externa fotografer.

Apropå både kontroll och att skjuta sig själv i foten lanseras inom kort Ipredator (SvD) som är en ny anonymiseringstjänst för Internet - en av flera som har blossat upp i Ipreds kölvatten. Grattis, idioter bakom den vansinniga lagen. Nu gömmer sig både brottslingar och vanligt folk i rädsla för övervakningen (SvD) och det som är jävligast av allt är att exempelvis människor som sprider och utbyter barnpornografi använder sig av tjänsterna. Gömmer sig. Blir svårare att bekämpa.

Tack Pehrson, tack Pilsäter, tack alla andra som röstade för Ipred i Riksdagen. Skämmes, tamigfan - att ni inte kan lyssna och tänka efter före!? Det här är inte ett dugg överraskande för oss som begriper oss på _tekniken_ och inte bara juridiken, för oss som kan tänka ett steg längre.

Godnatt.

måndag 6 juli 2009

Djup distans drabbar driftigt datorbarn

Ibland slås jag av djupare tankar än andra gånger, nästan lite smått av en uppenbarelse där min nuvarande existens och mitt liv svävar iväg i någon form av mycket större perspektiv. I dag när jag läste det spännande slutet på en bokserie slog det mig någonstans mitt i upplösningen hur sanslöst fantastiskt det är att jag ligger hemma i sängen, ute i skogen, och läser någonting som någon annan har klurat ut och förmedlat till omvärlden och eftervärlden.

Det ligger så oerhört mycket arbete och utveckling bakom det hela. Språket, alfabetet, papprets utveckling, boktryckarkonsten, massproduktionen, valutasystemet... det går att rabbla i oändlighet, men jag slogs som sagt av de här tankarna. Att bokstaven "E" fanns mitt framför näsan på mig blev helt plötsligt ett smärre mirakel.

Bara under min egen minimala livstid, sett ur det större perspektivet, har samhället förändrats rejält. När jag var liten under 80-talet fanns knappt datorer som ett ord i vanliga människors språk, det var nördarna och de tekniskt bevandrade som var bekanta med den framväxande världen. Än mindre visste folket något om mobiltelefoner - det var blott en våt dröm att utan svårighet kunna vara tillgänglig var som helst, dygnet runt. Snart är vi där - på gott och ont.

Internet var naturligtvis ännu mindre känt, men så småningom vaknade även den världen till liv... för det är ju onekligen ganska fantastiskt att jag kan få ut mina tankar utan varken svårighet eller större kostnad till potentiellt enormt många människor. Jag tror inte att visionärer som jämför Internets betydelse med tryckpressen överdriver, snarare tvärtom. Förändringen är bara påbörjad.

Det var dagens dos av eftertänksamhet.

torsdag 2 juli 2009

Gamängen Göran gillar grovjobbande gamlingar

Dags så för Göran Hägglund (KD) att ta över stafettpinnen i Almedalen och gjorde det föga förvånande genom att inleda med att tala om pensionärer, både arbetande sådana och "vanliga". Göran fokuserade naturligtvis på partiets styrka.

Han tog också upp NTF:s rapport med de livsfarliga vänstersvängarna och det var onekligen lite fyndigt... Pratet om integritet kändes lite påtvingat, men det var ändå bra att det fanns där. Jämförelsen mellan Lars Ohly (V) med kontroll över skattesatser och en pyroman med bensin och en tändare i händerna må vara ett slag halvt under bältet, men den är ack så sann.

Jag tänker inte analysera Görans tal särskilt ingående, men han gjorde sig bra i stort, varierade allvar och humor - och höll sig för det mesta till de ämnen Kristdemokraterna är bäst på. Ett bra tal, om man håller med honom i sak, men nog påminde han allt lite om en mässande präst...

Hur som helst måste internationella valutafondens ord om Sveriges hantering av den senaste finanskrisen klinga oerhört vasst i den rödgröna oppositionens öron. Tack för den, Göran.

Det är svårt att se hur man skulle kunna ha hanterat situationen bättre.

Populärt pokerspel påkallar pinsam protektionism

I Almedalen finns som bekant inte enbart politiker den här veckan. Även Svenska Pokerförbundet är på plats och vill uppmärksamma den vansinniga "Spelutredningen" som pågår. Bland annat driver förbundet siten "Stoppa Spelutredningen" och skriver bland annat:

Spelutredningen föreslår ett framtida förbud mot fysisk livepoker samt att Svenska Spel ska ges monopol på att erbjuda nätpoker. För att uppnå detta vill man blockera IP-adresser och tvinga banker att stoppa alla transfereringar till pokersajter, samt granska och stoppa livepokerturneringar.

Förslaget är helt uppåt väggarna, inte minst med tanke på att de företag som enligt förslaget ska få stärkt ställning (monopol) öser ut mängder av reklam för att få folk att spela mer och oftare. Det är en kvalificerad form av hyckleri som pågår - om nu utredarna verkligen anser att spelandet är så pass problematiskt bör det rimligtvis förbjudas eller begränsas rejält. Inte ens staten bör pyssla med det.

Förslaget strider dessutom mot EG-rätten, som förbjuder diskriminering utifrån företags nationalitet. Rent krasst - vad spelar det för roll om människor spelar bort sina pengar hos ett svenskt eller utländskt företag? En enda anledning finns - pengarna handlar i svenska statens ficka i stället för hos ett utländskt företag. Den förbjudna diskrimineringen kan bara förklaras genom protektionism, och inte ens en dold sådan. Vad tänkte de egentligen med? Folkhälsoargumentet är inte ens i närheten av giltigt...

Förslagets tanke om att blockera IP-adresser är bara pinsam.

Visst finns det bra tankar i förslaget också, men de mindre lyckade delarna överskuggar dessvärre alla positiva inslag.

onsdag 1 juli 2009

Somrig Sahlin svamlade socialdemokratisk smörja

Ett enkelt försök till analys av Mona Sahlins framträdande i Almedalen i kväll...

En sommarpigg och ledigt klädd Mona Sahlin (S) sommartalade alltså till sist i Almedalen, efter extra väntan för musik... Inledningen om Iran lät stapplig, nervös och allt annat än ledigt, men det tog sig efter hand och prestationen förbättrades. Kanske beror det på att Mona precis som jag inte är tillräckligt insatt i Iran-frågan, men varför då börja med den?

Jag måste säga att jag förundras över det upprepade pratet om nyliberaler från regeringens belackare. Var kommer det ifrån? Upplys mig! Nyliberalism är i mina ögon knappast något som präglar Alliansen.

Sahlin tog också upp icke-stödet till SAAB och kritiserade Maud Olofsson (C) för det - men vart hade pengarna tagit vägen om klanen Mona fått som de velat? Ner i fickorna hos amerikanska ägare, ingenting annat. Miljarder kronor till ingenting.

Naturligtvis kom också formuleringen från Sahlin om ökade klyftor på grund av sänkta skatter för vanligt folk, människor som "trängs ut" ur A-kassan, sorteringssamhälle och så vidare. Det om A-kassan framstår mest som fånigt. Den sänkta skatten på lönen räcker till A-kassa om man så önskar, eller hur hushåller man annars med pengarna? Svara på det. För övrigt vore det sannolikt bra med en obligatorisk, "central" A-kassa. Kanske inte för alla individer, men för samhället.

Talet var i stora drag väldigt förutsägbart, det är åtminstone min känsla. Gnäll, gnäll, gnäll på regeringen, rödgrönt lull-lull, Iran, klyftor, jobb, billiga poänger, klubben för inbördes beundran. Dessutom var Sahlin påhejad av Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP) i publiken... vacker fasad, men det är upp till bevis framöver. Tyvärr, för Sahlin.

Talet var fullspäckat av förslag och idéer, vilket förvisso är bra i sig - men det blev för mycket och det gick inte ta till sig allt. Jag tror att Sahlin hade tjänat på att sortera bättre och fokusera mer på kärnan.

"Rätt till heltid" är något som Sahlin tog upp och det är något som för mig är obegripligt. Hur ska det gå till? Finns det behov av heltid så finns det, annars inte - det kan ingen lagstiftning ändra på. Kan någon förklara för mig hur anställda ska kunna diktera arbetsmängden?

"Vård efter behov, kostnad efter förmåga" vill Sahlin ha. Ja, är det någon som inte vill ha det?

"Frihet" pratade Sahlin också en hel del om. Det är väl ändå knappast det som man förknippar socialdemokratin med? Tvärtom, med Vänsterpartiets hjälp är det hårdare styrning av livet som väntar.

Sahlin vill "inte ha en skola som sorterar och slår ut" och syftar säkerligen på förslaget till ny skollag. Problemet är att hon inte ser verkligheten i dag - den som bevisligen sorterar och slår ut dem som inte vill eller kan läsa in högskolebehörighet. Vakna.

Något som Sahlin betonade i talet var integriteten och redan tidigare har löftet om en skrotad FRA-lag kommit, säkerligen som en flirt med de unga, medvetna väljarna. Men IPRED då? ACTA? IPRED 2? Telekomdirektivets idioti? Kommer Sverige under Sahlin att ta strid? Sahlin är inte trovärdig i dessa frågor med Thomas Bodström vid sin sida.

Pensionärerna berördes också och de ska få samma skatt som arbetare, säger Sahlin. Jaha, genom höjd skatt från alla andra... "Pensionärsskatten" (det vill säga den icke-höjda!) pratades det om. Mona, bara för att en grupp får det bättre får en annan grupp det automatiskt inte sämre. Det har inte socialdemokratin förstått, uppenbarligen - om man nu inte fokuserar på den svenska avundssjukan...

Ett bra besked från Sahlin är i varje fall att (S) inte samarbetar med Sverigedemokraterna, tack för det. Jag instämmer i hennes önskan om att Alliansen kommer med samma förklaring inom kort, det finns ingen anledning till att inte göra det.

"Sysselsättningen måste öka" bland alla, sa Sahlin. Ja, är det någon som säger emot..? Sahlin pratade också vitt och brett om Thomas Östros framlagda förslag om åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. Inte ett ord om den planerade kraftigt förhöjda arbetsgivaravgiften för alla under 26, naturligtvis...

...och som avslutning är jag alltid nyfiken på var Mona Sahlin tänker placera Lars Ohly i en regering vid ett vunnet val. Sverige bävar.

Allra sist, en reflektion: jag hörde inte ett enda ord om dagens stora händelse: EU-ordförandeskapet. Vad säger det om Sahlin?

Ruggiga rubrikpåsättare rasar

I dag kom nyheten om att The Pirate Bay antagligen kommer att säljas och en stor del av piratkollektivet "rasar" som det brukar heta. (SvD)

Fler som rasar är säkert rubrikpåsättarna på våra kvällstidningar - mycket underhållande läsning rekommenderas på Opassande. Finns det över huvud taget någon yrkesheder inom denna kår?

Bänkade mig för övrigt framför SVT24 nu klockan 19:00 för att lyssna på Mona Sahlin, men talet är framskjutet till 19:30... Marit Bergman uppträder i stället under tiden. Sahlin sitter i publiken och tittar, flankerad av Thomas Bodström och Thomas Östros. Vilken "underbar" trio i partitoppen. Vad ska man säga..?

Språkbrister som sänker "statsminister Sahlin"?

Jag har noterat att flera bloggare (exempelvis Erik Svansbo, SvD:s ledarblogg, Johan Ingerö) i anslutning till Michael Jacksons bortgång har analyserat Mona Sahlins uttalanden om "Jacko" i TV4:s nyhetsmorgon och på Newsmill - eller snarare analyserat hennes språkbruk.

Att Sahlin inte är världens mest välskriftliga (om man nu kan säga så, analogt med "vältaliga") människa är knappast någon nyhet, men när hennes språkliga brister anges som argument för att hon inte är en kompetent statsministerkandidat blir det bara löjligt, detsamma gäller de som gnäller om att hon så ofta har sin svarta kavaj med vita kanter. Hon kanske tycker om den, och står för det..?

Politik handlar om så oerhört mycket mer än att enbart formulera sig väl i skrift eller klä sig "rätt". Tack och lov.

Mona Sahlin är sannerligen inte min favorit bland politiker, men det beror definitivt inte på hennes språkliga brister. Detta trots att jag är obotlig språkpolis...

Almedalsveckan alstrar annorlunda ansamlingar

Det diskuteras friskt i olika media om hur Almedalsveckan påverkar - och bör påverka i framtiden. Vissa är emot "jippot" medan andra är smått lyriska över den uppmärksamhet som ges politiken en vecka varje sommar. Själv tycker jag om konceptet och tror att det kommer mycket gott av mötena mellan människor som bevisligen äger rum. Som alltid är det de med mest resurser som hörs och syns mest, men ordet "resurser" handlar faktiskt inte bara om pengar. Piratpartiets framgångar är ett exempel på det, engagemang är många gånger en bra förutsättning för framgång, om än inte alltid.

Jag har varit på resande fot de senaste dygnen känns det som och jag har därmed inte hunnit med att skriva något under tiden. I går morse såg jag i varje fall reprisen av Jan Björklunds (FP) tal och tyckte att han var riktigt bra. Stundtals blev det lite väl mycket kängor åt de rödgröna - Marit Paulsens tydliga fokus på det egna bör även Jan ta efter mer - men också mycket innehåll både i form av ideologi (socialliberalism!) och konkreta förslag/åtgärder. Väl godkänt, och skolpolitiken i konkurrens av EU-engagemanget är som vanligt starkaste punkterna.

I morse såg jag också reprisen på Maud Olofssons (C) tal från i går kväll och hon verkade smått nervös. Kanske blandade hon in för mycket känslor och personliga erfarenheter denna gång så att det gick över styr, det brukar annars vara hennes starka sidor. Fokus låg annars på miljö och företagande i symbios och det tror jag Centerpartiet tjänar på i längden. Det finns många sympatier att vinna där, däremot inte lika många röster att "sno" från FI i jämställdhetsfrågan, exempelvis.

I kväll är det dags för Mona Sahlin (S) att kliva upp på stora scenen. Almedalen håller andan, Fredrik Reinfeldt (M) hukar sig för angreppen samtidigt som han tar över ordförandeklubban i EU...

Förresten, är det någon som kan upplysa mig om varför Folkpartiet förkortas "FP" och inte "F"?