torsdag 30 april 2009

Underskatta inte Piratpartiet!

Just nu sitter jag och kikar på Sverige-Ryssland i hockey-VM samtidigt som jag surfar runt och läser på olika hemsidor och i olika bloggar. Bland annat noterar jag att Piratpartiet går rejält framåt och får över fem procent i en opinionsundersökning (DN) - och det är faktiskt med glädje jag noterar det.

Frågorna om integritet, rättssäkerhet och Internets framtid behöver tyvärr uppmärksamheten, i och med att betonghäckarna (ja, till största delen är det precis sådana det handlar om) i de "klassiska" partierna inte förstår sig på problematiken. De inser inte den inneboende kraften i ett nätverk som Internet och det enorma resultat som kan nås om människor går samman på ett snabbare och mer koordinerat sätt än någonsin. De inser inte att det inte går att stoppa det som har påbörjats och begriper inte att Internet är så mycket mer än bara ett datanät. Internet är makt, gemenskap, frustration, glädje, potential och mycket annat i ett paket.

Det har varit dags att vakna under ett bra tag nu - och det har jag och många andra både påpekat och debatterat på många olika håll. Dessvärre har etablissemanget inte lyssnat, utan i stället valt att ta den till synes enkla vägen. Problemet är bara att det skapas ännu fler problem med FRA-lagen, IPRED, ACTA, telekomdirektivet etc. Värre problem.

Det är också fascinerande att se att Piratpartiets tillväxt och framgångar viftas bort med en gäspning av de etablerade krafterna. "Piratpartiet kommer inte att passa in i EU-parlamentet", "Man måste se Piratpartiets framgång i kölvattnet av det stora mediefokuset på Pirate Bay-målet och telekompaketet i EU-parlamentet", "Ungdomar och Piratpartiet går bra ihop" kommenteras det (DN). Delar av det stämmer säkert, men vad har det med saken att göra? Piratpartiet växer av en anledning - och det är att övriga partier inte hänger med i verklighetens utveckling inom IT-området. När hela partiet dessutom bygger på ideellt engagemang och kreativa idéer från fotfolket - då kan det bli något riktigt stort av det hela. Underskatta inte Piratpartiet.

Vissa politiker börjar ändra sig i frågan om IPRED (Newsmill) men att komma och säga "oj då, rättssäkerheten var visst ett problem" i det här läget känns enbart som kappvänderi. Som flera har kommenterat inlägget med - var var du innan lagförslaget klubbades igenom? Polerade partipiskan?

Nej, då lägger jag hellre större vikt vid den icke fildelande matematikern Samuel Siléns inlägg (Newsmill):

[...] alla andra partier helt uppenbart är beredda att införa sinnessjukt oproportionerligt repressiva lagar och kontroller för att en ganska oväsentlig näring (nöjesindustrin) under några år till skall kunna klamra sig fast vid en fullständigt obsolet och förlegad affärsmodell. [...]

Jag önskar att mitt eget parti Folkpartiet hade varit betydligt mer framåtsträvande och klarsynta inom det här området - som liberaler i mina ögon borde vara - men i brist på det ser jag gärna att Piratpartiet växer sig starka. Förhoppningsvis kommer partiet inte att behövas på samma sätt om ett antal år, men tills dess önskar jag lycka till. Tyvärr.

För sakens skull ska jag väl tillägga att det inte handlar om "pöbelvälde", "gratis är gott", "fri fildelning" eller annat för min egen del - det handlar om integritet, rättssäkerhet och proportionalitet i första hand. Dessa frågor måste lyftas fram och inte viftas bort för att etablissemanget och de stora ekonomiska krafterna kräver annat.

Avskaffa första maj

Så lyder titeln på min andra ledare i MVT. I min ursprungliga form fanns dock tillägget "eller inrätta en till", vilket gör det hela mer nyanserat vid en första anblick.

måndag 27 april 2009

Diverse smått

Första ledaren i MVT hittas här: "Vikten av att prioritera rätt"

Dagens jobb bestod till allra största delen av arbete med nästa hockeysäsongs spelschema och saker kring det - och planering av sommarprojekt. Framåt kvällen blev det en tripp till Nya Parken i Norrköping och Sleipner-Öster, fotouppdrag åt Pic-Agency. Resultat - publicering på Smålandspostens hemsida och sannolikt även i tidningen.

Därefter hemfärd och avslutning på Lettland-Sverige 3-2. Det är inte ofta fotboll är mer underhållande än hockey... ;)

I går var jag för övrigt på styrelsemöte med Folkpartiet i Mjölby och fick berätta lite om mina tankar kring socialt umgänge. Låter väl fint? Tanke - det "korrupta kortspelet" Svärje som går ut på att via politiken smussla ut så mycket pengar som möjligt ur landet...

torsdag 23 april 2009

Långt KF och klumpig jävighet

I förrgår kväll satt jag i sisådär tre timmar på kommunfullmäktige och lyssnade. Tråkigt, kanske du tror? Nej, tvärtom. Information om Östgötadagarna och kommunens ekonomi, samt en tämligen bra debatt om framtidens ekonomi var stundtals riktigt givande att lyssna på.

Majoriteten har lagt ett sparbeting på 25 miljoner, oppositionen ville lägga ett på 23. Sätt det i relation till totala budgeten på över 1,1 miljard - och man inser lätt att det inte är någon större skillnad. Bra, båda sidor vill och vågar ta det ansvar som krävs!

Tyvärr är det också så att det i dag kommer en ny, reviderad skatteprognos från SKL, där det sannolikt blir tvåsiffriga miljonbelopp i ytterligare minskade skatteintäkter för Mjölbys del. Detta kan förhoppningsvis täckas upp av den tidigare redovisningen av ökat statsbidrag, men på sikt krävs det sannolikt ytterligare nedskärningar. Tråkigt, men sant.

I domen mot The Pirate Bay-kvartetten har Ekot "grävt" fram att domaren i målet sitter med i diverse styrelser tillsammans med representanter/parter i målet (SvD om ärendet). Tragiskt - han borde naturligtvis avsagt sig målet redan från början. Endast misstanken om jäv är tillräckligt för detta.

- Men jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, säger Tomas Norström, domare i Pirate Bay-målet till SvD.se.

Vad skulle han annars säga? "Attans, jag erkänner, ni kom på mig"?

"Domaren Tomas Norström har inte varit jävig – så tycker juristerna som företrätt film, musik- och dataspelsbolagen i Pirate Bay-rättegången" skriver också SvD. Vad skulle de annars säga? De vann ju målet...

söndag 19 april 2009

Skarpt läge gav utdelning

Jag var och kikade på damfotboll (Linköping-Stattena) under eftermiddagen och jag antar att deras olycka blev min "lycka" - jag jobbade nämligen i skarpt läge åt bildbyrån Pic-Agency för första gången i dag. LFC:s poängtapp i slutsekunderna gjorde matchen objektivt intressant och att Aftonbladet publicerade en artikel om misslyckandet...

Bilden till artikeln hittade de bland de som jag laddade upp i bildbanken i halvtid. Wee... :) Artikeln (och en halvtaskigt nedskalad version av bilden) hittas här.

fredag 17 april 2009

Proportionalitet, någon?

I en kommentar på bloggen Opassande hittade jag följande, en person har sökt på Google:
_______________________________________________________

"Hovrätten gör en helt annan bedömning och har dömt mannen till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för våldtäkt, skriver Metro. Han ska också betala 77 000 kronor i skadestånd till kvinnan."

"Den 45-årige kristinehamnare som åtalats för att ha misshandlat sin flickvän har nu fått sin dom. Det blev 10 månaders fängelse och 15 000 kronor att betala i skadestånd till kvinnan."

"En man i Luleå, som dömts till åtta månaders fängelse för rån och olaga frihetsberövande, häleri och narkotikabrott, överklagar till hovrätten."
_______________________________________________________

En våldtäkt ger tre månaders fängelse och 77 000 kronor.
En misshandel ger tio månaders fängelse och 15 000 kronor.
Rån, häleri etc ger åtta månaders fängelse.

Att tillhandahålla en länksamling ger tolv månaders fängelse och 30 000 000 kronor.

Rimligt?

Back to work.

Adjö till rättssäkerheten - om fem år?

Domen har fallit i TPB-rättegången - ett års fängelse för samtliga fyra åtalade och ett rejält skadestånd på storleksordningen 30 miljoner. Ursäkta språket, men vad fan är det som pågår? Jag har svårt att finna ord för hur absurt det här är...

Domen kommer naturligtvis att överklagas till alla högre instanser och processen kommer att pågå i flera år framöver. Men, lik förbaskat, vad innebär det? För att hårddra det hela och hitta analogier:

- De ansvariga för sökmotorer (som Google) kan fällas för medhjälp till våldtäkt, mord, terrorism - ja, fyll på med valfritt brott. De länkar ju till information om pornografi, bomber och massa annat läskigt material!

- Dagstidningar kan fällas för medhjälp till häleri. De tillåter ju annonser!

- Webhotell kan fällas för medhjälp till allt olagligt som pågår på de servrar som de handhar eller det som länkas till från servrarna. Det är ju uppenbarligen olagligt att länka, enligt denna dom.

...och om man nu vill fälla någon, så är det väl knappast den som ansvarar för serverhallen som ska fällas? Vad hände med enskilt ansvar? Individens agerande? Nej, de fälls i grupp - helt vansinnigt.
_______________________________________________

Tingsrätten skriver i sina domskäl att straffet har bestämts med hänsyn till att de åtalades medhjälp inneburit ett omfattande tillgängliggörande av andras rättigheter och med hänsyn tagen till att verksamheten bedrivits kommersiellt och i en organiserad form.

Rätten bedömer också att de åtalade samarbetat som ett team för driften och vidareutvecklingen av The Pirate Bay. De har också haft kännedom om att upphovsrättsligt skyddat material fildelades. Därför har de gjort sig skyldiga till medhjälp till brott.

Källa: SR.se
_______________________________________________

Nästa offer - YouTube?

torsdag 16 april 2009

Budgetar, Bahnhof och andra tankar

Vårpropositionen lades fram i går i Stockholm och jag var naturligtvis på plats. Åtminstone nästan - jag rände runt kring riksdagsgrannen Stockholms Slott och tittade på svågern som gick högvakt... Det var minst sagt gott om folk i rörelse denna dag, uppenbarligen både turister och representanter från massmedia.

En "socialdemokratisk" proposition säger de så kallade experterna, men naturligtvis rasar (!) Östros och hans vänner över att allting är fel, för lite, för sent och för... ja, säg det som inte är fel. Fascinerande att något "socialdemokratiskt" kan vara så fel i en sosses ögon, men det är klart det är fel om det kommer från borgerligt håll. Eller?

Lokalt var jag på grupp- och alliansmöte under gårdagkvällen och det var klart intressant det också. Det sparkrav som är lagt på 25 miljoner i budgeten (som är på drygt 1,1 miljarder totalt) känns enligt tjänstemännen - och min egen känsla - snålt tilltaget. Trots det besked om statliga extrapengar som kom i förra veckan krävs det sannolikt ungefär lika mycket till i besparingar framöver om man ska göra en mer rimlig bedömning. Hur mycket ska det inte knorras då från de led som inte vill godta de första sparkraven?

Tack och lov är det så att det som det verkar finns en tämligen bred samstämmighet i kommunen om besparingar och det jobbiga, hårda arbete som krävs. Den sittande makten tar sitt ansvar - och oppositionen tar också sitt ansvar, för Mjölbys bästa. Käbblet kan förhoppningsvis hållas på en rimlig nivå - även om vissa företrädare naturligtvis kommer att dra upp rikspolitik, landstingspolitik, Försäkringskassans problem och massa som i mitt tycke inte är direkt relevant att diskutera på kommunnivå. Naturligtvis påverkar det - men lägg kraften på det som kan påverkas i just de aktuella forumen. Kommunfullmäktige bör handla om kommunala frågor, kort och gott - och detta kanske borde styras hårdare vissa gånger.

I morgon klockan 11 kommer domen i The Pirate Bay-rättegången, som ska bli mycket intressant att följa. Följderna vid en eventuellt fällande dom vill jag inte ens tänka på. Vansinne.

Ett lite relaterat ämne är IPRED-lagen (apropå vansinne) och medias hantering av Bahnhof, som inte sparar uppgifter om IP-nummer längre än de verkligen behöver. Det är inget "kryphål" i IPRED som många mindre kunniga uppger, tvärtom gör Bahnhof helt rätt och följer lagen! Mer läsning om så önskas finns här.

söndag 12 april 2009

Påskhelg

Guldfest onsdag natt, guldfirande torsdag dag och sedan hemresa - sedan dess har det med några korta undantag varit ledighet för min del de senaste dagarna. Eller ja, icke-"jobb" i varje fall, lite nytta har jag fått göra i dag också när vi fällt några träd och när jag bytt till sommardäck på en av bilarna.


Dessutom tog jag mig tid att skicka iväg bilder från guldfirandet på torget i Karlstad i torsdags, det var en snudd på sagolik historia när det grådassiga vädret förbyttes i strålande solsken och vårvärme när väl spelarna dök upp. Många glada, tårfyllda och nostalgiska miner blev det på scenen - en av kämparna som visade mest glädje är Emil Kåberg, bilden ovan... se hela bildspecialen på Hockeyligan.se.

På tisdag blir det lite av en nystart för mig inför sommarsäsongen. Möte med politiska skribenter på MVT (tidningen) i Motala följs upp med möte i Linköping och en första planering av sommarprojekt och struktur för framtiden. Det är sköna, potentiellt grymma saker på gång där...

Veckan som kommer ska jag också jobba vidare med Projekt Degdala. Det måste bli lite mer "action" där också igen, det har fått stå tillbaka lite för jobbet ett tag - naturligt nog. Nästa steg är att luska vidare hos MWNet och se vad de har kommit fram till, men först väntar sömn och lite diversejobb under måndagen.

För övrigt är det mindre än två månader kvar till nästa val. Glöm inte bort det...

tisdag 7 april 2009

Karlstad i kväll...


Är det inte den ena finalstaden så är det den andra - i kväll fick jag bevittna säsongens kanske mest underhållande match totalt sett. 3-2 till Färjestad efter en rafflande förlängning, norrmannen Marius Holtet (knästående på bilden) blev segerskytt. I morgon (numera i dag) är det match igen och då kan FBK ta hem guldet...

I dag (numera i går) kom för övrigt besked om extra stöd från regeringen till kommuner och landsting. För Mjölbys del blir det i storleksordningen 13 miljoner 2010 och 10 miljoner 2011 & 2012. Klart välkomna tillskott i kommunkassan, men sparbetingen på 25 miljoner ligger logiskt nog kvar från Alliansen samt SPI. Det kommer säkerligen ännu sämre prognoser för skatteintäkterna framöver i takt med att arbetslösheten ökar och då kommer pengarna väl till pass.

Nåväl, dags att sova så småningom här. Godnatt!

söndag 5 april 2009

Jönköping tur och retur, del 2


För andra gången på fem dagar har jag i dag varit i Jönköping och sett på slutspelshockey, den här gången med seger för Färjestad. Lagkaptenen Rickard Wallin var minst sagt jublande glad efter sitt 0-2...

Även i morgon ska jag ner till Vätterns södra strand, men den gången till Huskvarna och ett reportage. Innan dess ska jag också till Motala för att sätta mig in mer i den politiska situationen där och dessutom stannar jag till i Boxholm på väg söderut - för ytterligare ett reportage. Kvällen innebär redaktörstjänst i hockeyn. Puh...

Tisdag och onsdag tillbringas sedan med största sannolikhet i Karlstad och SM-final 4 och 5. Hektiska tider, roliga tider, utvecklande tider - bra tider!

För övrigt har jag gått ner sisådär fyra kilo på några veckor, tack vare förbättrade matvanor - inte på grund av stress... ;)

torsdag 2 april 2009

Stolpskott, aprilskämt och storebrorssamhället

Har en "ledig" dag i dag, vilket innebär skrivande av ett antal artiklar till Linköpings-Posten, faktureringsarbete och framtagande av budget för de kommande månaderna. Men, jag klagar inte - tvärtom, jag stortrivs! Gårdagen var omväxlande med först lite tekniskt jobb, därefter en tripp österut till Åtvidaberg och reportage om ÅFF, och till sist en tripp åt andra hållet - Jönköping och SM-final 1 i hockeyn.

Nu på morgonen läser jag på IDG att andra drar precis samma slutsatser som jag om "bredbandsavdraget", det vill säga att det blir ytterst marginellt i nuvarande form. Mycket tråkigt och ogenomtänkt, ska man få fart på både utbyggnad och arbetsmarknad krävs mer.

I går var det som bekant första april och skämten trillade in runt om i landet. Bäst i hockeyvärlden var i mina ögon NWT:s TV-inslag och vårt eget kinesiska TV-avtal.

Bästa "skämtet" i övrigt var införandet av IPRED. Ibland överträffar verkligheten onekligen fantasin. Nu har problematiken kring de öppna, trådlösa nätverken börjat uppmärksammas. Hallå? Vad är problemet med att lyssna tidigare? Man upphör aldrig att förvånas.

Jag har full förståelse för att exempelvis bibliotek vill ha koll på vem som surfar på deras nät och det finns också logiska kopplingar till exempelvis lånekort som identifikation, men samtidigt skapar det problem med den uppskattade gästvänligheten som turister och besökare upplever med ett helt öppet nät. Nåväl, det går att lösa smidigt det också om man bara vill.

Det stora problemet är privatpersoners egna öppna nät, som det nu höjs röster om att förbjuda eftersom varje individs handlingar inte kan spåras. Fullständigt vansinne. Vart är vi egentligen på väg? Har inte antipirater och politiker läst George Orwell och 1984?

Nätsurfare ska minsann övervakas in i minsta detalj, men diverse andra fifflare och bonusmiljardärer får göra hur som helst. Perspektiv, någon? Det är inte undra på att folk revolterar och skapar massiva öppna nätverk under namnet "Ipredia" och liknande. Själv erbjuder jag glatt mina gäster ett öppet nät vid namn "Skogsberg", om de nu vill dela på mina 0,3 Mbit/s med hög latency...