onsdag 25 februari 2009

Brott - ja, stöld - nej

Äntligen en människa som i Riksdagen tar upp problematiken med öppna nätverk och anonymisering. Per Bolund (MP) vann precis respekt.

Det är också fascinerande hur juridiskt obevandrade många är. Ett upphovsrättsbrott är just ett upphovsrättsbrott - inte stöld. Begreppet "stöld" inkluderar nämligen att man förhindrar någon annan att utnyttja en vara. Snor jag din cykel blir det svårt för dig att använda den, men kopierar jag en av dina DVD-filmer kan du fortfarande använda den. Brott - ja, stöld - nej.

IPRED-debatten pågår...

Jag har under förmiddagen suttit med laptopen i knät och jobbat samtidigt som TV:n stått på med IPRED-debatten i Riksdagen. Det låter ungefär som vanligt i mina öron - de skeptiska tar upp konkreta funderingar och pekar på problem som finns både i teorin och i praktiken, medan de som står bakom direktivet möter detta med luddiga formuleringar.

Rättssäkerheten är det största problemet och det låter som att "det fixar domstolarna" är det generella argumentet. Jaha ja... om jag ska vara snäll kan jag kalla det naivt. Dumdristigt och godtroget om jag ska vara mindre snäll.

Karin Pilsäter (FP) fortsätter också att förvåna. Vi fick höra den sedvanliga visan, men nu också tillspetsad med något i stil med att "jag tror inte att folk vill hör reklam då och då när de lyssnar på musik" och drog några ytterligare liknande paralleller - om jag nu inte missförstod det hela. "Men hallå"!? Låter begreppen "kommersiell radio" eller varför inte "Spotify" bekant? Jösses. Jag har tidigare tyckt bra om henne och hon är fortfarande kompetent och en stark personlighet, men i den här frågan missar hon målet rejält.

Andra frågor finns också - hur hanteras öppna nätverk? Och nej, det handlar inte om intrång eller otillåten användning, utan fullt legitim bandbreddsdelning. Fonero är ett initiativ bland många, exempelvis delar restaurangkedjan mAx fritt ut trådlöst nätverk precis som även Skellefteå kommun gjorde när jag var där på besök... svaren uteblir, ingen kan lämna besked. Kanske ska dessa generösa initativ förbjudas?

Eva-Lena Jansson (S) tjatade för övrigt till förbannelse om sin upphovsrättskommission så fort hon fick chansen till en replik. Det finns en gräns för hur enträgen man bör vara. Jan Andersson (C) noterade samma sak och räknade till sju inlägg i sitt eget svar...

Nu börjar lunchen närma sig slutet. På återhörande.

lördag 21 februari 2009

SJ i tid!

11:44 denna lördag lämnade jag Mjölby med X2000 mot Stockholm - enligt planerad avgångstid - och sitter just nu i vagn 1, plats 1 allra längst bak i tåget, "ologiskt" nog. Tåget var i tid och glider behagligt norrut mot den Kungliga Hufvudstaden där den lilla återträffen väntar.

Just nu väntar jag också på att några databassökningar körs, jag jobbar nämligen med en statistikartikel över olika spelares poäng- och målproduktion i Elitserien. Back to work...

fredag 20 februari 2009

Smått och gott

Lite kort denna fredagkväll...

- Ingvar Oldsberg lämnar "På Spåret", vilket känns trist - stackars den som tar över... men vad händer med Björn Hellberg?

- I morgon åker jag till Stockholm för en liten återträff med några "gamla" schackgrabbar.

- Att regeringen inte ska gå in och köpa SAAB är en självklarhet. Det snedvrider kort och gott konkurrensen mot exempelvis Volvo. Låt den svaga gå under och den starka dra nytta av detta - att äta eller ätas. Samla kompetensen i Volvo i stället, Sverige är inte tillräckligt stort för två bilföretag av den storleken.

- På torsdag är det årsmöte i FP Mjölby, med Birger Schlaug som gäst. Alla är välkomna för att lyssna på den numera partipolitiskt obundne Schlaug!

- Med start i morgon spelar Mjölby Hockey Playoff 1 mot Hockeyallsvenskan. Starkt för en nykomling, nu gäller det att njuta och det finns bara allt att vinna mot ett hårt satsande Karlskrona.

- Talkshowen "Skavlan" är precis så bra som norrmännen tycker. Våra västra grannar är ganska bra, trots allt. ;)

- Mina tankar om att kunna dra fiberkabel (bredband) från Mjölby börjar ta fart. Mer om det senare.

Trevlig helg!

onsdag 11 februari 2009

Räntechock (igen...), FRA och lite annat

Det är alltid lika underhållande att se hur dessa så kallade "experter" inom området ekonomi blir dragna vid näsan. Alla verkade tro på en räntesänkning på 0,5 procentenheter - men resultatet från riksbankschefen Stefan Ingves blev det dubbla. "Katshing" säger det i vissas plånböcker, däribland undertecknads, eftersom bankerna åtminstone delvis verkar följa efter.

Är det bra eller dåligt med sänkningen? Det är en bra fråga - det finns ett grundläggande problem i världsekonomins system, det är helt uppenbart, men ändå känns inte krisen som en så enorm kris som det ges sken av. Kalla mig gärna optimist, men vi har det jäkligt bra i Sverige och Mjölby oavsett konjunkturen.

Inom en månad eller två ska vi ordna med "riktigt" lån och nu räknas det på ungefär en tredjedel av nivån mot det vi började på för ett år sedan. Det går fort ibland. Frågan är hur man ska binda vissa delar av lånen - när kommer räntan att vända upp - och ner igen? En sak är säker, jag tänker inte rådfråga några "experter"...

Den kritiserade FRA-lagen dras nu inför domstol, tack vare Norge! Fascinerande... ta bort, tack. Ta gärna med er IPRED och annan missriktad idioti när ni ändå håller på!

De närmaste veckorna och månaderna kommer för övrigt att bli väldigt hektiska jobbmässigt - nu går vi in i slutspurten av hockeysäsongen. Men, det hindrar mig inte från att fortsätta med annat också, det gäller bara att planera bra. Närmaste politiska målen är årsmöte i Mjölby 26 februari och stort partimöte i Linköping 7-8 mars.

tisdag 10 februari 2009

"Live" från kommunfullmäktige, IPRED-inlägg

Ibland är tekniken mer fascinerande än andra stunder. Just nu befinner jag mig på kommunfullmäktige och varvar lyssnande, jobbande som redaktör och även lite bloggande då och då.

Hur, kanske någon undrar? Jo, svaret är enkelt - bärbar dator och mobilt bredband...

Först ut i kväll är Jan-Owe Larsson från Östsam, som informerar om varselläget i kommunen och regionen. BT har som bekant varslat en hel del personal och det kan mycket väl dyka upp fler negativa besked framöver. Positivt är ändå att just BT har valt att behålla sin utvecklingsavdelning intakt, om jag förstått saken rätt. Det signalerar onekligen framtidstro.

I övrigt kanske det inte finns några särskilt uppseendeväckande punkter på dagordningen i dag, men fortfarande känns det viktigt och roligt att vara på plats och lyssna - för att sätta sig in i verkligheten, processerna och inte minst det sociala spelet...

Jag tänkte nu också passa på att redovisa mitt senaste inlägg i debatten om IPRED, som publicerades i senaste numret av NU. De valde att ändra rubriken, men det spelar ingen större roll i sammanhanget - inlägget är fortfarande läsvärt... ;)

torsdag 5 februari 2009

Sjukdom, möten, mjölk och kärnkraft

Ibland går det snabbt i politiska kretsar, beskedet om nyheterna kring kärnkraften kom till synes väldigt snabbt efter att Centern tagit sitt förnuft (?) till fånga. Ur ett större perspektiv känns det åtminstone för mig som den enda vägen att gå, jag har ännu inte fått ett bättre hållbart alternativ presenterat. Det gnabbas givetvis från vänster- och miljöhåll i dag, men var är de konkreta motförslagen? Var är alternativen? Det finns inga svar.

I går kväll var jag på gruppmöte med FP och därefter alliansmöte, där riksdagsmannen Andreas Norlén (M) var på besök och berättade om både det ena och det andra, plus svarade på frågor. Det var en positiv upplevelse och jag tror det skulle vara nyttigt att förena de olika nivåerna på ett bättre sätt. Jag håller för övrigt också på med en profilartikel till Linköpings-Posten om kommunalrådet Monika Gideskog (M) ur ett mer personligt perspektiv. Publicering sker i nästa vecka, extra nöjd är jag med förstasidesbilden...

Annars är det jobbmässigt lugnt i och med landslagsuppehållet i hockeyn, vilket ger mig tid att fixa lite bakom kulisserna. Jag har nu precis avslutat lunchen och sitter här med ett halvt glas mjölk - en vätska som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Den jag just nu dricker kommer nämligen från Ösgöta Mjölk, närmare bestämt gården Kättestad som ligger ett par mil söder om Linköping. Närproducerat, gott och bra - det kan inte bli mycket bättre!

Bättre kan däremot hälsan bli, det är småfebrigt och allmänt förkylt och konstigt. Men, det kan jag leva med, mamma där hemhemma verkar ha det betydligt värre med långvarig, hög feber. Krya på dig! Nu är i varje fall "gubben" på väg hem...