måndag 29 december 2008

Jul, mellandags-icke-shopping och pangande på nyår

Julen "avklarad" för den här gången och det blev i mina ögon en mycket skön julhelg. Inte minst julafton var trevlig och avkopplande med trevligt sällskap och en rimlig mängd julklappar. I "inkorgen" kan vi bland annat räkna upp Guitar Hero till Wii (dags för premiär snart...), ett par kuddar, böcker och tredje säsongen av Lost (halvt genomtittad nu). Tack alla inblandade för en trevlig helg!

Rapporter talar om rekord i julhandeln i år igen, men jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Det känns som att vi har nått en nivå av konsumtion i juletid som inte är rimlig att öka något särskilt, snarare är det omfördelningar inom budgeten som är intressantare att studera. Vad ska vi egentligen som samhälle lägga pengar på? Det finns inget givet svar.

Mellandagsrean hamnar lite inom samma ämne, det känns rätt uttjatat vid det här laget. Med tanke på alla reor, specialpriser och erbjudanden som dyker upp året om så finns det inte mycket att "rea" mer. Jag tror att folk har vant sig vid metoderna och genomskådar mycket av taktiken. Jag vågar i varje fall påstå att jag gör det, mitt besök på Elgiganten i går slutade med ett inköp - av tre lågenergilampor för totalt 79 kr. Ungefär lika mycket la jag därefter ut på mat, innan jag åkte och jobbade. Det var min mellandagsshopping, det...

Nyår är nästa högtid som närmar sig, för min och fästmöns del kommer den att tillbringas på "nyårs-spa" i Nässjö. Det var vår julklapp till varandra. Även här hemma kommer det naturligtvis att smälla en del i luften vid och omkring tolvslaget, men jag måste ändå framhålla kommunens enligt mig härliga §19 de lokala ordningsföreskrifterna:

19 § Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor
Det är förbjudet att utan tillstånd av polismyndigheten använda pyrotekniska varor på andra tider än påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag till kl 03.00.
Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på begravningsplatser.

Tack för det, säger både invånare och deras husdjur.

fredag 19 december 2008

Byggande, sämre tider och parabolpaket i 17 m/h...

Det händer mycket just nu och därför har det inte blivit mycket tid för bloggande. Jag har inte datat mer än nödvändigt och framför allt har det blivit väldigt lite TV-tittande. Mer om anledningen till det sistnämnda senare...

För en gångs skull är det lite andrum i jobbet, vilket är väldigt skönt. Att få jobba ikapp och för ovanlighetens skull hinna med och förbättra saker är värdefullt.

I övrigt är det mest byggande som gäller just nu, främst för "farsgubben" här hemma naturligtvis, men det är skönt att kunna vara lite mer delaktig. Köket växer sakta men säkert fram och vi är alla väldigt nöjda med utseendet - varmt, mysigt, lagom ljust/mörkt i både dags- och kvällsljus. Tvättstugan börjar även den bli mer och mer lik det slutgiltiga resultatet och i dag fick vi dessutom "riktiga" eluttag i några ytterligare rum. Men, det där med "klassisk" hantverkarmentalitet kommer jag nog aldrig att förstå mig på - visst finns det undantag, men vissa är lite väl bekväma och gnälliga i stället för att gilla läget och jobba på... Tack och lov är det andra som har skött sig bättre.

I morgon kommer mamma ner hit för första gången på länge och det ska bli roligt att se hennes reaktioner på hur det ser ut - och naturligtvis också att få träffa henne igen. Hon och "gubben" stannar åtminstone över julafton, en dag som jag inte tillbringat tillsammans med dem på många år. Men, å andra sidan spelar väl dagen i sig ingen större roll, det är sällskapet som gör det.

TV ja, vi har inte haft någon antenn på ett tag (även om gubben glömmer sin här ibland efter hundvaktande), men har beställt parabol och hela kitet från Canal Digital. Jag fick i dag hem en avi i brevlådan, där det står att paketet skulle ha kommit till ICA i Mjölby i går, bara att hämta ut. Låter ju bra, tänker jag, och skickar ett SMS till den ivrige farbrorn som har fått uppdraget att installera det hela (kostnaden "ingår" och han har ringt flera kvällar...).

Men tji fick jag. På ICA får jag beskedet att paketet sorterades fel och hamnade på Preem (ligger ca 1,2 km bort) i stället, kanske skulle det finnas kvar där. En tripp dit senare vet jag att det inte gör det - det hade i eftermiddags skickats med budbilen för transport till ICA. När det kommer fram? Förhoppningsvis på måndag. En komma två kilometer på sisådär tre dygn, det blir ungefär 17 meter i timmen det. Service. Det blev till att skicka ett falskalarm-SMS till installatören.

I förrgår kom också dystra siffror från SKL angående skatteprognosen för Mjölby kommun. Det är tuffa tider som ligger framför oss, minst sagt, och det kommer inte att hålla att vissa förvaltningar drar över budgeten år efter år. Samtidigt gäller det att vrida och vända på varenda krona.

Vad säger siffrorna då? Jo, som exempelvis har den beräknade skatteinkomsten på två månader minskat med 1,2 miljoner kronor för 2008 och hisnande 26,8 miljoner kronor för 2011. Det är tur att Mjölby har en relativt välskött verksamhet och en stabil ekonomisk grund att stå på. Annars hade det sett betydligt värre ut.

Trevlig helg!

lördag 13 december 2008

Lucia - inget ljus i IPRED-mörkret

Det blev en tidig morgon i morse, jag agerade nämligen chaufför åt tentande fästmö som skulle in till Linköping redan vid 7-tiden. Därefter blev det jobbande, varför inte ta tillfället i akt, inför resten av dagens arbete... samtidigt flödade Lucia-tåg och tillhörande sånger ur 14-tummarens TV-högtalare. Ingen HDTV här inte - åtminstone inte ännu...

Tidningen NU dök upp i brevlådan igen häromdagen, med en IPRED-replik från Karin Pilsäter och Johan Pehrson i partitoppen till min egen och två andra insändare. Roligt naturligtvis, men innehållet var inte lika glädjande. Inledningen var en stor lögn, och jag hoppas att NU tar in min numera inskickade replik i kommande nummer.

fredag 12 december 2008

Ältande, partisk rapportering, snö och lite annat

I tisdags kväll var jag en sväng på kommunfullmäktige och lyssnade på en interpellationsdebatt, som föga förvånande handlade om Blåklintskolan, även om frågan till synes handlade om någonting annat. Ämnet börjar bli smått tröttsamt vid det här laget - och då kan jag bara föreställa mig hur trötta övriga inblandade är på det efter alla år. Är det inte dags att gå vidare nu?

En sak jag tänkte på var att Göran Westerberg (s) som ställt frågan till min partikollega Gun-Inger Andersson (fp) inledde sitt anförande med att under flera minuter svamla om att han tre gånger tidigare varit nöjd med hanteringen av interpellationer. Jaha, och på vilket sätt är det relevant för sakfrågan? Jag hade kunnat förstå utläggningen om det hade funnits någon som helst koppling till ämnet, men så var inte fallet. Det var enbart tidsödande och jag tror knappast att niondeklassarna från Lagman som satt med mig bland åhörarna var särskilt roade. Det var inget bra intryck de fick av politiken, tyvärr - dolda påhopp, ältande och meningslösa inlägg. Suck. Där kunde jag önska att det var mer "styrt" i debatten, att man håller sig till sakfrågan. Det kan jag redan nu säga att det blir någonting för mig att jobba med framöver...

Corren hade i torsdagstidningen en artikel (hittas här) om debatten, men jag måste säga att den var väldigt vinklad till frågeställarens favör. Inte ett enda inlägg från majoritetens sida, frånsett ett det ursprungliga svaret. Mängder av argument från en sida står helt oemotsagda. Skärpning, Anders Jacobsson - din roll som journalist bör vara opartiskt granskande.

Annars då? Snön har hittat tillbaka till Östergötland och jobb har jag upp över öronen som vanligt, men det är stimulerande och omväxlande! Just i dag fredag har jag en "ledig" dag och har för första gången på länge tagit en sovmorgon, men har ändå jobbat några timmar. Dags för lite mat ochsedan bär det av ut i snön med vovvarna...

fredag 5 december 2008

Halvtid för "Alliansen samt SPI" i Mjölby

På alliansmötet häromdagen anmälde jag mitt intresse av att snygga till det "flygblad" som skulle delas ut nu i dag, lördag, på olika håll runt om i kommunen. Mantorp, Mjölby, Skänninge och Väderstad var platserna där konstellationen "Alliansen samt SPI" informerade om vad som gjorts under den gångna tiden på mandatperioden.

Se flygbladet "HALVTID!" här (pdf)

Det känns roligt att på ett relativt enkelt sätt vara med och påverka utformning av en sak av det här slaget - punkterna är mer strukturerade och i mina ögon bättre formulerade än tidigare. Det gör förhoppningsvis att fler tar till sig det som står. Är man intresserad av ett visst ämnesområde ska man snabbt kunna hitta det!

På riksplanet presenterade alliansen ett första "krispaket" i dag. Som vanligt gnälls det från alla håll och kanter - kan ingen motståndare, någonsin, någon enda gång säga "det där tyckte vi var bra"? Det verkar inte så, i stället är allting för lite och fel. Allt som de styrande gör är definitionsmässigt inte fel. Det kanske oppositionen på riksplanet kan ta lärdom av från oppositionen i Mjölby, som har förmåga att ge beröm och instämma i beslut. Hoppas kan man ju i varje fall.

I dag har det också hänt några historiska saker i husbygget - vi har fått en elcentral i huset (ljus och eluttag i tvättstuga och på toaletten) och inte minst har vi monterat ihop en riktig trappa till övervåningen. I helgen väntar... inflyttning.

torsdag 4 december 2008

Skitdag, IPRED och räntechock

Dags för lite frukost efter en sen kvälls arbete i går och en tidig morgons inledande i dag, men innan dess behöver jag skriva av mig lite här. I går var nämligen en sådan där klassisk "one of those days" till en början... eller vad sägs om körförbud på Ådi (bromssystemet pajade mitt under besiktning)? Nåja, hellre där än på motorvägen.

Trotjänaren fick stå kvar på Bilprovningen medan jag fick promenera de 40 minuterna in till tandläkaren, som konstaterade - rotfyllning måste göras. Underbart.

Efter det blev dagen åtminstone bättre, med hjälp av farsgubben och trailer transporterades Ådi hem (köra/bogsera får man ju inte, inga bromsar...), jag fick en del gjort på jobbet och på kvällen tillbringades några timmar i kommunhuset. Jag var nämligen på mitt första "gruppmöte" någonsin med Folkpartiet och därefter med Alliansen. Mycket givande! Mycket läsning inför kommunfullmäktige på tisdag...

Mycket talar för att vi snart kan börja flytta in i huset, härligt!

Moderaterna beslutade sig i går för att stödja IPRED - men i vilken form verkar inte ens vara klart. Känns mycket underligt... soppan fortsätter.

Riksbanken meddelade nyss att reporäntan sänks med 1,75% - rejäla krafttag som överraskade även mig. Jag hade gissat på 1,25% men tar tacksamt emot mer - både principiellt och privatekonomiskt med ett rörligt byggkreditiv.

Till sist - det är fritt fram att kommentera inläggen, gör gärna det... ;)

måndag 1 december 2008

Utbildning, Telia-backande och icke-telefon

Stora delar av lördagen tillbringade jag i Linköping, dels för att jobba men dels också för att närvara på Folkpartiets två seminarier (eller vad man nu vill kalla det) dessförinnan. Först handlade det om att två riksdagsledamöter kom och redogjorde för delar av sitt arbete - i det här fallet rörde det till allra största delen omhändertagna barn och ungdomars situation. Det var inte särskilt uppmuntrande att lyssna på de problem som finns, men hoppet är väl att medvetenheten och ambitionen att åtgärda det ökar.

Efter en lunch med lite shopping på stan för min del blev det därefter ett föredrag av Anders Johnson, tidigare redaktör på DN och en av de som var med och utformade stommen till dagens partiprogram för fp. Ämnet var liberalismens historia och det blev en lite längre och delvis parallell version av det jag fick höra av Mathias Sundin (fp, Norrköping) under min tidigare kandidatutbildning. Mycket nyttigt - och många kända tänkare känner jag ju till sedan utbildningen i nationalekonomi.

Telia backade efter Mjölbys agerande
Det storföretag jag skrev om förra veckan var Telia, som hade utsett Mjölby och Boxholms kommuner till någon form av pilotområden för en genomgång (läs: nedläggning) av det fasta telenätet. Det tog hus i h-e i Boxholm där protestlistor gick runt redan innan kommunen hade fått veta något mer konkret och i Mjölby förklarade IT-ansvarige Monika Hallberg för Telia att man avsåg att ha med både Post- och Telestyrelsen (PTS) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på mötet som skulle ha ägt rum i torsdags. Anledningen är naturligtvis att det är en fråga av riksintresse och inte "bara" en lokal fråga.

Skulle, ja - för efter denna information blev det inget möte. Telia drog sig ur och backade... de behövde visst fundera mer och utreda saken närmare.

Fortfarande kvarstår frågan om hur (om) vi ska lyckas få fast telefoni här ute i "obygden". Ja, vi har ju faktiskt valt att bosätta sig 5 kilometer utanför tätort, hör och häpna. En halv mil. Oerhörda avstånd. Ja, jag tillhör den ironiska generationen.

Lagstiftningen säger ju att alla ska ha rätt till telefon, men specificerar inte hur det ska ske eller vad ordet innebär. "Det finns ju mobiltelefon" tänker kanske någon läsare - och visst gör det det, men den relevanta frågan är om det finns täckning? Det är lite si och så med det, för att uttrycka sig milt, och stabiliteten är inte den bästa heller.

Följetongen fortsätter. I övrigt har vi nu fått (varma) element på övervåningen i nya huset. Det närmar sig inflyttning.