torsdag 27 november 2008

Oväntad och välkommen publicering

Debattartikeln om IPRED blev även publicerad i Folkpartiets tidning "Nu" - mycket överraskande eftersom de inte meddelat mig om det, samtidigt mycket glädjande! Jag var heller inte ensam om att protestera mot tolkningen, några sidor senare fanns ytterligare en IPRED-kritisk artikel. Skönt att se att åtminstone "vanliga" politiker har förmåga att se det relevanta i tolkningen - att det är missriktat och rättsosäkert.

Detta nummer av Nu delades för övrigt ut till samtliga medlemmar i Folkpartiet, eftersom det utgör grunden för kommande provval till parlamentet - naturligtvis ett mycket lyckligt sammanträffande för min del. Ju fler som läser, desto bättre!

Har för övrigt funderat på att börja prenumerera på tidningen igen (hade den ett tag tidigare), kanske dags att komma till skott Nu.

måndag 24 november 2008

Debattartikeln om IPRED publicerad

Finns att läsa här. Jag har redan skickat en kort replik som svar. Ursprunglig ledare återfinns här.

För övrigt åkte jag tidigt i morse in mot Linköping för att gå till tandläkaren, bokad tid 07:30. 07:10 ringer telefonen - avbokning på grund av sjukdom. Suck, vilken framförhållning...

söndag 23 november 2008

Härskarteknik och publicering i Corren

I lördags tog jag ännu ett steg på målet att bli politiker. Riktigt exakt vad målet innebär är svårt att säga, men jag tar hela tiden steg åt rätt håll - vad det nu innebär... Hur som helst var jag på en föreläsning med Elaine Bergqvist, retoriker som bland annat skrivit en bok om härskarteknik och denna dag delade med sig av sina kunskaper - så gott det nu går på några få timmar.

Som så ofta är det skönt att kunna sortera sina tankar och erfarenheter utifrån en kategorisering och de sju olika teknikerna som hon tog upp var "naturligtvis" bekanta från verkligheten, även om man inte tänker på dem på det sättet i vanliga fall. Tänkvärda timmar, helt klart.

I fredags fick jag dessutom ett glädjande mail från Corren om att min inskickade debattartikel kommer att publiceras på måndag 24 november, alltså i morgon. Det ska bli intressant att se utformningen och även hur de beskriver min bakgrund. Håll utkik!

onsdag 19 november 2008

Ytterligare en halvtimme i stadshuset

I dag flikade jag in ett litet besök på stadshuset i Mjölby mellan allt övrigt jobbande - och den här gången i yrkets vägnar. Kommunen och Polisen höll gemensam presskonferens i samband med undertecknandet av ett avtal om samarbete kring olika resurser som har en eller annan anknytning till brottslighet. Mjölby är den andra kommunen i länet (Norrköping var först) som skriver under detta avtal, som alla andra också kommer att få göra framöver - och det känns naturligtvis bra som invånare.

På plats fanns kommunalrådet, kommunchefen, oppositionsrådet, representanter för KOMBRÅ (KOMmunens Brottsförebyggande RÅd) och Polisen, samt kommunens räddningsansvarige. Plus då en reporter från Corren och jag själv... en trevlig skara, skulle jag vilja påstå. "Min" gruppledare Carina var för övrigt på plats i egenskap av KOMBRÅ-involverad.

Hon berättade också en helt annan sak som jag måste ta och gräva lite djupare i... Jag kan säga så mycket som att det rör sig om ett stort, tidigare statligt och numera impopulärt företag.

tisdag 18 november 2008

Mitt första kommunfullmäktige...

...eller vad man nu ska kalla det. Hur som helst var jag på besök i stadshuset i Mjölby under några timmar i eftermiddags och satt med min bärbara dator i knät och jobbade samtidigt. Teknikens under.

Jag hade uppenbarligen valt ett bra tillfälle, eftersom det betecknades som årets viktigaste - budgeten skulle ju klubbas.

Det som slog mig mest var nog egentligen två saker:

- Enigheten. Det var inte särskilt mycket som skiljde de olika blocken (majoriteten vs oppositionen) åt i de två budgetförslag som fanns. Den enda stora punkten som debatterades friskt var Blåklintsskolans utbyggnad, som ältats fram och tillbaka under ett antal år vid det här laget. I övrigt var det lite dribblande med mindre utgiftsposter som togs upp, i sammanhanget (1,1 miljarder att fördela) mycket små punkter, även om de naturligtvis är ack så viktiga för dem de berör.

- Åldersfördelningen. Det var inte många yngre i församlingen, kan det sägas. Det behövs uppenbarligen föryngring, även om det fanns några "ljusglimtar" ur den aspekten också. När jag hälsade på fp:s gruppledare Carina Johansson och en annan medlem i fp-gruppen efteråt påpekade de själva just mitt inflytande på gruppens åldersfördelning - jag är uppenbarligen inte ensam om att fundera över det hela.

söndag 16 november 2008

Lokaltidningarna hakar på

Det blev ju faktiskt lite som jag gissade, lokaltidningen Corren hakade på och hade i fredags en ledare om Ipred, eller "Privatpolislagen". Ledaren (som ni kan läsa här) är den borgerliga grundsynpunkten trogen, men samtidigt lätt att argumentera mot - vilket jag också gjort i en uppdaterad version av debattartikeln som nu är mer av en replik på ledaren. Jag förväntar mig inte publicering, det kan man aldrig göra, men hoppas att debatten i frågan lever vidare och att åtminstone något svar publiceras. Jag gissar nämligen att det trillar in en del av den varan.

Annars handlar en hel del i TV-nyheterna om EU-valet och det känns naturligtvis positivt. Det är sisådär ett halvår kvar och det gäller att folk får upp ögonen för att det är val snart igen - flera av mina bekanta hade ingen aning om det. Apropå det känns 2010 inte särskilt långt borta. Det är snart 2009...

Ni som känner mig lite smått eller lite mer vet att det pågår ett husbygge just nu - och det har också gett mig en bra väg in i hur kommunen hanterar nyinflyttade. Mina erfarenheter är faktiskt väldigt positiva ifrån förhandsbesked om bygglov till godkännande av avlopp, hantering av avfall och inte minst ett välkomstmöte med ansvariga politiker.

Det har minst sagt flutit på utmärkt och Mjölby är i mina ögon precis den välkomnande kommun som den ska vara - och måste vara för att stå sig i konkurrensen.

I torsdags hade jag förresten också min första kontakt med sjukvården i Mjölby, närmare bestämt vårdcentralen vid Kommunhuset. Även här var resultatet positivt, jag ringde vid halv ett-tiden, matade in mitt mobilnummer och fick besked om att jag skulle bli uppringd ungefär kvart i två. Tio i två ringde det mycket riktigt och jag fick en tid samma dag, två timmar senare. Totala tiden för besöket blev därefter 15 minuter inklusive betalning, väntetid och borttagande av stygn. MVG, eller kanske till och med "A" i betyg.

Pendeltåget har för mig också blivit precis den viktiga kugge som jag hoppades på. Flera gånger i veckan, även om det inte är dagligen, tar jag gladeligen pendeln in till Linköping och hamnar mitt i smeten nära de olika arbeten jag har där. Helt suveränt - och Östgötatrafiken är så gott som alltid punktlig, dessutom, till skillnad från ett annat tidigare nämnt bolag inom den spårburna branschen som nu har kommit till viss insikt. Det är naturligtvis bra, men nu är det upp till bevis för SJ!

torsdag 13 november 2008

Året(s) julklapp?

Har hört både på radio och TV i dag att "årets julklapp" är en upplevelse. Jag vet inte om Socialdemokraterna instämmer, men en minst sagt underlig engångspresent i form av ett extra barnbidrag vill de uppenbarligen ha. Det känns minst sagt underligt och även om tanken kanske är god känns det mest som ett utspel för att få uppmärksamhet. Var är det långsiktiga tänkandet?

Jag har kommit fram till att redan nu, innan nästa utbildningsträff, skicka in min debattartikel om IPRED. Svenska Dagbladet slog på stora trumman häromdagen och förhoppningsvis kan lokaltidningarna haka på...

I morgon fredag ska jag för övrigt försöka vara lite "ledig" dagtid och ta en långpromenad med vovvarna. Därefter är det bara att hugga in på jobbet i morgon kväll igen.

måndag 10 november 2008

Tankar under oväntad SJ-insats

Sitter nu på pendeltåget hem från Linköping och skriver det här på mitt främsta arbetsredskap - den bärbara datorn. Eller ja, det är faktiskt ett "vanligt" tåg som fått rycka in på grund av brist på pendeltåg. Trots influensen från det mindre populära monopolföretaget avgick tåget som det skulle, kors i taket...

Helgen och måndagen har varit minst sagt hektiska jobbmässigt, men det är samtidigt väldigt givande. Av olika skäl har lanseringen jag pratade om häromdagen skjutits upp till i morgon, trots det känns läget under kontroll och jag är övertygad om att det kommer att bli ett bra slutresultat.

I går kväll skickade jag också iväg insändarsvaret och debattartikeln till övriga i gruppen, de andras alster börjar också trilla in i inkorgen och det är roligt att se kreativiteten. En insändare är i form av en bild som handlar om just pendeltågets nya dragning till och förbi Motala, för att nämna ett exempel. Det ska också bli mycket intressant att se övrigas reaktioner på mina egna skapelser, kanske främst debattartikeln som jag gissar kan uppfattas som kontroversiell i partiet. Jag vet att jag har skriftens gåva, men det här är en delvis ny spelplan för min del.

Jag får numera också ta del av rapporter från gruppledaren i Mjölby, som informerar om vad som händer på olika möten i kommunen. Det är mycket lärorikt och det känns som att jag får en början till insikt i kommunens verksamhet, trots att jag knappt satt foten där ännu. Naturligtvis handlar väldigt mycket om budgetar och pengar just nu, det kan inte vara lätt att sitta och besluta vem som inte ska få dem... men det är också en del av uppdraget. Någon måste ta de tuffa besluten. Kanske kommer jag att bli en av de som ska göra det. En av "de andra". "The others", för att ta upp en Lost-referens.

Framöver tänker jag i egenskap av medlem närvara på gruppmöten och andra träffar. Det ska minst sagt bli spännande att träffa människorna och se hur de reagerar på mig och min uppenbarelse som "utböling". Förhoppningsvis kan jag komma in med andra synvinklar och erfarenheter - och på så sätt bidra med både mina åsikter och min annorlunda person.

Det är kanske ingen överraskning att landsbygdens livskvalitet är en viktig punkt för mig, men även annat kommer säkerligen att växa fram som kärnpunkter. Integritet och företagarvillkor är också saker som ligger nära till hands att profilera mig med, även om det förstnämnda inte direkt har något med kommunala frågor att göra.

Vad tycker ni besökare - är det något jag missar? Har ni tips eller råd inför en eventuell personvalskampanj? För ja, det är naturligtvis i de banorna jag funderar. Hösten 2010 smäller det...

fredag 7 november 2008

IPRED och Ipren (eller åtminstone sjukvård)

Tillbaka efter ett antal timmars fokuserat hackande av kod. Livet är omväxlande även i jobbet, vilket jag älskar!

Senast på måndag ska vi till kandidatutbildningens alla deltagare lämna in två saker: en insändare eller debattartikel plus ett svar på någon annans. Det senare har jag avslutat, skrevs häromkvällen, och den förstnämnda blir i mitt fall en artikel.

Ämnet är IPRED, EU-direktivet som lagrådet nu har tittat närmare på och lämnat sitt förslag till regeringen. I mina ögon finns det enormt många brister och risker med förslaget, som känns helt felriktat. Så småningom kommer texten om "Privatpolislagen" även här på bloggen, men först ska vi titta på den gemensamt i gruppen och därefter ska jag naturligtvis försöka få den publicerad.

Det kan naturligtvis uppfattas som kontroversiellt för en blivande folkpartistisk politiker att redan innan karriären är påbörjad gå emot partiets främste talesman i frågan, rutinerade Johan Pehrson, men det är ju också en del av politiken - att profilera sig, att tänka själv, att våga stå för sina åsikter oavsett partilinje. Det visade inte minst FRA-debatten nyligen.

Jag anser mig vara en modern människa som vågar tänka själv. Det hoppas jag kommer att ge utdelning även inom politiken så småningom.

Sista delen av sista inlägget denna historiska bloggdag tillägnas sjukvården, som jag tvingades använda mig av i går kväll (och i natt). Gårdagkvällen bjöd nämligen på rinkbandy, dessvärre med en aningen läskig skada som följd. Jag fick nämligen en skridskoskena över halsen och ett blödande jack. Tack och lov bara ytligt, men några stygn blev det på akuten i Linköping efter en timmes väntan.

Inte mycket att snacka om där, dessutom trevligt bemötande och bra personal rakt av. Om en vecka ska stygnen tas bort och då får jag för första gången stifta bekantskap med sjukvården i Mjölby kommun. Det ska bli intressant det också, inte minst med tanke på ambitionen att bli politiker. Då är det onekligen bra att veta hur saker fungerar i verkligheten.

Trevlig helg!

And the history begins...

Då var det dags för det historiska första blogginlägget i denna blogg, som kommer att tillägnas min förvandling från vanlig tyckande människa till fullfjädrad politiker. Det är åtminstone tanken...

Jag har under många år varit engagerad i olika frågor och alltid varit intresserad av samhällsdebatt och politik, men aldrig kommit till skott och engagerat mig "på riktigt". Efter min senaste flytt, till nybygget utanför Mjölby, har jag äntligen kommit till skott och via kontakter med representanter för Folkpartiet i kommunen kom jag i kontakt med en så kallad kandidatutbildning hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Vi har nu klarat av några träffar och det blir bara bättre. Förutom att få något konkret att hänga upp saker på får jag även kontakter runt om i andra kommuner, vilket jag tror är mycket nyttigt inför framtida engagemang.

Varför just Folkpartiet, kan man fråga sig? Jag har alltid känt att borgerliga värderingar och individens egen kraft har legat mig varmt om hjärtat - och precis detta känner jag att Folkpartiet står för. Människans egen förmåga och valfrihet bör sättas i centrum och samtidigt kombineras med en balanserad mängd solidariskt ansvarstänkande. Fina ord kanske, men värdefulla sådana...

Dags att återgå till arbetet, har en viktig lansering på måndag att tänka på nu. Det här första inlägget och fixandet med bloggen var ett välkommet avbrott i det arbetet.